reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

marynka ja niestety nie pomoge bo nie jestem na bierzaco...7 lat temu gluten podawalam w okolicy roku a wiem wlasnie,ze teraz juz wczesniej.Co do paszportu to my przyjedziemy do Wiednia cala rodzinka czyli 4 osoby...a wy raczej same kobitki sie spotykacie i co by moj mial robic juz widze ta mine jak mu mowie ,ze same mamuski beda :rofl2:
vixen ruszylo sie ruszylo az milo :tak:

U nas dzis szaro,buro i bleeeeeeeeeeeeeeeee

reklama
Vici niedosyc, ze juz dzieciate i w dwupaku, to jeszcze nie mieszkajace w Wiedniu ;-)
Paszport Ci wysla, jesli mieszkasz powyzej ilus tam km od Wiednia. Nam wyslali, wiec Wam tez wysla:tak:
Nas tez czeka taka mila podroz.
Poziomeczka a ty obiecujesz i obiecujesz, a do roboty bys sie wziela:-p Toz to takie przyjemne:-D
Ja gluten podawalam w postaci skorki chleba od 5 miesiaca. To bylo jedyne co moje dziecko chcialo wziac do ust poza cycuchem az do 8 miesiaca.
Udanego weekendu Wam zycze

Ostatnia edycja:
Marynka ja sie nad glutenem nie rozczulalam,tez skorke chleba dziamdał.
vixen89 czy ty jestes w przedszkolu Kindergartenhelferin? pytam poniewaz za jakis czas bede szukac pracy zwiazanej z przedszkolem,w jakim stopniu musze władac językiem.Musze potwierdzic tez swoje kwalifikacje?nostryfikowac dokumenty? z gory dzieki za odp.

Maryńka ja bym aż tyle tej kaszki nie podawała na początek. Też słyszałam żeby dawać skórkę od chleba do ciamkania jak już dziecko ładnie trzyma w rączce.
Polecam bardzo fajną stronkę, jest tam trochę o rozszerzaniu diety, ekspozycji na gluten i wiele innych przydatnych rzeczy: http://www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/jadlospis-doskonaly/1304-ekspozycja-na-gluten.html

Elżbieta ja pracuję jako English Speaking Assistant (jest to przedszkole dwujęzyczne), więc u mnie bardziej patrzyli na znajomość angielskiego, teoretycznie niemieckiego aż tak bardzo nie potrzebuję, ale rozmowę kwalifikacyjną miałam zarówno po angielsku jak i po niemiecku (mam kurs z DeustchAkademie na poziomie B2, dołączyłam do CV). Dyplomu nie musiałam nostryfikować, uwzględnili bez problemu.
Doświadczenia dużego nie miałam, bo od razu po studiach wyjechałam do Austrii, więc w doświadczeniu zawodowym miałam wpisane jedynie praktyki, które odbyłam podczas studiów, a mimo to od razu mnie zatrudnili :)

Ostatnia edycja:
Dzień dobry :)
Długoooo się nie odzywałam, ale to mały był chory, to przygotowywaliśmy się do wyjazdu i w końcu dwa miesiace posiedzieliśmy u mojej mamy. Erik rośnie zdrowo (syn mojej siostry nie ma tyle szczęścia), rozrabia. W AT jesteśmy od tygodnia, strasznie się za tatuśkiem stęskniliśmy. Ja mam w końcu nowy dowód, młodemu też zrobiłam, więc problemy paszportowe mam z głowy :)

maryńka ja się nie bawiłam w odmierzanie porcji glutenu, robiłam młodemu tyle kaszki co normalnie, zajadał i wszystko było w porządku. Pediatra sama powiedziała, żeby nie przykładać dużej wagi do proporcji podawanych w schematach, bo się ogłupieje.
Vici paszport bez problemu Wam wyślą pocztą, więc nie musisz się tłuc tylu km :)

Dziewczyny co do tematu pracy w przedszkolu, to jak wyglada praca tu w austrii z maluchami, trzeba znać te wszystkie zabawym, piosenki na wejsciu czy uczysz sie tego z czasem, pytam bo sama bede chciala starać sie o prace, jestem po studiach pedagogicznych wczesna edukacja z logopedią i sie zastanawiam co i jak sie przygotowac, jak wyglada rozmowa kwalifikacyjna itd. mam jeszcze troszke czasu bo najpierw odchowac dzidziusia zrobic kurs B2. ale czy jest on wystarczajacy do pracy w takim miejscu...

