reklama
aniag78
Fanka BB :)
Olu w Polsce szczepienia są obowiązkowe tylko z nazwy, a tak są dobrowolne i nikt nikomu nie może nakazać dziecka kłuć, broni tego Konstytucja. Ostatnio sanepid znalazł sobie źródło dochodu wymyślając kary za nieszczepienie. Sprawa została już wyjaśniona przez sądy, które jednogłośnie stwierdziły, że to nielegalne, bo wg prawa nikt nie może narzucić sposobu leczenia. Jak jest z respektowaniem prawa u nas, każdy wie - gdzie da się wyciągnąć jakiś grosz próbuje się naginać prawo.
Tutaj również są szczepionki pojedyncze. Nasza znajoma tak szczepiła córkę. Lekarz nie ma ich na stanie, jednak może zamówić. Nie są refundowane.
Na nas nikt nie naciskał, dostaliśmy papier do podpisania, że nie wyrażamy zgody na następne szczepienia i temat umilkł.
Tutaj również są szczepionki pojedyncze. Nasza znajoma tak szczepiła córkę. Lekarz nie ma ich na stanie, jednak może zamówić. Nie są refundowane.
Na nas nikt nie naciskał, dostaliśmy papier do podpisania, że nie wyrażamy zgody na następne szczepienia i temat umilkł.
anig78, może w Twojej miejscowości zostało to ustalone, natomiast u mnie nie. Mój kuzyn ma sprawę w sądzie bo nie szczepił swojej córki, dostał mase kar pienieznych. Nie wiem na jakim etapie jest teraz ta sprawa. Ale jakiś czas temu oglądałam nawet program w tv gdzie wypowiadał sie jakis tam wazny czlowiek od tych szczepionek i mówił ze to niby szczepienie nie jest obowiazkowe, ale tak naprawde jest bo dostaniesz karw jak tego nie zrobisz. Sam w zasadzie nie umial tego wytlumaczyc. To bylo w programie jaworowicz byla tam wlasnie taka kobieta jak moj kuzyn.
Nie wiem, moze teraz sie to zmienilo..... ja tez jestem za tym by rodzice sami podejmowali decyzje co do szczepien.
Nie wiem, moze teraz sie to zmienilo..... ja tez jestem za tym by rodzice sami podejmowali decyzje co do szczepien.
Dziewczyny mam pytanie, mam troszke kiepska morfologie i lekarz przez telefon powiedział zeby kupić sobie w aptece tylko żelazo, mozecie polecic jakies jak przyjmujecie w ciazy...nazwe to bedzie latwiej wybrac bo pewnie wybór jest duzy
magdalena6
Początkująca w BB
Ja biorę Ferretab i też dostałam recepte.
reklama
Dziewczyny mam pytanko czy po otrzymaniu Kinderbetreuungsgeld kazali wam dostarczać zaświadczenie o tym że nie pobieracie żadnego zasiłku rodzinnego czy też nie dostałyście becikowego w Polsce i zaświadczenia o zameldowaniu w Polsce lub o wymeldowaniu swoim i dziecka??
A tak wogóle to dostałam Kinderbetreuungsgeld mino że ciąże miałam prowadzoną częściowo w Polsce częściowo tutaj... a tak się martwiłam że nie spełnię ich warunków :-)
A tak wogóle to dostałam Kinderbetreuungsgeld mino że ciąże miałam prowadzoną częściowo w Polsce częściowo tutaj... a tak się martwiłam że nie spełnię ich warunków :-)