reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

witam wszystkie mamy :) mam pytanko powiedzcie mi czy w austrii sa jakies złobki itp?? gdzie możnaby oddac dziecko do 4 roku życia. albo nianie? czy jakies inne formy zastanawiamy się nad przeprowadzką ale co z maluchem? ;/

pozdrawiam

reklama
Witam niedzielnie :-)
mb_1 no niezle spanko masz :-D ale najwazniejsze jak sie wysypiasz heheh.A podejscie do pracy to masz fajne mam nadzieje,ze szefostwo docenia :tak: Uwielbiam ciasto drozdzowe
Poziomeczka fajnie,ze wyjscie udane i tylko 1 telefon no no niezle.Mala niezly zarloczek ale ona tylko na piersi tak??
malenka11 co do zlobkow to zalezy w jaki region chcecie jechac.Maz juz pracuje i ty chcesz dojechac czy jak.Naswietl troszke.U nas np nie ma zlobkow a przedszkola przyjmuja dzieciaki od 18 miesiaca zycia.Tagesmutter sa ale nie wiem jaka jest granica wieku.

I mam pytanko bo tak sobie mysle czy lekarz rodzinny jak go poprosze o badania krwi to czy bez halo powinien mi zrobic(u nas robia w praktyce badania)Ostatnio sie koszmarnie czuje

czesc dziewczynki

dzis jestem po raz pierwszy od porodu calkiem sama z moja miska.
Maz w pracy, rodzice wyjecali w sobote i nareszcie spokoj. Jendak to strasznie meczace, tyle ludzi w domu - nawet jak pomagaja, gotuja czy zajma sie mala.

Wstalysmy o 9.30, zmienilysmy mieluche, najdla sie i teraz siedzi z czkawka w bujaczku :tak:
Kurcze, ona ma bardzo czesto czkawke... biedna

vici, Maja je moje mleko, dalismy jej raz Aptamil, to dla noworodkow, ktore daje sie na przemian z mlekiem matki, ale nie bradzo jej smakowalo. Jednak musimy je miec i w razie W maz musi jej dac, gdy ja jestem w szkole a ona juz wszystko moje wypije!

Wczoraj bylismy caly dzien w loziu, taka brzydka za oknem. Drzemalismy z Maja i bylo fajnie.

malenka11, w Wiedniu sa zlobki ale bardzo trudno znalezc miejsce. Musicie oboje pracowac, zeby dali wam miejsce.

dobra, spada, bo mala sie niecierpliwi!
papa

Czy u was tez tak wieje? Matko u nas od wczoraj w nocy to chyba jakis halny wieje...Dzis malego zawiozl tatus do przedszkola i juz o 7 wychodzili.No ale sam chcial Victor aby tatus go zawiozl no i wstal o 6.30 wiec zdazylismy ze wszystkim.Bylam u lekarza ogladnal,osluchal porobil badania i niby wszytsko gra jak nie przejdzie to mam sie zglosic za jakis czas.
Poziomeczka no dobrze miec cos w razie W aptamila nie znam co prawda ale przez ten czas to wiele sie zmienilo...Ja dawalam malemu mleko beba(odpowiednik nan z pl) I wiem o co chodzi z ta cisza wiec delektuj sie razem z mala :-)
Beabea a co u Ciebie?Jeszcze w dwupaku czy juz nie daj znac prosze.
Buziaki dla wszystkich

Hej malenka11: tutaj masz linka o zlobkach w Wiedniu... Städtische Kinderkrippen - Wiener Kindergärten (MA 10) Z tego co wyczytalam wynika, ze przyjmuja dzieci od 0 do 3 lat, zlobek jest gratis, tylko za jedzenie placi sie miesiecznie ok.60 euro, ale jezeli nie masz glownego zameldowania w Wiedniu to kosztuje juz od 133 do 226 euro. Tu znajdziesz informacje o zlobkach w innych regionach Austrii HELP.gv.at - Familie und Partnerschaft - Adressen und Links zur Kinderbetreuung.

vici: wydaje mi sie, ze nie powinnas miec problemu z dostaniem skierowania na badania, ja juz nie raz tak szlam... ale to zalezy od lekarza. Zycze zdrowka!

mb1: dobrze Ciebie rozumiem, ja tez na poczatku siedzialam w domku i ciezko bylo wytrzymac. Ja tak sobie mysle, ze jak mama sie spelnia zawodowo to jest szczesliwsza i wtedy tez dzidzius lepiej sie czuje, czy jeszcze w brzuszku czy juz poza ;-)

poziomeczka: jak sobie radzisz z nocnym wstawaniem? Ja tego najbardziej sie boje... bo jak sie porzadnie nie wyspie, to nie mam na nic sily...