i jeszcze tak z innej beczki... wiecie moze gdzie moge zakupić milusią biała wykładzinę bo poszukuję do pokoiku malucha a tam gdzie już obskoczyłam te duże markety to ani śladu...może ktoś coś widział, słyszał? z góry dzięki:)

mala90 jeśli chodzi o gry i zabawy, to dużo znałam jeszcze ze studiów oraz z praktyk (zgłosiłam się na studiach na ochotnika i przez rok prowadziłam dodatkowe zajęcia w przedszkolu), więc jak już zaczęłam pracę, to sama prowadziłam swoje gry i zabawy, miałam różne materiały, z tymże tak jak pisałam wcześniej, ja zajmuję się częścią angielską. Z reguły jest np tak, że cały tydzień jest poświęcony danemu tematowi (np zwierzęta w zoo, gdy zbliżają się święta, to wiadomo, że tematyka świąteczna) i wtedy sama w domu przygotowuję zajęcia dla dzieciaków. ale nie ukrywam, że dużo nowych zabaw i piosenek dopiero poznałam, inne przedszkolanki na początku podsuwały mi pomysły, sugerowały co mogłabym zrobić, także nie jest tak, że od razu byłam rzucona na głęboką wodę :) Co do rozmowy kwalifikacyjnej to oczywiście standardowe pytania dlaczego chciałabym pracować w przedszkolu, pytali o studia, doświadczenie, dostałam też do wypełnienia ankietę z różnymi pytaniami - np czego oczekuję od innych przedszkolanek, z jaką grupą wiekową chciałabym pracować, co bym zrobiła w danym przypadku itd. Tak przynajmniej to wyglądało jeśli chodzi o stanowisko asystentki, nie wiem jak jest w przypadku głównej pedagogin.
Przez tydzień mieliśmy studentkę na praktykach, to musiała sama zrobić zajęcia dla dzieci, codziennie jest tzw "Morgenkreis" i wtedy czegoś się uczymy, oczywiście przez zabawę. Ona np wprowadzała liczby, kolory, kształty, uczyła piosenek.

Jeśli chodzi o kompetencje językowe, to sama teoretycznie jestem po kursie B2 (jednak uważam, że w praktyce jestem na niższym poziomie) i osobiście nie czułabym się na siłach żeby pracować w przedszkolu i operować wyłącznie językiem niemieckim.

Hej dziewczyny

Nie wiem czy mnie pamietaja co niektore swieze forumowiczki bo ostatnio sie rzadko udzielam:-),ale te starsze forumowym stazem mam nadzieje ze tak.Tyle nowych nikow ze nie sposob skojarzyc nikogo...
Po trosze co u nas:
Mlodszy synek ze zlobka awansowal na przedszkolaka,zmiana grupy i jednej z pan spowodowala ze jeszcze nie do konca sie zaaklimatyzowal w nowym miejscu a zwlaszcza w rytmie zajec,co troche odbija sie w domu.Na przyklad czesto mowi ze nie chce isc do przedszkola,zamyka sie jak go podpytuje co robili a raz w nocy mielismy taka akcje placzu i histerii,wydawaloby sie bez powodu ze nic nie pomagalo zeby sie uspokoil.Po analizie to musialo byc odreagowywanie....

Cora natomiast to juz panna prawie 5-letnia i do przedszkola chodzi raczej bez marudzenia:tak:Za to swoje fochy i charakterek pokazuje coraz czesciej.
Jedno co sie nie zmienilo to to ze sie wzajemnie razem kloca,skarza i delikatnie mowiac poklepuja.

Roznica 1,5 roku i wydaje mi sie ze to jest ten czas wlasnie najciezszy dla rodzicow gdzie zgodnie z przestrogami wiem co to znaczy miec dzieci z mala roznica wieku:-D Jeszcze ze 3 latka i bedzie tylko z gorki.Juz same plusy chyba?Taak ze dziewczyny miejcie na uwadze,ha,ha

Ja jestem w trakcie szukania pracy.Chcialam sobie zrobic kurs Ordynationsgehilfe i pod ten profil wybralam modul na innym kursie ale niestety ams mi nie chce za kurs zaplacic i troche mi sie plany pokrzyzowaly,echh

A tak z innej beczki 29 wrzesnia(niedziela) jest fajny Kinderfloumarkt w 23 bez.Perfektastrasse 81 od 11 polecam.
Sama tam pare razy bylam,duza hala,zawsze zadowolona wracalam,a mam tam mozna powiedziec rzut beretem od domu:tak:

Ostatnia edycja:
reklama
Beabea a ja juz myslalam,ze zniknelas nam na dobre :szok: Milo cie znow czytac :tak: Widze Kevin bardzo przezywa przejscie do przedszkola mam nadzieje,ze sytuacja sie normuje.A Nicole to jeszcze rok i szkola??

U nas w koncu remontowo i jest co robic ;-)
Dobrze,ze jednak wysla ten paszport wlasnie sie zastanawialam czy sie tak dalej da i po waszych wypowiedziach widze,ze tak :-)

Widze,ze duzo z was jest po pedagogice

Do góry