reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Hej
poziomeczka to chyba musisz do lata poczekac na tego paczka:-D:-D:-D
Mnie tez polskie lepiej smakuja zwlaszcza z roza w srodku:tak:Ja licze na to ze jeszcze przed majem skocze do kraju,niech ta zima tylko odpusci,moze w marcu?albo na Wielkanoc?
No boje sie ,boje porodu,niestety do takiego bolu nie da sie przyzwyczaic,a ja mialam krocze nacinane i jak pomysle ze je znow rozpruja i ile to sie goi i jakie to uciazliwe...ech...Wiadomo ze sie raczej przezyje:biggrin2:....ale i tak wole porod naturalny niz cesarke.
A to lozeczko o ktorym pisalas widzialam na reklamie.Za ta cene sie b. oplaca.Mam podobne tylko u mnie procz tego ze ma 3 mozliwosci regulacji wysokosci to jeszcze z jednej strony mozna ta barierke obnizyc.
A baldachim owszem fajnie wyglada ,ale ma ta wade ze duzo kurzu sie na nim gromadzi.
frania no trudno juz cos na tym etapie poradzic na dolegliwosci i jasne jest ze chcesz zeby to sie juz skonczylo:biggrin2:Fajnie ze masz rzeczy po siostrze i ze obie macie coreczki;-)Zamiast ceratki w sklepach sa takie powloczki na materac z gumkami w rogach wlasnie zeby nic nie przemoklo,ale powiem ci ze dotychczas nie mialam z tym problemu bo i tak maluch ma non stop pampersa i nic nie przemaka,moze w pozniejszym etapie jak powoli sie bedzie wycofywac pieluszke??No ale ja tez to kupowalam.

Ja jak widac na suwaczku mam jedna core i drugie w drodze,termin na 26 maja.Ma byc teraz chlopak,a wiec troche typowo chlopiecych ciuszkow dokupie a tak to wszystko mam.Karuzela nad lozeczkiem jeszcze jest i gra ,co wcale nie jest takie oczywiste bo mala ja tak powyciagala ze to cud:szok:
Inne przytulanki i grzechotki juz wczesniej zabezpieczylam dla drugiego malucha,mate ,lezaczek wszystko w piwnicy w pudlach czeka,istny skladzik juz sie ruszac nie ma gdzie i jak to powyciagam wszystko plus biezace zabawki corki to ja sobie tego nie wyobrazam.................

reklama
Acha zapomnialam zapytac,
poziomeczko czyli tam nie robia tego filmiku 4D wogole? czy trzeba doplacic?
Wiem o co ci chodzi z tym, ze lekarz jezdzi po brzuchu i widac normalne usg (2D) i przetwarza to co jakis czas na zdjecia badz filmik w trojwymiarze.Bo ja tez tak w PL mialam tylko ze nawet mi nie zrobil tego filmiku z normalnego usg czego nie moge przebolec bo tam tak fajnie maluch nam machal i wogole fajne ujecia byly.A z 4D to mam krotko bo nie bylo wyraznie widac bo za wczesnie bylo.
Ale i skoro tam tak nie robia to sama nie wiem.
Jak bedziesz miala czas to wejdz sobie na stronke Brzuszek.Net i tam przy danym tyg. ciazy jest zwykle pokazane takie usg i wlasnie o cos takiego mi chodzi.

Ostatnia edycja:
Beabea, wiem o co ci chodzi. No ten lekarz akurat 4d w ogole nie robi. On tylko robi tak jak opisywalam, czyli 3d, ale nawet 2d jest fajnie zobaczyc, bo sie dziecko fajnie rusza.

Ale ten filmik 4d chce zrobic przy nastepnym dzidziusiu, wyprubujemy cos innego.

Ja wiem, ze robia chyba w Fetomed - Ultraschall | Genetik | Beratung - 3D und 4D Ultraschall ale nie wiem ile to kosztuje.

A o tych ceratkach to slyszalam, ze sie wlasnie nie powinno nakladac, bo to nie przepuszcza powietrza. No chyba ze sa jakies specjalne "oddychajace".
Dlatego ja wole narazie zaczekac z tymi pierdkami i zobaczyc czy mi to w ogole potrzebne. Tak, zeby nie miec potem calego domu zawalonego tym kramem.

Ja chyba tez wole porod naturalny od cesarki.... Ale stwierdzialm, ze nie wykluczam znieczulenia zewnatrzoponowego... No ale postaram sie najpierw bez :eek: A ty Beabea mialas jakies znieczulenie? Blyas rozcinana czy ci samo peklo?

