reklama
ola13650
Fanka BB :)
Ja jakos nie moge sie zmotywowac do cwiczen, jak przychodzi wieczor to padam zrzucac nie ma co ale wyrzezbic to i owszem. Jej jakie duze juz te wasze panny my na szczepienie dopiero za 2 tyg. W sobote konczymy 5 tyg i poki co 51cm i jakies 3600 mala wazy.
Anitaka a moze sprobuj mala kapac w krochmalu powinno pomoc.
Anitaka a moze sprobuj mala kapac w krochmalu powinno pomoc.
karolask87
Moderatorka
Ola z krochmalem świetny pomysł Babcine metody się sprawdzają!
karolask87
Moderatorka
Dziewczynki, a jak wasze zmagania z Finanzamtem i Krankenkassą? Wnioski poszły? Decyzje poprzychodziły? Ciekawi mnie czy faktycznie tak teraz wymyślają z tym donoszeniem zaświadczeń z PL nawet jeśli się tam nie jest zameldowanym, żyje tutaj i rodząc dziecko też tu. Na facebooku, aż goreje od dyskusji na ten temat. Mam nadzieję, że to tylko sporadyczne przypadki, bo nie zamierzam biegać z małą po urzędach w PL.
karolask87 straszysz :-/ ja nic w Polsce nie mam... mam nadzieje ze nie bedzie problemow... na razie zlozylam wniosek o Wochengeld... kiedy sklada sie wniosek o Kinderbetreuungsgeld? Dopiero po narodzinach? Moze moj maz zlozyc? Dodam ze pracuje na wlasny rachunek i ubezpieczona jestem w sva.
karolask87
Moderatorka
Happy takie info krążą po internecie. Ale pewnie to też ma drugie dno, bo nie chce mi się wierzyć, że jak ktoś tu żyje, tak na serio tu żyje, nie tylko "dorabia" to,że takie rzeczy wymyślają. Mąż może jak najbardziej, ale wtedy też musi mieć na siebie FBH. Z reguły i z automatu zawsze bierze mama, bo to ona z dzieckiem siedzi. Ale możesz się zrzec i mąż może pobierać jedno i drugie. Ważne, żeby sprawdzić czy FBH się będzie należeć, bo bez tego o KBG można zapomnieć. No i wtedy mąż na Karenz, bo jak przekroczy dozwolony dochód (tylko on, jeśli na niego) to trzeba będzie zwracać
My się z Finanzamtem lubimy zobaczymy czy z KK też się zaprzyjaźnimy
My się z Finanzamtem lubimy zobaczymy czy z KK też się zaprzyjaźnimy
karolask87
Moderatorka
I tak wniosek dopiero po narodzinach dzieciaczka. Do 6 mscy można złożyć.
reklama
Bubcia501
Fanka BB :)
My donieslismy dokumenty do finanzamtu i zostaliśmy już decyzję i we wtorek już do wgkk zanieslismy wniosek o kbg, zobaczymy czy będą robili problemy, ją w Polsce jestem wymeldowana, tutaj żyje, pracowała na vollzeit więc problemów robić nie powinni