reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Austrii

U mnie było to samo, co chwilę czegoś im brakowało, mimo że dostali komplet dokumentów :/ donosiłam co potrzebowali, aż w końcu się doczekałam

reklama
Ja czekalam 6 tyg prawie ,jedyne co zapomnialam i donosilam to moje anmeldebestetigung
marti wyplacaja wstecz wiec jedyny proble to ciaglas ubezpieczenia.Ja sie przestraszylam,ze nie mam decyzji jeszcze a wochengeld sie skonczyló i ubezpieczenie tym samym tez wiec pojechalam do nich zglosic mlego do meza ubezp i oinformowali mnie,ze decyzja juz poszla do mnie.No ale maly juz zapisany u taty wiec przynajmniej przyszlosciowo mam juz z glowy :-)

Patili na pewno? Ja KGB dostałam już po tym jak skończyło mi się Wochengeld i np wcześniej jak dostawałam receptę dla małego to był pode mną, a w tym okresie gdzie już nie miałam Wochengeld i KGB też nie, to na receptach był pod moim mężem

A ja nawet nie wiem jak to u nas do konca jest bo cale szczescie moj maz zajmuje sie papierkowymi sprawami..
Moge Wam sie pochwalic, ze bylismy w ten weekend na pierwszym miniurlopie bez dziecka. Kinga zostala u dziadkow (tesciowie mieszkaja godzine od nas) a my na dwa dni do Bad Ischl. Ani razu nie zaplakala, przespala w nocy bite 11h sama w lozeczku! A my co chwile o niej myslelismy, wydzwanialismy - jak widac niepotrzebnie :D pogoda byla cudowna, mam nadzieje ze obecna szaruga szybko przeminie.. bo juz zdazylysmy sie z Kinga przyzwyczaic do posiadowek na placu zabaw. W taki latwy sposob mozna nawiazac nowe znajomosci, nie to co zima... :)
A poza tym staramy sie juz o drugie malenstwo, ale poki co nici chyba z tego. O pierwszej ciazy dowiedzialam sie bardzo pozno i zaluje, ze juz sie to raczej nie powtorzy. Nie sadzilam, ze to moze byc tak stresujace! Buuu ;)

Vixen mi sie nie spieszylo ze skladaniem wniosku o KBG, bo niby mozna do pol roku po porodzie sie o nie starac, ale nikt mi nie powiedzial, ze w tym czasie jak nie mam jeszcze przyznanego KBG to i nie mam ubezpieczenia. Oczywiscie pech chcial, ze musialam isc do lekarza i jakie bylo moje zdziwienie, jak w recepcji pani mi oznajmila, ze moje ubezpieczenie wygaslo. Zadzwonilam do Krankenkasse i tam mi powiedzieli, ze mam normalnie wziac rachunek i go (slownie) wyrzucic (!), bo w momencie przyznania KBG ubezpieczenie pokrywa caly okres jego trwania. Kilian od samego poczatku byl ubezpieczony z tata. Teraz rowniez jestem ubezpieczona z mezem, bo KBG mi sie skonczyl a jestem jeszcze na Karenz.

Mokito serdecznie zazdroszcze wyjazdu!! Mi siei marzy Rzym, ale na sama mysl, ze mialabym zostawic moich chlopakow samych mnie paralizuje!

Witam Panie mam pytanie trochę z innej beczki. Ile będę musiała czekać na pieniądze za zasiłek rodzinny? Wszystkie papiery zostały złożone dwa miesięcu temu, rok temu zajęło to około 3 miesięcy, a niby za drugim razem odbywa się to szybciej, ile musiałyście czekać? Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam

makk a mieszkasz tu czy w Pl? Ja mam od reki jak tylko dostaje papiery wypelniam,zawoze i mam ciaglosc.Teraz juz tylko donosze potwierdzenie z szkoly bo mam przyznane do 2016
Patili to dziwne,ze nie poinformowali:no:
Mokito to zrelaksowalas sie troche :-)
vixen na pewno,jest ciaglasc po wochengeld mi to samo mowili ale mimo wszystko wolalam juz zlozyc wszystkie dokumenty.W AMS jest to samo od chwili zameldowania sie a podjecia decyzji niby wisisz ale jak tylko dostajesz decyzje to dotyczy ona od dnia skladania dokumentow.

reklama
makk to znajoma tez tak ma i niestety za kazdym razem czeka :sorry2: niby powinno byc szybciej ale niestety tak nie jest bo oni jeszcze miedzy soba komunikuja a to trwa.

Do góry