reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

reklama
Ja tez nie mialam ani ktg ani usg myslalam ze powinno byc. a na ktg mam w dzien terminu porodu. w zasadzie to nie wiem po co byla ta ostatnia wizyta bo nic nowego nie wiem:confused:.

Tylko 3 usg są na kasę chorych. Tak po prostu to tu wygląda, jak chce się więcej to trzeba zapłacić. W Polsce zresztą chyba podobnie jest, są tylko 3 obowiązkowe usg w ciąży, a wszystkie koleżanki, które miały na każdej wizycie chodziły prywatnie i płaciły za wizyty (te które prowadziły ciąże w Pl).

Klara ostatnia wizyte u ginekologa mialam na 4 tygodnie przed terminem porodu. Ctg mialam podpiete przy samym porodzie.

Fana cos mi sie kojarzy, ze w czasie ciazy Krankenkasse placi za 3 USG, pozostale trzeba placic z wlasniej kieszeni. Koszt zazwyczaj ok 20-40 €.

Hej dziewczyny mam pytanie. Po świętach moja córeczka ma mieć szczepienie na pneumokoki. Czy to szczepienie jest w austrii obowiązkowe? Bo wiem że w polsce jest duża kampania żeby nie szczepić dzieci na to. Czytałam artykuł gdzie rzecznik praw dziecka w polsce sie wypowiadał że już 12 dzieci zmarło po powikłaniach po tym szczepieniu i że jest ono odradzane...

Nie Gabi, nie jest obowiazkowe, tak jak kazde inne w Austrii-pozostawia sie w tym polu rodzicom pelna wolnosc, nie ma to tez wplywu na wysokosc KBG! Tez na to nie szczepilismy..

Tez nie. Poki co tylko 6-Fach. Trudny temat te szczepienia, nie wiadomo co lepsze-szczepic czy nie... O rota to u mnie w rodzinie byly przypadki ze szczepione dzieci chorowaly wiec zrezygnowalismy

Mokito no ja na rotawirusy już zaczęłam szczepić. Nie bardzo wiedziałam co i jak z tymi szczepieniami mam nadzieję ze małej nic nie będzie.

reklama
U mnie w rodzinie te dzieci chorowaly tak jakby w ogole nie byly szczepione, jak juz byly troche starsze. Takze nie bylo to powiklanie poszczepienne tylko jakby szczepionka nie zadzialala. Nie martw sie :)

Do góry