reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

reklama
U mnie mała też ciągle kopie:) dzisiaj byłam pierwszy raz na schwangerschaftgimnastik i bylo ok tylko mała strasznie mi zebra skopala :) chyba cwiczyla razem :)

Hej Mamusie :) jestem i podczytuję Was, ale nie mam za bardzo czasu na pisanie, praca, dziecko, dom, także wiecie :p
Gratuluję wszystkim zaciążonym i tym które urodziły, wybaczcie ale w ostatnim czasie tyle Was nowych doszło, że personalnie nie jestem w stanie pogratulować ;)

Hehe miło mi, wszystkiego na pewno nie wiem, jednak co wiem to zawsze starałam się napisać. Z tym Mutterschutz i donoszeniem papierow do Krankenkasse mogę tylko napisać według własnych doświadczeń - moja firma wysyłała wszystko, ja tylko donosiłam osobiście właśnie ten odcinek od ginekologa o którym pisałyście wcześniej - gin da taką kartkę z trzema odcinkami: dla Was, dla pracodawcy i do KK. Ten odcinek trzeba donieść najpóźniej na 12 tyg przed terminem porodu. Wtedy brali też ode mnie nr konta, gdzie miało być przesyłane Wochengeld.

Kosmetyki - każda na pewno znajdzie coś dobrego dla swojego maluszka :) ja używałam sudocrem i się sprawdził, na pępuszek nic nie dawałam, bo takie było zalecenie ze szpitala. Octeniseptem robiła pediatra podczas wizyt kontrolnych. Synkowi szybko się zagoił i odpadł.
Z początku prałam w Loveli, ktorą sobie przywiozłam z Polski, jednak dość szybko stopniowo mieszałam z naszym praniem i potem już normalnie w "naszym" proszku. Co do kosmetyków to też jestem zdania, że im mniej, tym lepiej, nawet żadnej oliwiki nie używałam, bo syn nie miał suchej skóry. Do kąpieli z początku nic albo balneum - to dla wrażliwców, polecam.
Pampki też używaliśmy pampersy i bez uczulenia, ale wiadomo, każde dziecko inne. Pracuję w przedszkolu i zdecydowanie 90% dzieci nosi Pampersy, ja wypróbowalam jeszcze Dady ale dla mnie takie sztywne się wydawały, to samo te tutaj z Hofera, ale to moje odczucie.

Marti trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze! Z pracy nie mogą Cię zwolnić jak jesteś w ciąży, także się nie martw.

Pozdrawiam i postaram się częściej zaglądać :)

Co do pediatry, bo też chyba coś pisałyście, to już w pierwszym tyg jest wizyta kontrolna więc lepiej sobie wcześniej upatrzyć. Na wizytę trzeba się umówić naturalnie dopiero gdy maluszek jest już na świecie.

Hej dziewczyny, ale szalejecie z wpisami :) Jeśli chodzi o mnie, to do kąpieli dzidzi położna poleciła mi dodawać do wody zwykłą oliwę z oliwek. Żadnych żeli, płynów czy sztucznych oliwek itp. jeśli nie ma potrzeby. Co do pępowiny, to też nie planuję niczego stosować. A pupę podobno najlepiej wietrzyć. W razie czego linomag leży już w szufladzie. Hmmm zaopatrzyłam się też w sól fizjologiczną, gdyby była potrzeba. Co do Wochengeld, jak już pisałam wcześniej, pracodawca wysłał papiery do WGKK na około 2 tyg. przed Mutterschutz, ja doniosłam numer konta i "niebieską kartę" z terminem porodu. (Dostałam list, żeby donieść, bo mają już papiery z pracy). Na niebieskiej kartce było info, że powinna być uzupełniona 12 tyg. przed terminem, a dostarczona do KK przed 8 tyg. Moją sprawą zajęli się ok. 3dni po rozpoczęciu Mutterschutz (dzwonili do mnie w sprawie konta, bo mieli jeszcze stary numer). Po ok. tygodniu przyszedł list z wysokością WG i informacją, co w przypadku cesarki albo wcześniaka. Dokładniej procederu już nie umiem opisać :)

Co do lekarzy to dobrzy pediatrzy w moim Bezirku są już totalnie obłożeni, terminy wizyt do nich jak w Polsce :/ Muszę szukać w sąsiednich Bezirkach.
A tak poza tym, to właśnie wróciłam z Labolatorium z badania na Streptokoki i dalej nie sypiam. Ale mam pytanko do was? Piła któraś herbatę z liści malin, albo zamierza? :)

Ja zaczęłam kilka dni temu pić to jest geburtsvorberaitungtee i to są liście malin i inne składniki, mi ja poleciła położna no i na początku trzeba pić jedna dziennie później dwie dziennie a pod sam koniec trzy dziennie

reklama
Anet:) dobrze rozumiem, że pediatra do którego chodzisz jest z 11. Bezirku? Jesteś zadowolona? W lutym przeprowadzamy się do 11. i będę szukać pediatry, bo do 16. gdzie jest nasza obecna lekarka będę miała za daleko dojeżdżać :(

Do góry