reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Wow poziomeczka wlasnie zauwazylam, ze Twoja Maja ma juz pierwszy miesiac za soba:-D Ale ten czas szybko leci. No i rosnie dziewczyna. Hmm troche trudno takiemu maluszkowi ograniczyc jedzonko, takze zycze powodzenia.
Dzieki za wczorajsze kciukasy. Rozmowa ostatecznie sie odbyla tuz przed moim wyjsciem do domu. Szef zadowolony z mojej pracy. Za duzo celow to nie mialam, bo przeciez za chwile mnie juz nie bedzie. Pomimo ze po tej rozmowie humor dopisywal mi caly wieczor:-D to i tak nie lubie tych rozmow.
A dzis od rana mecza mnie... mdlosci. Mam caly czas dziwny smak w ustach. Ratuje sie owocami albo guma do zucia, ale mimo wszystko kiepsko widze dzisiejszy dzien.
Vici wybralas sie na badania?

Ostatnia edycja:
reklama
Poziomeczka mala ladnie przybrala widac mleczko masz super no i powodzenia w przedluzaniu czasu miedzy karmieniami.Moze ratuj sie herbatkami to na chwile mala powinno przetrzymac.O tradziku niemowlecym duzo slyszalam,Victor co prawda nie mial ale wiem,ze czesto maluchy maja go.Powodzenia u fryzjera obys wyszla zadowolona i obraczka juz na palcu superrrrrrrrrr.
mb_1 dobrze,ze po rozmowie ok i ze szef zadowolony.Oby posmak przeszedl.
Tak bylam na badaniach i nyby wszystko ok.Wczoraj w przedszkolu maly mial focha i nie chcial brac udzialu w sumie w niczym.Foch mu sie rzucil a w domu nam powiedzial,ze to przez nocne nasikanie w lozko...sam bidul kare soboe i nam machnal.No coz bylo minelo ale mimo wszytsko fest byl fajny.No i dzis Victor do przedszkola pojechal z tatusiem bo tak go naszlo znowu...tylko moje auto ciachneli bo chcial fordem jechac.............

poziomeczka: 5kg! Czas szybko leci. :-)
Pokaz sie nam z nowa fryzurka :tak:. Ja od poczatkow planowania zapuszczam wloski, a poniewaz juz dosyc dlugo planujemy, wiec rosna, rosna coraz bardziej. :-D Scinac planuje dopiero po ciazy... zobaczymy ile to potrwa.
mb_1: super, ze rozmowa sie udala, a to te mdlosci to tak dlugo trzymaja? Myslalam, ze to tylko pierwsze 3 miesiace.
vici: u nas staranka pelna para :-D. 25 mialaby przyjsc @, ale moze nie przyjdzie, od tygodnia boli mnie w lewym boku, hmm... poza tym nic... poczekamy, zobaczymy. :tak:Jak w tym miesiacu nic nie wyjdzie, to od przyszlego tygodnia zaczynam staranka z komputerkiem Persona :-).
My dzis idziemy na Whitney... bilety mamy juz od b. dawna, wiec szkoda byloby je zmarnowac, mam nadzieje, ze to nie bedzie kolejny Whitney disaster.... :confused:
Milego dnia!

Vici to moze po prostu jestes przemeczona? Hmm maly w pelni rozumie, gdzie powinien sie zalatwiac i pewnie mu wstyd bylo, dlatego sam sobie bidulek kare zadal;-)
Happy trzymam kciuki, za fasolke:-)
A z tymi wymiotami i mdlosciami to jest chyba bardzo roznie. Ja na poczatku mialam wielkie ssanie w zoladku, odruch wymiotny na wszelkie perfumy (na nic wiecej) i moglam spac caly dzien i cala noc:-D Skonczylo sie mniej wiecej przed wielkanoca, czyli trwalo troszke dluzej niz 3 miesiace. Przy czym nadal uwielbiam spac:-p i do tego od czasu do czasu napada mnie taki niesmak w ustach i mnie mdli:szok:

