hej. Witam wszystkich. Od niedawna mieszkam w Voralbergu i jesteśmy z mężem na etapie planowania dziecka i na etapie szukania polskojęzycznego lekarza (ze względu na słaby niemiecki) w okolicy, czy może jest ktoś z okolic i mógłby pomóc. Znalazłam na portalu- na polonice taką listę, ale niestety jest nieaktualna już dla voralbergu, bo ci lekarzy przyjmują obecnie poza granicami austrii, a ja chciałam skorzystać z ubezpieczenia...pozdrawiam serdecznie
reklama
Dziewczyny a ja mam pytanuw z innej veczki. moja siostra pideslala mi liste kilku produktów Z prośbą o podanie cen.
masło shea
maslo kakaowe
olej kokosowy
wosk pszczeli
pyłek pszczeli
olejek lawendowy
olejek z drzewa herbacianego
i inne olejki naturalne.
czy orientujecue się moze ile te rzeczy kosztuja albo gdzie mogłabym je znalezc?
masło shea
maslo kakaowe
olej kokosowy
wosk pszczeli
pyłek pszczeli
olejek lawendowy
olejek z drzewa herbacianego
i inne olejki naturalne.
czy orientujecue się moze ile te rzeczy kosztuja albo gdzie mogłabym je znalezc?
Cześć kwietnica! To niesamowite, bo nie zaglądałam tu już od baaardzo dawna, a tu proszę, ktoś się przeprowadził do Vorarlbergu (czasem myślę, że wszyscy mieszkają w Wiedniu ;p)
A co do Twojej sprawy to wydaje mi się, że nie będzie łatwo. My też szukaliśmy i znaleźliśmy jednego, który przyjmował tylko prywatnie i jednego, który przyjmował tylko w szpitalu. Też mieliśmy problem z niemieckim, ale dużo łatwiej znaleźć lekarza, który mówi po angielsku niż takiego, który mówi po polsku. Jak Wasz angielski?
A co do Twojej sprawy to wydaje mi się, że nie będzie łatwo. My też szukaliśmy i znaleźliśmy jednego, który przyjmował tylko prywatnie i jednego, który przyjmował tylko w szpitalu. Też mieliśmy problem z niemieckim, ale dużo łatwiej znaleźć lekarza, który mówi po angielsku niż takiego, który mówi po polsku. Jak Wasz angielski?
Hm. A ja mam pytanie do vixen89... tak sobie czytam co tu się działo przez ten dłuuugi czas, kiedy tu nie zaglądałam i właśnie natrafiłam na to, że jesteś przedszkolanką. Trochę myślę o tym... Czy trudno jest "załapać" się na taką pracę? Czy trzeba mieć konkretne studia? Po niemiecku?
Nie mówię jeszcze za dobrze po niemiecku, ale mam jeszcze jakieś 2 lata przed sobą, aby to zmienić. Mówię za to bardzo dobrze po angielsku. Nie jestem też po pedagogice tylko po po polonistyce (a jedną z moich skończonych specjalizacji jest nauczycielska/pedagogiczna). Nie wiesz czy musiałabym skończyć jakieś studia/studium tutaj?
Nie mówię jeszcze za dobrze po niemiecku, ale mam jeszcze jakieś 2 lata przed sobą, aby to zmienić. Mówię za to bardzo dobrze po angielsku. Nie jestem też po pedagogice tylko po po polonistyce (a jedną z moich skończonych specjalizacji jest nauczycielska/pedagogiczna). Nie wiesz czy musiałabym skończyć jakieś studia/studium tutaj?
nem więc tak, nie jestem tą główną przedszkolanką, pracuję jako English Speaking Assistant, jestem po anglistyce nauczycielskiej. Wysłałam CV, zaprosili mnie na rozmowę i pracę dostałam. Rozmowę kwalifikacyjną miałam głównie po angielsku (w końcu to moje narzędzie pracy), ale również po niemiecku. Gdy miałam tą rozmowę kończyłam kurs niemieckiego na poziomie B2(1). Co do pracy jako Pädagogin - z tego co szłyszałam to raczej chcą papier stąd. Jednak myślę, że na stanowisko asystenki jak najbardziej możesz próbować, mi się udało, a też typowej pedagogiki nie kończyłam
Ola8806 nie wiem gdzie tutaj takie rzeczy dostaniesz ale masz polską stronkę, ja zamawiałam z niej masło szea po porodzie(świetna rzecz) i maja tam wiele innych specyfików
ECOSPA.pl - Naturalne surowce i półprodukty do Twoich kosmetyków
ECOSPA.pl - Naturalne surowce i półprodukty do Twoich kosmetyków
Heyka, a ja chcialam zapytac czy, ktoras z Was byla ostatnio z rodzinka w Budapeszcie i moze mi polecic jakis mily hotelik dziecoprzyjazny? No i dzisiaj pojawil sie kolejny problem, chce zrobic mojejmu dzieciaczkowi pszczoli z marcepanu zoltego i nie wiem, gdzie go mozna kupic. Moze ktoras z Was kupowala, ewentualnie widziala gdzies gotowe male pszczoli?
Ostatnia edycja:
Marynka ja widzialam w Merkur-ym,byly tez lwy i hipopotamy z kwiatuszkami.
Dziewczyny chcialam wam polecic forum,na ktorym znajdziecie sporo informacji odnosnie zycia w Austrii.
Polonia Austria - polskie forum dyskusyjne
Dziewczyny chcialam wam polecic forum,na ktorym znajdziecie sporo informacji odnosnie zycia w Austrii.
Polonia Austria - polskie forum dyskusyjne
reklama