Witajcie ;)
Trafiłam tu przez przypadek szukając informacji o Wiedniu..
Mieszkam 1,5 roku w 21 bez.
Mam dwójkę dzieci - 3,5 roczku , oraz 8 miesięcznego szkraba..
Czy mogę do Was dołączyć ?
Pozdrawiam , miłego dnia

Witajcie poniedzialkowo. Juz mi pol dnia w pracy zlecialo. Dzisiaj pomimo kiepskiej pogody i nieprzespanej nocy, mam sporo energii.
Vici- mysle, ze doceniaja. Dokladnie dowiem sie w srode bo mam Mitarbeitergespräch;-) A przepis na ciasto moge pozniej wpisac. Tym bardziej, ze nie jest pracochlonne.
Happy- my chyba nawet poznalysmy sie na tym etapie siedzenia w domu:-)
Poziomeczka- dobrze Cie rozumiem. Niby dobrze, jak ktos odwiedza i pomaga przy takim maluszku, ale z drugiej czlowiek marzy, zeby juz wszystko wrocilo do normy. Zastanawiam sie jak my to przetrzymamy. Tym bardziej, ze ciagle mamy malutkie mieszkanie i juz zrezygnowalismy z poszukiwan czegos wiekszego, bo za rok i tak sie przeprowadzamy do nowego.
malenka11- u mnie np nie ma zlobkow. Sa Tagesmutter. Ja niebawem zaczne sama poszukiwac odpowiedniej.
Poki co mam takie adresy:
Kinderbetreuung - Arbeitsmarktservice Österreich
Caritas St. Pölten: Tagesmütter - Mobile Mamis
mamaWieden- witaj.
Widze, ze nadal przewazaja mamy z Wiednia;-)

witamy mame z wiednia! Ja ten mieszkam w 21.! a gdzie dokladnie mieszkasz, bo ja niedaleko dworca Floridsdorf, przy Leopoldauerstr.

vici, no pewnie, ze mozesz wziac skierowanie na badanie krwi. Chyba raz w roku przysluguje ci taki ogolny Gesundheitscheck.

rozumiem was z tym siedzeniem w domu. tez to przezywalam! Ale ja musialam isc na wczesniejsza Karenz, ze wzgledu na bole podbrzusza a potem juz sie cieszylam, ze bylam w domu. Zreszta mialam zajecie, chodzenie na uczelnie, wiec bylo dobrze.
A tamte czasy minela i teraz jestem bardzo szczesliwa w domu i wcale mi sie do pracy wracac nie chce! :tak: Ale wracam dopiero w grudniu 2011, wiec jeszcze mam duzo czasu. pewnie jeszcze zatesknie za praca! :-D

Misia mi usnela, zalatwilam kilka spraw. Jakas spokojniejsza sie zrobila po wyjezdzie wszystkich ;-)

happy, co do nocnego wstawania, to ja wlasciwie nie wstaje. Mala spi obok nas w lozeczku albo u nas w lozku. Karmie ja na lezaco, w nocy nie przewijam. Polozna mi mowila, ze nie powinno sie rozbudzac dziecka i pampersy sa juz tak dobre, ze nic sie dziecku nie stanie, jak noc w papmpersie przetrzyma. Odkad mi to powiedziala, przestalam ja przwijac i jest o wiele lepiej, nie musze wstawac a karmie ja prawie na spiocha. Fakt, spie o wiele krocej niz kiedys ale jakos idzie.
Nie powiem, na poczatku bylo ciezko sie przestawic (dlatego, ze karmilam na siedzaco i przewijalam ze 2 razy w nocy) ale teraz jest lepiej. Zreszta zawsze mozesz sie polozyc na drzemke z dzieckiem w ciagu dnia (choc ja tego jeszcze nie zrobilam ani razu, hihi)
nie martw sie happy, do wszystkiego sie czlowiek moze przyzwyczaic!
:happy2:

a Beabea to cos mi sie zdaje chyba juz w szpitalu... Na jej suwaczku dzis 9 dni do terminu porodu... wiec bardzo mozliwe

Ostatnia edycja:
A wlasnie Vici- tak jak napisala poziomeczka darmowa morfologia przysluguje Ci raz w roku. Ja robilam w zeszlym roku, bo wlasnie tak kiepsko sie czulam. Jak poprosilam lekarza o skierowanie, to wypytal czy cos sie dzieje. Powiedzialam, ze jakos tak kiepsko sie czuje i od razu dostalam.
Dziewczyny co to moze byc- mam jakies takie drobne czerwone plamki na brzuchu. Takie naprawde bardzo malutkie, ale sporo. Wyglada to tak, jakbym sie igla poklula. Moze to byc jakies uczulenie? Smaruje swoj brzuchol codziennie oliwka, ale to juz dluzszy czas i dopiero pare dni temu takie cos mi wyskoczylo.
Poziomeczka jak ja juz nie moge sie doczekac, kiedy bede mogla pisac tak jak ty o malenstwie:-D

reklama
poziomeczka ja mieszkam tuż przy dworcu na Florisfdorf (U6) , z okna słyszę te pociągi ;)
Ale nie wiem gdzie dokładnie może być Twoja ulica , coś mi świta ale nie bardzo.. To może być również przy U1 chyba..tam też jest dworzec..Napisz troszkę więcej;)

Zmykam z moim szkrabem na zakupy bo już z wszystkiego wyrósł;)

Miłego dnia i dziękuję za przyjęcie ;)

Do góry