reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Austrii

reklama
Ja tez nie mialam ani ktg ani usg myslalam ze powinno byc. a na ktg mam w dzien terminu porodu. w zasadzie to nie wiem po co byla ta ostatnia wizyta bo nic nowego nie wiem:confused:.

Tylko 3 usg są na kasę chorych. Tak po prostu to tu wygląda, jak chce się więcej to trzeba zapłacić. W Polsce zresztą chyba podobnie jest, są tylko 3 obowiązkowe usg w ciąży, a wszystkie koleżanki, które miały na każdej wizycie chodziły prywatnie i płaciły za wizyty (te które prowadziły ciąże w Pl).

Klara ostatnia wizyte u ginekologa mialam na 4 tygodnie przed terminem porodu. Ctg mialam podpiete przy samym porodzie.

Fana cos mi sie kojarzy, ze w czasie ciazy Krankenkasse placi za 3 USG, pozostale trzeba placic z wlasniej kieszeni. Koszt zazwyczaj ok 20-40 €.

Hej dziewczyny mam pytanie. Po świętach moja córeczka ma mieć szczepienie na pneumokoki. Czy to szczepienie jest w austrii obowiązkowe? Bo wiem że w polsce jest duża kampania żeby nie szczepić dzieci na to. Czytałam artykuł gdzie rzecznik praw dziecka w polsce sie wypowiadał że już 12 dzieci zmarło po powikłaniach po tym szczepieniu i że jest ono odradzane...

Nie Gabi, nie jest obowiazkowe, tak jak kazde inne w Austrii-pozostawia sie w tym polu rodzicom pelna wolnosc, nie ma to tez wplywu na wysokosc KBG! Tez na to nie szczepilismy..

Tez nie. Poki co tylko 6-Fach. Trudny temat te szczepienia, nie wiadomo co lepsze-szczepic czy nie... O rota to u mnie w rodzinie byly przypadki ze szczepione dzieci chorowaly wiec zrezygnowalismy

Mokito no ja na rotawirusy już zaczęłam szczepić. Nie bardzo wiedziałam co i jak z tymi szczepieniami mam nadzieję ze małej nic nie będzie.

reklama
U mnie w rodzinie te dzieci chorowaly tak jakby w ogole nie byly szczepione, jak juz byly troche starsze. Takze nie bylo to powiklanie poszczepienne tylko jakby szczepionka nie zadzialala. Nie martw sie :)

Do góry