reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Witam! Widze, ze sklad nic sie nie zmienia :-D. Zaraz ide robic spaghetti carbobara :-) ale cos najpierw skrobne...
Frania to pewnie dzieciaczkiem zajeta, ciekawe czy juz z kolka lepiej.
Mowicie o autkach, a ja nawet prawo jazdy nie mam :eek:... ale moze uda mi sie jeszcze zrobic. Kto wie. Na razie mam szofera. :-D Lece, milego dnia!!!

reklama
ojej... to rzeczywiscie, jak prawka nie masz to autko ci nie potrzebne :-D No a jak szofera msza t juz w ogole :tak:
Ja to prawko zrobilam na 18-tke, czyli 11 lat temu :szok: strasznie dawno temu....

mniam mniam, carbonarra. Ja wlasnie tez sie zastanawiam nad dzisiejszym obiadem. Myslalam o gulaszu wolowym, jakos mam smaka...

Happy ja robilam prawko jak moj szofer je stracil...Spagetti pycha:yes:moze zdaze sie zalapac :-D ;-)
Pierwsze podejscie tez mialam jakies 11 lat temu ale jakos mi sie odechcialo.Po slubie auto zmienilismy i krotko po tym Jacek pozbyl sie prawka a ,ze auta nie chcialm sprzedawac to wrocilam i prawko zrobilam.Wykupilam w sumie tylko 12 godz bo stary kurs byl jeszcze wazny i za 2 podejsciem zdalam:yes:
A u nas na obiad karczek z cebulka
Zaraz zmykam bo umowilam sie na podciecie grzywki bo znow przestalam widziec;-)

CZESC KOBITKI
ja zaganiana od mieszkania do mieszkania.Poza tym brat i siostra dotarli wreszcie i musielismy sie nagadac:biggrin2:Nikolka zadowolona bo w domu ruch sie zrobil i kazdy po trochu ja zajmuje.Staram sie na ile moge cos tam pomoc przy sprzataniu,ale niewiele w sumie.MUSZE jednak przyznac ze w koncu cos drgnelo i pomalu widac efekty;-)Dzis montuja karnisze,zyrandole i maja zamiar jedna szafe juz przeniesc....no i zlozyc oczywiscie.Dzis tez wreszcie lada chwila dotrze lozko pietrowe dzieciece te ktore jakis czas temu zamawialismy w PL.
W miedzyczasie trzeba cos ugotowac.Ogolnie robi sie juz chaos bo czesc rzeczy juz w kartonach lezy do wyniesienia,czesc oczywiscie pujdzie do kosza bo trzeba rozstac sie z wieloma np ciuchami w ktore juz nie wejde a ludzilam sie ze kiedys to sie jeszcze zmieni:wściekła/y:Pelno szpejow i innych wielce potrzebnych rzeczy....

poziomeczka to moze juz poczekaj na mnie z tym porodem bo ja mam przeczucie ze u mnie wczesniej niz w terminie bedzie....No ale kazdy twoj dzien nieobecnosci na forum kazalby myslec ze sie cos zaczelo:happy:
U nas dzis na obiad bitki wolowe w cebulce i sosie wlasnym,kalafior i ziemniaki:eek:
Poza tym wcinamy na sniadanie i kolacje pyszna polska szyneczke z polskim maselkiem:rofl2:

Beabea fajnie ,ze juz gosci macie i nagadaj sie nagadaj.Wcale sie nie dziwie ,ze mala zadowolona chyba kazde dziecko lubi zainteresowanie i lekkie odmiany jak sa goscie.

U nas dzis deszczowo ale w miare cieplo.Musze poprasowac i ostatnie pranie machnac przed wyjazdem a jutro pakowanko co by nic nie zapomniec :-)

Witajcie,
Ledwo sie do Was dolaczylam i znow zniknelam, ale ostatnio z niczym sie nie wyrabiam :szok: Cos w tej ciazy ciagle zakrecona chodze. Musze pare razy sie zastanowic co mialam zrobic. W pracy mnostwo karteczek mnie otacza:zawstydzona/y:
Poziomeczka moglabym spytac jakie badania robilas w ciazy? Tylko te z MUKi-pass, czy jeszcze cos? Moze juz o tym pisalas, ale ja pewnie przegapilam:-p
Ja mam przy kazdej wizycie USG. Nawet bylam wczoraj. Pani doktor sprawdzila wszystkie wymiary i jest wszystko w porzadku. Oczywiscie gdybym chciala moge jeszcze isc do innego lekarza na to badanie polowkowe, zeby sie upewnic. No i tak sie zaczelam zastanawiac. Czy zaufac tylko mojej lekarce, czy pojechac jeszcze do innego? Najgorsze jest z tym jezykiem, bo niby na codzien sie dogaduje, ale czasem jak ona mi cos tlumaczy, to pozniej sie zastanawiam, czy wszystko dobrze zrozumialam:wściekła/y:
Vici a co kupiliscie na komunie, jesli moge wiedziec? Na poczatku maja jedziemy do Polski i tak sie zastanawiamy co kupic. W sumie mozna dac pieniadze, ale sama nie wiem. Chyba wolalabym jakas prawdziwa pamiatke dac:confused2:
Echh u mnie pogoda straszna, mam nadzieje ze w weekend sie troszke rozpogodzi. Zmykam dalej do pracy. Milego dnia

hejka!