No wlasnie ze ja nie mialam zadnego znieczulenia!!!!
Nie zebym nie chciala ale jak mnie juz tak bolalo do niewytrzymania to prosilam o nie,a polozna na to ze niestety juz jest za pozno bo zaraz zaczynamy przec.Wtedy sie juz nic nie daje bo by to parcie bylo zaburzone.
W szpitalu bylismy jakos po 18 a Nikolka ur. sie o 21.30 a wiec podobno szybko poszlo przy pierwszym dziecku.Przy czym juz lekkie skurcze czulam tak od 10 rano tego dnia,ale tak wyraznie bolesne to kolo 16.Zdazylam jeszcze prysznic wziasc,polezec na lozku az w koncu podkrwawilo mnie to byl juz czas najwyzszy sie zbierac:biggrin2:Tak naprawde to do tej pory nie wiem czy mnie sami nacieli czy peklam w trakcie....?Pozniejszego szycia tez nie wspominam milo.
A jesli chodzi o ceratke to nie wyglada to jak taka typowa jak za dawnych czasow tylko to jest cos takiego jak materac auflage,bawelniane ,mozna prac,mile w dotyku.
Ale chyba bardziej niz ten wynalazek przydaja sie ochraniacze na lozeczko,cos takiego

[FONT=&quot]P) Ochraniacz do łózeczka 120x60 Producent (905213750) - Aukcje internetowe Allegro[/FONT]

Ostatnia edycja:
a to wlasnie taki ochraniacz mam juz w zestawie w tym lozeczku, ktory kupilam wczoraj. Czyli dobry zakup, hihihi

Dzis chcemy w Ikei kupic posciel, czyli podusie i koldre i jeszcze ze dwa komplety powloczek. Jak myslisz, ile kompletow potrzebuje? 2, 3?

A laktator? Czy jest potrzebny tak od razu? Ja po ok. miesiacu chce wrocic do szkoly, wiec wieczorami mnie nie bedzie, czyli chyba bede musiala odciagac... Slyszalam, ze mozna wypozyczyc ze szpitala... Musze sie w swoim dowiedziec.

A Beabea, gdzie ty przewijalas/przewijasz mala? Bo np. ja nie jestem zwolenniczka tych chusteczek nasaczonych, mnie sie wydaje, ze to tylko rozciera te kupe dziecka.... Jak bylam kiedys AuPairka w Niemczech, to ja to dziecko przewijalam w lazience na prace i mylam mu pupe zawsze pod woda. A jakie wy macie systemy dziewczyny? Ja mam lazienke bardzo mala, wiec wlasnie dlatego mysle i kombinuje jak by to zrobic.....

Tak jak piszesz,2,3 komplety poscieli starcza ,zawsze to potem spodoba sie cos innego i mozna dokupic,choc nie ma co przesadzac:tak:
Ja laktator wypozyczalam ze szpitala na 3 miesiace,potem mozna bylo przedluzyc w razie potrzeby ale juz potem nie potrzebowalam.Nic to nie kosztuje,wplaca sie tylko 30 euro kaucji a jak go zwracasz to ci tez kase oddaja.(to takie zabezpieczenie gdyby ktos nie zwrocil)
A co do mycia....
Poki dziecku pepek nie odpadnie to sie dziecka nie kapie tylko codziennie przemywa myjka i ciepla woda.Ja kapalam w lazience w wanience mimo ze tez do wielkich nie nalezy ( w PL sa takie fajne gabki na ktorych dziecko lezy [FONT=&quot]GĄBKA antypoślizgowa DO WANNY kąpieli HIT !!!!! (909679003) - Aukcje internetowe Allegro[/FONT]

jak dla mnie super juz chyba ze 3 mialam i znow sie zaopatrze) bo dziecko ma mieciutko i sie nie slizga.W lazience mialam cieplo i mialam na czym wanienke postawic.
A przewijalam w sypialn tam gdzie lozeczko bylo na komodzie.Nie kupowalam tych gotowych komod bo drogie to strasznie,tylko maz zalatwil taka szeroka deche ,dosztukowal boki i polozylismy to na komodzie ktora juz mielismy,a na to te podklady ceratkowe i pieluche.

No nie wiem,ja osobiscie nie wyobrazam sobie zycia:happy:bez tych mokrych chusteczek!!!!To tylko kwestia wprawy a pupcie szybko sie oczysci,maja one zreszta rozne balsamy w skladzie,a wiec same plusy.Moze na poczatek tylko lepiej wybrac te bezzapachowe ,bo nie wiadomo jak skora zareaguje,ale potem ....
A reczniki z kapturkiem juz masz?Kocyki?

recznik z kapturkiem mam narazie jeden. Kocyka jeszcze za bardzo zadnego....

