reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Beabea odezwij sie!!!
Frania maly dobrze dziekuje choc malo zjadl...no ale w domu juz go nafutrowalam :-Dmam nadzieje,ze dlugo boczyc na siebie sie nie bedziecie z mezem.
Poziomeczka widze obcykana jestes we wszystkim :-D Kurcze juz koncoweczka niedlugo bedzie po wszytskim i malucha bedziesz tulic,superowo.A jak sie czujesz?
Czy w wiedniu tez tyle sniegu napadalo :szok: parking musialam odsniezac bo nikt nam juz tego nie robi.
Jutro wyjedzamy na tydzien do Pl nie wiem czy uda mi sie zagladnac i w razie co milego weeckendu zycze

reklama
Czesc dziewczynki
Milo mi bardzo ze o mnie pamietacie:biggrin2:
Ja ostatnio chodze pernametnie zmeczona,nie wiem moze jaka anemie mam albo ta zima, albo cora daje mi popalic......
Mezus drugi dzien (i ostatni) na kursie pierwszej pomocy--wyslali go z pracy i jeszcze pozniej do domu wraca.
W poniedzialek po stresie szczepieniowym bylam-przezylysmy choc placz zaczal sie juz w momencie jak pani doktor chciala mala osluchac stetoskopem a ta sie raczka bronila i przez bluzeczke ja badala:eek:A po kluciu dala jej ciastko i juz sie troche uspokoila.
Kurcze moze powinnam jej jaki dzieciecy zestaw lekarski kupic i bawic sie w doktora z nia zeby sie lepiej oswoila, bo im starsza to wiecej bedzie rozumiec:confused2:
Dzis tlusty czwartek ale paczki przyjda do domu wraz z mezem jak wroci,bo mi sie nie chce nigdzie ruszac.Bialo w 23 bez. ze szok.:szok:
Vici piszesz ze wykonczona jestes siedzeniem pare dni w domu z malym i tylko patrzysz zeby do przedszkola znow poszedl,a co ja mam biedna powiedziec;-)Ooo,ale ci dobrze ze do kraju jedziecie:angry:
frania20 witam rowniez!!!!!!
No to ty przed nami sie pierwsza "rozpakujesz".Jest juz dreszczyk emocji?
poziomeczka i jak po powtornym usg 4D ?Jest roznica?Fajnie ze siostre mialas:happy:Widze ze jestescie zzyte tak jak ja ze swoja,to procz tego ze siostra to tez moja przyjaciolka:happy:
Mnie sie dzis suwaczek zawsze zmienia i bedzie juz 26 tydz.!!!!!!!
Happy 79 Ja sie staralam przy pierwszym dziecku 6 mies. a teraz 5.Niby nie tak dlugo ,ale denerwowalam sie i mi sie dluzylo strasznie.
Trzymam kciuki za dwie kreski:tak:Mamy tego samego gina,nie?

Kobitki mam takie pytanie do Was : czy wiecie ile trwa wyrobienie dziecku paszportu tutaj w ambasadzie i ile kosztuje??? i czy któraś z mamusiek tutaj na forum jechała z malutkim dzieckiem do Polski samochodem?? jeśli tak to czy to "wogóle możliwe"??

Agusia tu masz nr tel do Ambasady Polskiej (+43 1) 870 15-0
Tam sie mozesz wszystkiego dowiedziec.
Mimo ze robilam tam juz drugi paszport dla malej (bo pierwszy byl na rok) to juz nie pamietam szczegolow i nie chce cie wprowadzac w blad.Wiem ze trzeba 2 zdjecia.:biggrin2:Robilismy je na tej samej ulicy co Ambasada w ten sam dzien co wniosek skladalismy.Dziecko musi wtedy nie spac i miec otwarte oczka co wcale takie latwe nie jest.

A co do podrozy to nie powinno byc problemow bo mala wam najprawdopodobniej przespi cala droge.Tyle tylko zeby przerwy robic no i znalezc cieple miejsce na przewiniecie malej zeby nie przeziebic.(najlepiej jak vici pisala na stacji cpn lub w przydroznej knajpie)-byle cieplo bylo:happy:

heja!

vici, ale ci fajnie, ze do PL jedziesz!
ja narazie to moge odlozyc do wakacji - szkola i ciaza a potem szkola i dziecko :rofl2::szok:

obcykana jestem, a co :-D Trzeba sie orientowac. A poniewaz duzo na ten temat czytam to i sie obcykalam. Ale nie mowie, ze wiem wszystko. Ja tylko teoria narazie, hihihihi

Beabea, ja bylam na 3d a nie na 4d :-)
ostatnie bylo miesiac temu ale jaka zmiana! Mala dostala puckow i przytyla, hihihi
ostatnio wazyla 1,20kg a teraz juz 2,20kg. Szok! Podobna do siebie z poprzednich zdjec, hihi. Tyle, ze te pucki sa slodkie teraz!:laugh2:
Juz nie moge sie doczekac, kiedy ja utule!!!! ach.....

