reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

reklama
@pauluska_sz jak pojdziesz zapisac sie do AMS to dadza CI kartke z kontaktami gdzie masz pytac o miejsce opieki dla twojego dziecka. Tak bylo przynajmniej w moim przypadku, gdy bylam sie zarejestrowac w 2014, a moj syn mial rok i tez nie mialam gdzie ani z kim go zostawic. Musisz miec zapewniona opieke dla dziecka, a pozniej mozesz szukac pracy/uczestniczyc w kursach. Ja myslalam, ze moze pierwsze cos zalatwie a pozniej pomysle o opiece dla synka, musialam zrezygnowac z planow, stwierdzilam ze jest jeszcze za maly.

Witam powakacyjnie ;-) My dzielnie wkraczamy w swiat przedszkoli. Troche kataru i kaszlu, duzoooo placzu, ale dajemy rade. Pozdrawiam jesiennie! :-)

Czesc dziewczyny !!!! Wlasnie dolaczylam do was. Jestem w 21 tygodniu ciazy. Mam kilka pytan. ;) mam nadzieje ze mi pomozecie ;) mianowicie tak, od ktorego tygodnia ciazy nie pracuje sie juz???? ;) druga sprawa to ile po porodzie trzeba byc w szpitalu. ?? ;)

Witaj Anitaka :) jeśli ciąża przebiega prawidłowo, to na 8 tyg przed terminem porodu przechodzi się na Mutterschutz, ale w praktyce przeważnie jeszcze wydają urlop, przynajmniej ja tak miałam, więc szłam trochę wcześniej :) Przeważnie 3 dni, ja byłam 4, ale nie wiem czy to ze zwględu na cc, a może dlatego, że to był weekend i wypisali nas w poniedziałek

A czy po porodzie przyjezdza polozna do domu??? ;) a i jak wybierze sie karenz to otrzymuje sie tylko te pieniadze. A z pracy juz nie???

Z tego co mi mówili, to położna przychodzi jeśli się wyjdzie po trzech dniach, ja wyszłam po czterech, więc już takiej wizyty nie miałam. 8 tyg przed porodem i 8 tygodni po porodzie (12 tyg w przypadku cc lub ciąży mnogiej) będziesz dostawać tzw Wochengeld, wysokość Wochengeld to średnia trzech ostatnich wypłat. Po Wochengeld będziesz dostawać Kindebetreuungsgeld w wysokości zależnej od wariantu jaki wybierzesz, z pracy wtedy nie dostajesz.

reklama
Do góry