Witam. Oferuje usluge przedluzania i stylizacji paznokci na tipsie lub szablonie lub manicure wlasnych paznokci. Stylizacja zajmuje sie juz 3 lata mam skonczony kurs w centrum szkoleniowym MONIMAR. Zainteresowane panie prosze o kontakt przez pw badz e-mail lub pod numerem telefonu +436764822449. Pozdrawiam

poziomeczka , oczywiście możemy się spotkać jak się pogoda poprawi;)
Pytałaś o studia - kończę Pedagogikę - pracę socjalną , teraz zastanawiam się nad resocjalizacją , tylko te studia to moja pasja , ale niestety z pracą kiepsko.. Coraz częściej myślę nad zmianą swojej drogi zawodowej ..To dopiero początek bo mam 25 lat , i masę pomysłów .. W Polsce praca w placówkach opiekuńczych , Ośrodkach pomocy społecznej jest niezwykle ciekawa lecz niestety bardzo mało płatna ;( Trudno podjąć decyzję , no ale mam jeszcze pół roczku na decyzję ;)

Od czerwca zaczynam naukę języka , intensywnie bo 5xtyg. , badzo jestem ciekawa co po tym czasie będę potrafiła , bo wstyd się przyznać - niemieckiego znam tylko podstawy;(

Ile Wam zajęło nauczanie się języka ?

happy79 trzymam kciuki;)!! i miłej zabawy

mb_1 fajnie mieć świadomość że jest się dobrym pracownikiem i ktoś docenia to co robimy.. W jakiej branży pracujesz jeśli mogę spytać ?

NA temat jedzenia to mogłabym mówić i mówić ;) Z pierwszym dzieckiem chodziłam do takiej Polki pediatry , była straszna , powiedziała że dziecko przeżeram , że będzie grube , chore , będzie miało cukrzycę i to wszystko przeze mnie bo dziecko przeżeram ! dawałam co 2,5 godz. mleko) .... zmieniliśmy lekarza na Austriaczkę , fajna babka - wyjaśniła mi że mam karmić dziecko kiedy zapragnie i może być co 2,5 .. rzeczywiście zawsze była pulchniutka ale się tym nie przejmowałam ,,Dziś ma 3 latka , jest szczuplutkim niejadkiem i przede wszystkim zdrowym ! Także ile lekarzy tyle opinii co do częstotliwości jedzenia;)

Miłego dnia ;)

mamaWieden: bez podstaw i bez kursu jakies 2 lata, zeby byc na takim dobrym poziomie (w pracy i na studiach). Po roku juz sie niezle dogadywalam, ale czasem mozna bylo sie posmiac z moich zdan np. "Ich bin keine Oberfläche" czy "Meine Mutter ist Malerei" :-) No ale ja na poczatku tylko wsrod Austriakow sie obracalam, wiec mowic musialam, a po ok. roku poznalam swojego przyszlego meza- Austriaka, wiec jak mus, to mus...
Nie przejmuj sie tym jak mowisz, mow ile tylko mozesz, ogladaj filmy po niemiecku, czytaj czasopisma, zapisuj sobie do zeszytu ciekawe zdania... zanim sie obejrzysz bedziesz niezle sie dogadywala. :tak:Ja nadal popelniam mnostwo bledow, ale i Austriacy tez fatalnie gramatyke znaja :tak:wiec sie tym nie przejmuj.

