reklama
@pauluska_sz jak pojdziesz zapisac sie do AMS to dadza CI kartke z kontaktami gdzie masz pytac o miejsce opieki dla twojego dziecka. Tak bylo przynajmniej w moim przypadku, gdy bylam sie zarejestrowac w 2014, a moj syn mial rok i tez nie mialam gdzie ani z kim go zostawic. Musisz miec zapewniona opieke dla dziecka, a pozniej mozesz szukac pracy/uczestniczyc w kursach. Ja myslalam, ze moze pierwsze cos zalatwie a pozniej pomysle o opiece dla synka, musialam zrezygnowac z planow, stwierdzilam ze jest jeszcze za maly.
Witam powakacyjnie ;-) My dzielnie wkraczamy w swiat przedszkoli. Troche kataru i kaszlu, duzoooo placzu, ale dajemy rade. Pozdrawiam jesiennie! :-)
Witam powakacyjnie ;-) My dzielnie wkraczamy w swiat przedszkoli. Troche kataru i kaszlu, duzoooo placzu, ale dajemy rade. Pozdrawiam jesiennie! :-)
Czesc dziewczyny !!!! Wlasnie dolaczylam do was. Jestem w 21 tygodniu ciazy. Mam kilka pytan. mam nadzieje ze mi pomozecie mianowicie tak, od ktorego tygodnia ciazy nie pracuje sie juz???? druga sprawa to ile po porodzie trzeba byc w szpitalu. ??
Witaj Anitaka jeśli ciąża przebiega prawidłowo, to na 8 tyg przed terminem porodu przechodzi się na Mutterschutz, ale w praktyce przeważnie jeszcze wydają urlop, przynajmniej ja tak miałam, więc szłam trochę wcześniej Przeważnie 3 dni, ja byłam 4, ale nie wiem czy to ze zwględu na cc, a może dlatego, że to był weekend i wypisali nas w poniedziałek
Z tego co mi mówili, to położna przychodzi jeśli się wyjdzie po trzech dniach, ja wyszłam po czterech, więc już takiej wizyty nie miałam. 8 tyg przed porodem i 8 tygodni po porodzie (12 tyg w przypadku cc lub ciąży mnogiej) będziesz dostawać tzw Wochengeld, wysokość Wochengeld to średnia trzech ostatnich wypłat. Po Wochengeld będziesz dostawać Kindebetreuungsgeld w wysokości zależnej od wariantu jaki wybierzesz, z pracy wtedy nie dostajesz.
_Madziulinkaa
Początkująca w BB
Hej dziewczyny! dołączam i ja z moim prawie 5io miesięcznym synkiem Jaśkiem
_Madziulinkaa
Początkująca w BB
Z tego co czytam to większość jest z Wiednia, a ja niestety mam dosyć daleko....
reklama