reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Austrii

Hej, moje standardowo żwawe, a najbardziej jak słyszy tatę :) Dalej niewyspana, ale zrelaksowana po weekendzie. Muszę się zabrać w końcu za te wszystkie "resztki" spraw co zostały do zrobienia, ale mi się zwyczajnie niechce :( a wy jak tam?

reklama
Moja malutka to dzisiaj przeszla sama siebie tak sie ruszala ze chwilami az mnie bolalo;) a po weekendzie.ok. ale spac w nocy nie.moge... Budze sie albo chodze co chwile.do lazienki. Echhh ale jeszcze tylko 10 tygodni ;)

Dziewczyny, mam konkretne pytanie. Informacje na ten temat już się pojawiały, ale coś mi się nie zgadza i chciałabym się upewnić.
Chodzi o Wochengeld. Jak rozumiem pracodawca ma obowiązek wysłania papierów do ubezpieczalni i nie musimy nic robić z naszej strony? Pytałam się o to samo jednej z tutejszych po tutaj łożnych i potwierdziła mi to. Jednak wiem, że ten temat był tutaj już poruszany i pisałyście, że we własnym zakresie również coś dostarczacie do Krankenkassy... to jak to w końcu jest? Termin mam na koniec lutego, ale wolę o takich rzeczach pomyśleć wcześniej ;) z góry bardzo dziękuję!

Tak jak firma wysle to juz nie trzeba nic donosic. Ksiegowa tak mi powiedziala. Ze wysle elektronicznie. Wiec nie wiem dokladnie czy lekarz tez tak uzupelnil to co nalezy i to do krankenkassy pojdzie czy jak bo ja dostalam na poczatku ciazy od niego ta kartke i tam byl z tylu moj termin porodu i miala firma tez uzupelnic .a.moja ksiegowA wysle elektronicznie

Ja dostałam od lekarza trzy kartki: jedna dla mnie, jedna do krankenkassy mam zanieść a jedna dla arbeitgeber, ale np wczoraj szef mi napisał że ma moje dokumenty i mam sama je do krankenkassy zanieść , dzisiaj idę je odebrać

Nie wiem czy to zalezy od. Ubezpieczalni czy jak ;) wszedzie mowia inaczej . wiec nie wiem a do kiedy to trzeba zlozyc. Czy nie bedzie np za pozno i to przepadnie ze sie.nie dostanie.pieniedzy czy tak nie.moze byc???;)

właśnie problem tkwi w tym, że ja np nie dostałam kompletnie nic...i już zgłupiałam jak to jest, żadnej kartki nic. .:/ ja np należę do NÖ i też jestem ciekawa jak to będzie kurcze...no chyba bez pieniędzy człowieka nie zostawią..z drugiej strony położne to chyba dobrze zorientowane są mam nadzieję, ehhh najgorsze dla mnie jak zawsze są formalności

Dokladnie dla mnie tak samo. Ja mutterschutz zaczynam 11 grudnia wiec chyba jeszcze mam czas . ksiegowa mowila ze wysle. Jak.bedzie cos brakowac to moze poczta przyjdzie????

Ja dopiero na ostatniej wizycie dostałam te papiery od ginekolog a jutro zaczynam mutterschutzfriest i aż jeździłam do wgkk się dowiadywać ale jak już dostałam to złożyłam, to tylko jeden mały kwiatek, może u was jest inaczej ale i tak w każdym razie będzie potrzebne im minimum dane do przelewów bo jakoś ten wochengeld muszą wypłacać

reklama
Anitaka ja radziłabym rozgladnac i poczytac opinie juz bo czasem nie przyjmie nas ten ktory chcemy choc nie powinni odmawiać ale zdąża się. Ja szukałam i pytałam juz sporo przed terminem bo nie chciałam jakiego nachalnego na szczepionki i zależało mi na krotkim czasie oczekiwania z dzieciaczkiem w poczekalni, miłego ze sprzetem i uprawnieniami np do robienia usg bioderek czy badania słuchu małemu... i wogole z dobra opinia.
Mkarolka pod koniec dostaniesz jak pisze Bubcia trzy kartki i jedna jest dla Ciebie,druga dla firmy a trzecia dla KK i Ty masz ja donieść. Co chodzi o papiery do Wochengeldu to zalezy wylacznie od pracodawcy i księgowej czy Ci to wyślą czy sama bedziesz musiała. Lepiej z niczym nie Zwlekać zbyt dlugo bo oni pilnują terminów choc sami nie bardzo sie w terminie wyrabiają :-(
Marti witaj spowrotem :-) Gratuluje bardzo malutkiej Fasolki :-) ktory to juz tydzien? Ile ma starsze Dzieciatko? co chodzi o powrot do pracy nie wiem niestety co i jak :-( sama jestem ciekawa na przyszłość. Wiem tylko tyle ze ochronka jest do 2 lat a pozniej juz nie musza Cie przyjmować do pracy spowrotem.

Pozdrawiam serdecznie.
Zdrówka i dobrego samopoczucia Mamuski!
P.s. nie raz wcinalo mi posta, a czasu jakos brakuje przy moim Synku.. wiec dopiero dzis sie zebralam.. :p

Do góry