Beabea, juz karnisze montuja!? to super. Juz niedlugo bedziesz to miala za soba!:tak: jeszcze troszke cierpliwosci!

mb_1, a to normalka, ze jestes zapominalska i niezdarna. Takie to uroki ciazy!:-D Odpowiadajac na twoje pytanie, oprocz badan przeiwdzianych przez MUKI robilam tez Nackenfaltenmessung, czyli to badanie na syndrom downa, usg polowkowe (Organscreening) oraz usg w 37 tygodniu, ale te wszystkie badania sa juz w standardzie mojego szpitala. Poza tym robilam usg trojwymiarowe ale to wlasciwie raczej bajer dla rodzicow niz powazne badanie medyczne.
Poza tym nic nadzwyczajnego nie robilam. Ja tez mialam usg robione co wizyte u lekarza.
Zasadniczo nie robilabym paniki i jesli twoja leakarka jest ok to nie szla bym do innych zaciagnac ich rady. To moze cie tylko zdezorientowac. No chyba, ze nie jestes zadowolona ze swojej lekarki, nie ufasz jej, badz jest jakis problem, ktory chcialabys skonsultowac z innych lekarzem. To wtedy tak.
A czy cos sie dzieje konkretnego?

Ja, jak widzicie, nadal tu jestem. Dzis bylam na kontroli, nadal wszystko super, wody plodowe dobre, ktg swietne, usg dobre. W sobote nastepna kontrola ale do soboty mam stosowac naturalne metody poloznych, czyli pic napary z imbiru, gozdzikow i cynamonu, masowac brzuch specjalnym olejkiem, uprawiac duzo sexu, a s piatek mam wypic miksture z olejem rycynowym, to podobno zloty srodek.
No wiec zobaczymy....

:-D:szok::baffled::rofl2:

Poziomeczka to oby przed sobota sie zaczelo bo olej rycynowy to swinstwo nieziemskie.Jak badania dobre to super
Beabea a kiedy planujecie koniec remontu??
mb_1 nic nie kupilismy bo kupimy na miejscu.Uderzamy w elektronike to w razie co aby gwarancje mieli na miejscu.Mysle o wiezy malej jakiejs z mozliwoscia podlaczenie pod tv i odtwarzania dvd,dvix i tego typu sprawy.Moja mama kupuje chyba tv wiec bedzie kaplet.Lancuszek i wisiorek dostal od nas na chrzest wiec nie bede powtarzac prezentu.A kasy nie lubie dawac w prezencie,jestem tego przeciwniczka wiec na pewno jej nie damy.
A i witam oczywiscie heheh.U nas nic nowego popralam ostatnie rzeczy i dzis poprasuje i jutro pakowanko wstepne a reszta w piatek i wypaddddddddddddddd

Hejka! Wczoraj i dzis pol dnia spedzilam u lekarza i mam jeszcze wiecej obaw niz przed wizytami. Okazalo sie, ze jak zajde w ciaze to nie bede mogla brac moich lekow na astme i cala ciaze bede musiala liczyc na szczescie, zeby nic sie nie wydarzylo :-(. Chyba bede miesiacami w domku siedziala, ale z ciazy nie zrezygnuje... Tak mnie to troche poddolowalo, ze musialam sobie jakos humor poprawic i wstapilam do Lugnera na duze zakupy :tak:. Tak wiec z kilkoma sukienkami wiecej, trzema czekoladami Milka czuje sie juz OK. :tak:.

poziomeczka: ja olejek rycynowy to tylko na rzesy stosuje ;-), ale tez slyszalam, ze na te rzeczy jest super. :-)

vici: jejku, jakie teraz prezenty na komunie sie daje :szok:, ja kiedys dostalam zegarek, sukienke i troche pieniazkow... ale to bylo dawno dawno temu. ;-)

lece na angielski dziewczyny papapappa

reklama
Happy to moj chrzesniak jest :-) i w sumie widze go 2 razy do roku moze.Zreszta mieszkajac tu mysle,ze ta 100-150 euro to nie az taki majatek ;-)
Jemu jak i jego siostrze otworzylismy tez konto oszczednosciowe i co miesiac 5e tam wplacamy i na 18 bedzie jak znalazl i niech sobie z ta kasa co tam sie uzbiera robia co chca.Ale przyznam,ze czesto na sluby daje mniej a co tam oni mi sa blizsi i tyle.
No a co do astmy to nieciekawie ale jak juz bedziesz w ciazy to bede trzymac kciuksaki cale 9 miesiecy(no 8 bo przewaznie 5-6 tydz sie dowiadujemy)

Do góry