reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Ojojku:szok:tyle latania z malenstwem...
Rozumie tak srednio niemiecki...
Maz jest polakiem....to jezeli dobrze zrozumialam najpierw on musi isc zameldowac imie....tylko gdzie????
A pozniej znow gdzie indziej isc zeby dostac akt urodzenia??? Tak???
Tak wybralam juz szpital,Göttlicher Heiland slyszalam ze dobry.
:rofl2:powiem wam ze od tego wszystkiego staje na glowie tyle latania.....
a mnie bola tak kosci:baffled:....pozdrawiam

reklama
no tak naprawde to chyba nie az tak duzo latania.
po porodzie najlepiej wyslij meza do urzedu i wlasciwie w urzedzie wszystko sie zalatwia. Imienia nie trzeba nigdzie meldowac. Imie podajesz poprostu w urzedzie, w koncu jest potrzebne w kazdym dokumencie :-D
Pamietaj, ze zgloszenie urodzenia dziecka w urzedzie musi nastapic w ciagu tygodnia od daty urodzenia. Jesli nie wiesz co i jak to w urzedzie ci wszystko powiedza. Jesli twoj maz zna lepiej niemiecki to daj mu ten link do przeczytania. Trudno tu w watku teraz wszystko przetlumaczyc.
Pracowalas tutaj? Twoj maz pracuje? Musisz sie tez po porodzie zglosic do Krankenkassy aby nadac dziecku Sozialversicherungsnummer i po Kinderbetreungsgeld . Wlasciwie to chyba te dwie placowki sa najwazniejsze.
Zapisalas sie na ten Wäschepaket? wiesz co to jest?

Ostatnia edycja:
Dziekuje Ci!!!:-)
Tak zapisalam sie na to Wäschepaket, tylko kurde teczke
zostawilam w Bipie.:-):-):-)
Poszlam do domu i tak juz pozniej po nia nie poszlam....
bo jechalam tamtego wieczoru do Polski:-)...
To dobrze ze wszystko w 2 urzedach myslalam ze bedzie gorzej.
Maz zna raczej gorzej niemiecki ale pozniej sobie wejde na te
stronke i przetlumacze to co nie bede rozumiec;-)...
Tak slyszalam o KBG, tylko ze moj maz ma gewerbe, a nie papiery
i to wszystko troche bardziej skomplikowane....
Ale ja mam ten caly anmeldebescheinigung.....slyszalam ze to potrzebne....
Mysle ze pozniej wszystko pomyslnie sie ulozy, narazie czekam zeby malutka sie zdrowiutka urodzila:).
Dziekuje Ci za pomoc, musze uciekac bo mam kurs dla kobiet w ciazy:tak:pozdrawiam

poziomeczka: my staramy sie juz od 1,5 roku (ale z przerwami, na slub miedzy innymi ;-)), tak na powaznie to od wrzesnia zeszlego roku... moja maz jest az o 5,5 roku mlodszy :szok: wiec myslelismy, ze u nas to szybciej zaskoczy. Dni plodne wyliczam, ale dokladnie nie jestem pewna, czy dobrze, bo mam nieregularne cykle... Gorzej to chyba jest ze stresem, bo rodzinka meza ma talent do mieszania... A ja wszystko biore sobie do serca. Ale to rzeczywiscie temat chyba na zamkniete forum. Dzis mnie wszystko wkurza :angry:, ta cala ich mentalnosc, chyba przeczekam, kupie sobie czekolade, policze do 10000000... i jak sie wyspie to znow tutaj cos napisze. Bo ja to wlasciwie to nie lubie narzekac ;-).

frania20: witamy na forum! :-D Im nas wiecej tym lepiej!

tak, moja droga! kup sobie czekolade i policz do miliona:-D
o mentalnosci to moge napisac ksiazke.....
wiec rozumiem

a tesciowie, polscy rowniez, daja czasem w kosc!:angry:
przeczekaj az ci przejdzie. a jakby co to pisz na zamknietym:tak:

Chyba niewiele kobiet potrafi sie dogadac z tesciami,
ja z moja tez mialam zgrzyty ale juz jest oki.
Nic sie nie przejmuj w koncu t nie z nimi
bedziesz zyc, a z twoim mezem.....
Na stres polecam lody i dobra komedie,
mi to zawsze pomaga.Pozdrawiam!

Powiem wam, ze dzis bylam na tym kursie bylo oki:-)...
Troszke sie zalamalam po wizycie u ginekologa,
mam jakas infekcje:-(dostalam masc...
Mam nadzieje, ze pomoze za tydzien mam kontrole.

Witam maly mi padl.Wykonczona jestem tym siedzeniem z nim w domu ale jutro juz do przedszkola idzie.Dzis juz dawal popis bo widac,ze zdrowy i dawal popalic.
Witam frania20 zycze aby infekcja minela.
Widze coraz wiecej nas tutaj i super :-)wateczek moze zakwitnie na calego :yes:
Happy my w sumie nie staralismy sie ale i niezabezpieczalismy i tak ciaza byla dopiero po 3 latach.
Co do dni plodnych to ok trzeba mniec je na uwadze ale ja zaszlam dzien przed @ ktora dostalam i nastepnej juz nie,a wiem na 100% kiedy to bylo (tak jakos sie zdarzylo,ze ma pewnosc) wiec w inne dni tez mozna sobie uprzejmnic czekanie i starac sie dalej :-D

vici jak tam maly w przedszkolu???
Ja siedze w domu troche sie poklocilam z mezem,
ale mam nadzieje, ze za nie dlugo nam przejdzie, bo mamy dzis malowac pokoj.
Narazie ja siedze na necie, a on oglada tv.
:cool:
Ciekawe ile jeszcze tak wytrzymamy, bo juz bym chciala mu tyle powiedziec....:angry:

reklama
hejka!

cos nam Beabea zniknela z pola widzenia... Odezwij sie! :-)

happy, jak tam samopoczucie, mam nadzieje, ze lepiej! Nie martw sie. Mnie jak tesciowa wpienila tydzien temu to do dzisiaj nie chce mi sie z nia gadac ani jej sluchac. Pojechala na szczescie do PL to mam spokoj. :-p

z tymi staraniami sie to jest poprostu roznie. Nie ma reguly, kazda z nas jest inna i inaczej to wszystko przechodzi. Ale happy, jak mowisz, ze z przerwami to widocznie musicie sie jeszcze troche pomeczyc:tak: Ale dacie rade!!!! Wbierzcie sie na jakis mily urlopik w cieple kraje i zaszalejcie! :tak:

a ty frania sie nie kloc z mezem i sie nie denerwuj, bo to tylko dzidziusiowi szkodzi:-p

Do góry