Ja nie mowie, ze chusteczek nie bede uzywac. Jak siusiu zrobi to spoko, mozna przetrzec i gotowe. Na miescie gdzies, czy w drodze tez sa swietne. Mnie chodzi tylko o kupke.
I nie bede jej zawsze kapac, ja tego malego to kladlam sobie brzuszkiem na reke, odkrecalam wode w umywalce i pupe pod kran dawalam. Rach ciach i cala kupka byla wymyta i pupa czysta.
Wiadomo, poki pepek nie odpadnie to i tak trzeba uwazac.

Czyli wychodzi na to, ze tez bede musiala brac ja z lazienki do pokoju na przewijanie.... Ja nie mam tez miejsca na komode oddzielna, wiec chyba zdecydujemy sie na taki przwijak na desce zakladany na lozeczko. Albo bede musiala poswiecic moja toaletke.

A ta gabka to dobra rzecz, tez bym taka chciala!

poziomeczka tak mamy imie Inga a twoje malenstwo???:-)to jedyne ktore sie nam obojgu podobalo a nie bylo tak latwo wybrac!!!!
Rodze w Göttlicher Heiland to jest 2stacje za Hernalsem taki maly przytulny szpital.
Dzis sie czuje jeszcze gorzej niz wczoraj pozatym, ze mnie rwie to krocze to jeszcze katar dostalam:-(.
A co do przewijania dziecka i kapieli to ja mam taka wysoka wanienke z przewijakiem, ale wlasciwie tez to w sypialni bede miec, sa tez takie wanienki
juz z wycieciami ale czy w praktyce to jest dobre to nie mam zielonego pojecia.
Nie wiem jak to przezyjemy bo nie umie sobie wyobrazic nawet jaki to bol!!!!
Jak juz teraz mnie tak rwie!!!:szok::-:)szok:
Jakos to bedzie.....???!!!!
A o laktatorze to tez slyszalam, ze mozna wypozyczyc w szpitalu.....ja mam
zamiar karmic piersia, slyszalam ze to nie jest najlatwiej
sze ale mam nadzieje ze dam rade....a ty???
beabea to super bedziesz miala parke;-), maz napewno dumny ze syn;-)
fajny termin masz na dzien mamy:-):-):-)
masz juz imie???
dzis mam katar na dodatek i taka oslabiona jestem ale sie pocieszam tym ze to juz nie dlugo:-)
jak tam twoj brzusio odznacza sie????
pozdrawiam

Frania, my mamy imie Maja dla naszej corci. Inicjaly mamy oboje MM i taki bajer sobie wymyslilismy, ze dziecko tez ma byc na M :rofl2:

siedzialam dzis w necie i znalazlam takie rozwiazanie przewijania
Bade- und Wickelkombination "Aqualight" online kaufen- baby-walz - Alles Gute für mein Baby

:-(ale mezowi sie nie podoba, bo mowi, ze bedzie problem z tym stelarzem, gdzie go bedziemy stawiac jak bedziemy isc pod prysznic itd... bla bla...
ach... zobaczymy

Ja tez mam zamiar karmic piersia ale poniewaz studiuje wieczorowo to bede musiala wychodzic wieczorami do szkoly i musze jakos odciagac pokarm, zeby maz mogl mala karmic jak mnie nie bedzie.

Frania, jak cie w kroczu rwei to kurde moze juz niedlugo twoja mala sie na swiat wybiera.... ojojoj. Nie wiem, nie znam sie, wiec nie przestrasz sie moja wypowiedzia.
Ale pomysl sobie ze nie jestes sama i ze ja tydzien po tobie dolacze do grona tych, co musza to przezyc, a Beabea kilka tygodni pozniej. Wiec chyba bedzie nam razniej :-D

reklama
PoziomeczkaDzis sie nawet lepiej czuje:-):-):-).
Nie umie sie doczekac srody mam wizyte u ginekologa:-).
Chodze do polaka P.W.Truskolaski, znasz???
Damy jakos rade;-);-);-)....., a pozniej bedziemy dumne z naszymi malenstwami smigac po Wiedniu;-).....
Super to wyglada co wymyslilas:tak::tak::tak:no ale mezowie jednak tez cos do
powiedzenia maja;-)...
Extra bedziesz miec, ze Twoj bedzie zostawal z mala wieczorani,
ja jestem ciekawa jak moj czy bedzie sie opiekowal!?!?!
W koncu to nasze pierwsze dziecko i mnostwo nowych doswiadczen nas czeka.
Pozdrawiam

Do góry