reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy z Austrii

kat_b na Märzstraße jest polski fryzjer/kosmetyczka. Polecam pania Kasie tylko ta w dlugich wlosach t 4 dzieci bo sa dwie ;-)

Anitaka mi sie na expo podobalo bo duzo ofert rowniez dla kobiet w ciazy... ogolnie duzo dla maluszkow jak sie wyprawke kompletuje itd.

Napisane na SM-C115 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Ja skladajac wniosek dolaczylam kopie mojego i malej aktu urodzenia meldezettle kopie dowodu i malej paszportu a i nasze anmelde... Czy to wystarczy??

Cześć Anitaka

Ja w zesżły piatek składałam wniosek online i załączyłam takie o to dokumenty:
- aktu urodzenia dziecka
- akt ślubu
- zgoda na pobyt w Austrii z MA15
- zaświadczenie o wymeldowaniu z Polski

i zostałam poproszona o dosłanie tych dokumentów w wersji papierowej plus dodatkowo chcą żebym przedstawiła:

- zaświadczenie o zatrudnieniu, w moim przypadku tylko męza, bo tylko on tu pracuje
- zaswiadczenie o wymeldowaniu chcą przetłumaczone na język niemiecki, gdzie w Polsce otrzymalismy wersję angielską i nas poinformowano, że innej nie ma, bo jest to wersja międzynarodowa i rzekomo nie mają nigdzie prawa rzadac innej, ale niestety trzeba będzie tłumaczyć, bo najwyraźniej nikt w urzedzie nie zna angielskiego
- dodatkowo chcą zaswiadczenie o niepobieraniu żadnych świadczeń rodzinnych w Polsce. I to jest dla mnie najbardziej problemowa sprawa. Akurat w Polsce nigdy nic nam nie przysługiwało, więc nigdy nic nie pobieralismy. Jak ostatnio byłam w Finanzamt to ostatecznie się dogadałam, że wystarczy jak napisze oświadczenie, że nic takiego nie pobierałam, ale wcale sie nie zdziwie jak jeszcze będa z tym cyrki robić.

To Familienbeihilfe póki co załatwiamy na nasze pierwsze dziecko, drugie przyjdzie na świat planowo w sierpniu :)

czy jezeli ja mieszkam juz 12 lat w Wiedniu z mezem Austriakiem bede musiala i tak skladac takie dokumenty jak zgoda na pobyt w Austrii, zaswiadczenie o wymeldowaniu, potwierdzenie o pracy (jak na wlasny rachunek to co dokladnie?)... znacie sie na tym?

ja dzis przewijak organizowalam, wyprobowalam sterylizator i rozne inne urzadzenia, popralam, poorasowalam i padam bo wszystko trwa duzo dluzej... a najgorsze jest ze nie umiem sie skupic i zorganizowac jak wczesniej... z pamiecia tez coraz gorzej :-( tez tak mialyscie pod koniec ciazy?

reklama
Do góry