Dziewczyny kiedy odczuwalyscie jakies pierwsze ciazowe "dolegliwosci", jeszcze przed spodziewana @ czy po tym terminie?
papapa

Happy w ciazy z Victorem nie mialam objawow,po spodziewanym terminie @ tez nic mnie nie zaniepokoilo bo nigdy nie mialam jej regularnie.Test kupilam po pewnym czasie bo mi cycki nie graly,jakies duze mi sie wydawaly.Moze nawet nie tyle duze co pelne...po zrobieniu testu zonk 2 krechy byly:-D A w listopadzie/grudniu to chodzilam zdenerwowana,wsciekalam sie na wszystko w sumie zaraz po zaplodnieniu jak sie okazalo...wiec objawy byly niby odrazu.Pozniej @ wyla dziwna bo sie zaczelo i zniknelo...wiec kupilam test(mialam spirale wiec nastepny zonk i 2 krechy)
Musze przyznac,ze pierwsza ciaza ogolnie byla bezobjawowa.Jedyne co czulam to ruchy malego w pozniejszym czasie i nic wiecej.naprawde chwale sobie to jak sie wtedy czulam.Zero zachcianek,energii full ogolnie same plusy.

mamaWieden ja jestem biotechnologiem, pracuje w zawodzie. A jak sie czlowiek poczuje docenionym, to banan z twarzy nie schodzi przez najblizsze pare dni;-)
Co do nauki jezyka. Ja po przyjezdzie do Austrii nie mowilam prawie nic. Najpierw uczylam sie sama w domu-ksiazki, bajki dla dzieci itp. Fakt, ze jakies tam podstawy mialam z liceum, ale gleboko zakopane. Potem chodzilam na kurs z AMS, wiele osob mowi, ze jest do bani. U mnie sie sprawdzil, bo mialam nauczyciela, ktory nas pytal codziennie zarowno ze slownictwa, jak i gramatyki. W ten sposob bylam zmuszona do systematycznosci. A potem zaczelam pracowac. Poczatkowo bylo ciezko, bo wszyscy mowia tu dialektem, a ja Hochdeutsch i nieraz siedzialam jak kolek i sie zastanawialam o czym oni gadaja:szok:
Happy ja w sumie mialam objawy przed terminem @, ale je zbagatelizowalam bo bylam chora i myslalam, ze to przez to. Dwa razy zaslablam i raz odrzucilo mnie od mojej mamy, bo sie dopiero co wypsikala perfumami:-D

reklama
hej dziewczyny

mala mi spi ale cos nie bardzo jest ostatnio. nad ranem ja zawsze brzuszek boli i placze.

tak jak myslalam, wydluzanie przerw miedzy posilkami bedzie przedstawiac sie ciezko.
Celem sa 4 godziny przerwy a ja teraz jak ja 2 godziny przetrzymam, to jest sukces. Normalnie to co godzina, poltorej!:szok: O matko, jak ja to zrobie. A ona jak jest glodna, to tak placze starsznie i wklada piastki do buzi:-(

mamaWieden,nie pomoge ci w twym pytaniu, gdyz uczylam sie niemieckiego od 5tej klasy podstawowki, bylam w Niemczech i skonczylam studia tlumaczeniowe. Przyjechalam tu juz z bardzo dobra znajomoscia jezyka.
Fajnie, ze z taka pasja podchodzisz do swej pracy i studiow. Ale studiujesz w PL czy tutaj w Wiedniu?

happy, trzymam mocno zacisniete kciukasy za powodzenie akacji fasolka! Ale wtedy kto tu bedzie pisal na tym forum, hihiihi. Jak wszystkie urodza to vici tylko na posterunku zostanie!:tak:
Ja, choc czekalam na objawy (bo planowalismy, wiec i na objawy czekalismy), nie bardzo je mialam. Objawy byly podobne do przedmiesiaczkowych, nabrzmiale piersi, balonik w brzuchu. Tak wiec nic wielkiego i nie mozna ich za bardzo odroznic. Mdlosci mialam dopiero od ok 8go tygodnia ale wtedy juz wiedzialam o ciazy.

Moze ratuj sie herbatkami to na chwile mala powinno przetrzymac
vici, pytalam lekarki, powiedziala, ze nic wiecej nie dawac oprocz mleka. Pytalam 2 razy...:-(

dzis ide do szkoly ale na niedlugo. Odciagnelam 100ml ale to dla mojego grubaska malo....
:-D

buzka!

Do góry