Beabea, ja z moja siostra przezylam 24 lata w jednym pokoju, wiec bylysmy bardzo zzyte. Tak jak piszesz, moja siostra to moja najlepsza przyjaciolka i ja za moja siostra to w ogien bym poszla! Dlatego tym barzdiej cierpimy z powodu rozlaki!:-(

vici, czuje sie dobrze, tylko zgaga mnie permanentnie meczy! Poza tym spuchlam od jakichs 2 tygodni i obraczki juz nosic nie moge a buty coraz ciasniejsze. Ale poza tym zadnych dolegliwosci wiekszych.

dzis w Intersparze byla akcja na rzezcy dzieciece. Zakupilam lozeczko z materacem i posciela. Bardzo ladne a tanie. A poza tym ciochow dla malej za 80 Euro!:szok: Chyba zwariowalam! Obiecalam sobie, ze juz nic nie kupuje, bo nie wiem, czy zdaze jej to wszystko pozakladac! Kupuje co prawda wieksze, na 2, 3 miesiace a nawet i jeszcze wieksze, ale.....

Dobra, musze spadac powoli do szkoly. :eek:
vici, milego pobytu a z innymi spiszemy sie pewnie jutro.
buzka

vici z mezem juz oki:-):-):-)w koncu on teraz maluje pokoj na przyjscie malej:-):-):-) bylismy dzis w möbelix i kupilam krzeslo do pokoju i pare innych *******...... zakupy to zawsze potrafia humor poprawic za chwilke ide gotowac obiad, dzis robie kalafiorek z ziemniaczkami taka mam ochote na ziemniaki
z maslanka;-) pozdrawiam
beabea oj zeby tylko taki maly dreszczyk ja to sie panicznie boje, bo nie wiem
co mnie czeka a kazdy tak straszy!!!!!:szok::szok::szok:
no ale jakos bede musiala dac rade:-):-):-), a nie wiedzialam wllasciwie,
ze ja pierwsza termin z usg niby na 24.03 zobaczymy
mam nadzieje, ze ta infekcja przejdzie w nastepna srode mam termin u lekarza ....
zobaczymy troche sie stresuje, jak to chyba wiekszosc przy pierwszym malenstwie.....pozdrawiam

Do wszystkich:-) wiecie moze w jakiej cenie jest usg 3 wymiarowe,
chcialabym sie z mezem przejsc;-)..... to napewno fajne przezycie.

Beabea, ja bylam na 3d a nie na 4d :-)

POZIOMECZKA z tego co wiem usg 3D to sa trojwymiarowe zdjecia,zas usg 4D to trojwymiarowy filmik dziecka:biggrin2:
a wiec z poprzedniej twojej relacji wywnioskowalam ze mialas to i to robione.
Myle sie?
Super pamiatke masz.Myslisz ze ja bym sie zalapala na to badanie w tej klinice czy sa kolejki? A to ponowne badanie to robil ci w ramach ceny czy juz doplacalas?I wlasciwie maja tam limit tygodni w ktorych mozna to usg wykonac?

No i kurde nie doczekalam sie tych paczkow bo maz dopiero niedaleko nas w Zielpunkcie chcial kupic a tu juz nic nie bylo:eek:A mial tyle okazji bo dzis na ten kurs jechal u-banem i mijal te wiedenskie"cukiernie".No ale to tylko facet..............

frania20 w naszym watku Lekarze,nianie... jest link do tej kliniki co robia to usg podany przez poziomeczke:tak:
Z tego co pamietam kosztuje to 90 euro(dwie wizyty)

A tak wogole jak te ostatnie tygodnie znosisz?Wszystko kupione?
Nie pociesze cie chyba tym ,jak ci powiem ze ja tez sie boje porodu,moze wlasnie dlatego ze juz wiem co mnie czeka:szok:i juz na sama mysl mi niedobrze.
No ale chec posiadania dziecka jest wieksza niz wszelkie bole.:wściekła/y:

Beabea tak prawie wszystko mam:-)wiekszosc rzeczy dostalam od siostry,
bo rok temu urodzila coreczke:-).
Brakuje mi tylko lozeczka tzn. szkieletu bo materacyk, kolderke itd.mam:-).
Nie mam tez melodyjki i baldachimu. Melodyjke ma zamiar kupic moja siostra,
a baldachim sie strasznie nie podoba mezowi. Choc ja powiem tak szczerze
to marze zeby od kogos go dostac w prezencie, bo mi sie podoba;-).
A chce to jakos tak sprytnie zrobic zeby on nie wiedzial i sie nie zloscil;-)
No i myslalam o ceratce do lozeczka pod posciel.
Reszte chyba mam....okaze sie jak bedzie mala;-).
Ostatnie tygodnie to ciezko, strasznie mnie kosci bola miednica podczas wstawania:-:)-:)-(...boje sie ale tez bym chciala juz konca, takie mieszane uczucia!!!
No niby nie najdrozej ale chyba juz poczekam te 5tygodni;-);-);-).
A to ile lat maja twoje malenstwa???
Na kiedy masz termin???
I jak tam u Ciebie z rzeczami i samopoczuciem???

reklama
dziendoberek!:-D
dzis piateczek, z czego sie bardzo ciesze. A jutro nie mam szkoly:tak:

odpowiadam na wszystkie pytania:
Beabea, no masz racje, 3d to trojwymiarowe zdjecia. Ale ja nie mialam 4d, tylko filmik byl dokladnie z tego, jak lekarz robil zdjecia, czyli, ze przykladal do brzucha, najpierw byl obraz jak z normalnego usg a potem on to pokazywal w trojwymiarze. No nie wiem jak to wytlumaczyc ale mam nadzieje, ze rozumiesz. Samego filmiku tylko w trojwymiarze to nie mam. Czyli ty masz moze lepiej, bo masz co prawda tylko 10 minut ale za to 4d, czyli widzisz filmik jak sie dziecko rusza. Musze to przy nastepnym zrobic :tak:
Zalapac sie napewno zalapiesz na to 3d ale jednak czeka sie ok 2 tygodni, wiec jesli chcesz to zadzwon od razu.

frania, tak jak napisala Beabea, ja podalam namiary do tego lekarza, gdzie robilam 3d na watku lekarze/nianie. Cena to 90,- Euro i obejmuje dwie wizyty. Ale obawiam sie, ze u ciebie to moze juz byc troche z pozno na dwie. Ja tez o tym nie wiedzialam i robilam pierwsza na poczatku stycznia a druga przedwczoraj czyli bylo tylko miesiac przerwy. Normalnie to jest przewidziane na to aby zrobic jedno usg ok 15-16-go tygodnia a drugie ok 30-go. No ale ja jestem teraz w 33 i tez wyszlo dobrze, wiec podejzewam, ze na jedno sie jeszcze napewno zalapiesz. A koszt i tak jest chyba najnizszy ze wszystkich, ktore sie oferuja na rynku.

Jak sie mezowi nie podobaja baldachimy, to powiedz mu, ze dzicko to bardzo lubi, bo lubi sie czuc takie otulone a nie gapic sie na sufit. Tak wyczytalam ostatnio w gazecie. Moze to pomoze aby zmienil zdanie...:tak: Dla dobra dziecka!
Lozeczka sa ladne w IKEI. Ja wczoraj kupilam lozeczko w intersparze, bo akurat bylo ze wszystkim na raz: materacyk, powloczki na posciel, ochrona na glowke i wlasnie baldachim! Ale jak materacyk juz masz to proponuje zajzec do IKEI. Sa ladne rzeczy a tanie.

Beabea, no super, jak ty sie boisz porodu to ja dziekuje. Czyli, ze jednak jest troche strasznie??!! ojojojoj, frania, jak my to biedne przezyjemy!:eek::szok:
Wczoraj rozmawialam z sasiadka - ona rodzila 21 godzin! juhu! zycze sobie viel Spaß!:-D

frania, a jakie macie imie dla coreczki? a pisalas juz w ktorym szpitalu rodzisz? bo ja w St. Josef Spital.

Beabea, ja paczkow wczoraj tez nie uraczylam..... Zreszta ja tych austriackich poczkow nie lubie, sa takie gabczaste. Najlepsze sa typowe polskie, z mala iloscia dzemu a nie, tak jak tu wala! e-tam, kupie sobie paczka w pl jak pojade! mniam mniam!!!

Ostatnia edycja:
Do góry