reklama
pauluska_sz
Początkująca w BB
Witam drogie mamy i prosze o pomoc czy ktoras z was moglaby mi powiedziec czy jezeli Wochengeld wynosi wiecej niz Kinderbetreuungsgeld to musze zwracac ta nadwyzke? Czy po prostu po zakonczeniu Wochengeld dostaje normalnie nizsza kwote KBG?
kapelutek
Zaangażowana w BB
Po zakonczeniu Wochengeld otrzymujesz KBG. Nic nie zwracasz, niczego nie musisz wyrownywac :-)
magdalena6
Początkująca w BB
Hej dziewczyny, orientujecie się czy za prywatną wizyte lekarską kk wraca częsc kwoty . A co z receptami? dziękuje za odp.
kapelutek
Zaangażowana w BB
Witaj KukUla :-)
Ok, czyli jeszcze zaglądacie trafiłam na to forum jak szukałam wątku odnośnie rzeczy które będą potrzebne do szpitala...zapisując się do Wilhelminenspital po prostu zapomniałam o to zapytać...:/ na szczęście znalazłam fragment rozmowy, jednak zastanawiają mnie te dokumenty, naprawdę trzeba zameldowanie, akt małżeństwa i jeszcze coś tam było...aha mam jeszcze jeden problem, bo właśnie znalazłam różne wypowiedzi, czy to prawda że jeszcze w trakcie ciąży trzeba sobie wybrać jakąś położną (haben?) która ma do nas przychodzić po powrocie do domu, czy to nie jest obowiązkowe...jak to jest w końcu?
kapelutek
Zaangażowana w BB
Ja zadnej nie wybieralam, bo nie czulam takiej potrzeby. Nie jest to obowiazkowe.
Witaj KukUla
Ja tak jak Kapelutek nie wybierałam żadnej położonej. Tym bardziej, że w szpitalu gdzie rodziłam to kosztowało 900€, a teraz cena wzrosła do 1200€ ;O z tymże wtedy położna jest do Twojej dyspozycji bodajże od 37 tc, jest przy porodzie i potem kilka wizyt w domu już po porodzie.
Czytałam, że jeżeli po trzech dobach wyjdzie się do domu, to przysługuje jedna wizyta w domu, ale nie wiem czy to właśnie trzeba sobie wybrać wcześniej czy nie, ja leżałam cztery dni, więc się nie "załapałam", ale tak czy siak wcześniej nikogo nie wybierałam
Z tymi dokumentami to pewnie do aktu urodzenia dzidziusia, normalnie do porodu nic takiego nie trzeba. Niektóre szpitale mają swoje oddziały Standesamt i od razu można złożyć o akt urodzenia, może w Wilhelminenspital tak jest? Wiem, że Donauspital ma Servicestelle des Standesamt
Ja tak jak Kapelutek nie wybierałam żadnej położonej. Tym bardziej, że w szpitalu gdzie rodziłam to kosztowało 900€, a teraz cena wzrosła do 1200€ ;O z tymże wtedy położna jest do Twojej dyspozycji bodajże od 37 tc, jest przy porodzie i potem kilka wizyt w domu już po porodzie.
Czytałam, że jeżeli po trzech dobach wyjdzie się do domu, to przysługuje jedna wizyta w domu, ale nie wiem czy to właśnie trzeba sobie wybrać wcześniej czy nie, ja leżałam cztery dni, więc się nie "załapałam", ale tak czy siak wcześniej nikogo nie wybierałam
Z tymi dokumentami to pewnie do aktu urodzenia dzidziusia, normalnie do porodu nic takiego nie trzeba. Niektóre szpitale mają swoje oddziały Standesamt i od razu można złożyć o akt urodzenia, może w Wilhelminenspital tak jest? Wiem, że Donauspital ma Servicestelle des Standesamt
reklama
Kukula witaj :-)
Co do wilhelminen to ja tam rodzilam i potrzebne są podstawowe dokumenty żadnych aktów tylko muter kind pass badania i dowód:-) poprawcie mnie jak coś pominąłem. W wilheminenspital nie wystawia aktów urodzenia jak Donauspital :-)
Co do położenia ja również żadnej nie wybierałam nawet się pytałam w szpitalu i położna mi powiedziała ze to koszt 800 euro.
W większości spraw to kierowałam się tym co piszesz Vixen :-) rodziła przedemna i bardzo dużo wie i jest bardzo pomocna:-)
Co do wilhelminen to ja tam rodzilam i potrzebne są podstawowe dokumenty żadnych aktów tylko muter kind pass badania i dowód:-) poprawcie mnie jak coś pominąłem. W wilheminenspital nie wystawia aktów urodzenia jak Donauspital :-)
Co do położenia ja również żadnej nie wybierałam nawet się pytałam w szpitalu i położna mi powiedziała ze to koszt 800 euro.
W większości spraw to kierowałam się tym co piszesz Vixen :-) rodziła przedemna i bardzo dużo wie i jest bardzo pomocna:-)
Ostatnia edycja: