reklama
poziomeczka
Fanka BB :)
czesc dziewczyny,
alez sie upisalyscie przez ten czas :-)
u mnie od czwartku byla moja siostrzyczka, wiec nie tykalam kompa.
Bylo swietnie, nagadalysmy sie i pobylysmy razem. Moja siostra byla zachwycona jak to moja mala sie w brzuchu kitlasi
no ale niestety juz wczoraj wyjechala...:-( Ach, nienawidze tego, ze mieszkamy tak daleko.....
Beaea, jak tam szczepienie? przezylyscie obie?
Jesli chodzi o mieszkanie to rzeczywiscie, najlepiej, zebyscie kierowali sie swoim instynktem. A czy decyzja jest dobra czy zla... okaze sie! tego nigdy nie wiadomo. Nie martw sie, bedzie dobrze!!!!
odpowiadajac na twoje pytanie o 3d, ide w srode na druga wizyte
vici, jak tam Victor? juz troche lepiej?
my dzis idziemy na pierwsza godzine szkoly rodzenia. ciekawe jak bedzie, hihi
co do waszej rozmowy o mieszkaniach, my mieszkamy tez w dosyc starym mieszkaniu i okna (co prawda plastikowe) tez nie sa bardzo szczelne. Ale jakos to mieszkanie jest ok. Rok temu robilismy remont lazienki -wszystko wyrwalismy i teraz mamy wszystko nowe. Przed 3 tygodniami zainstalowalismy sobie kominek w duzym pokoju i jest bosko. Palimy w kazdy weekend i jest tak przytulnie. Denerwuje mnie tylko kuchnia, bo mala, waska i strasznie stare brzydkie meble. Ale zrobienie tej kuchni byloby wielkim wydatkiem, bo wszystko trzebaby bylo robic na miare a to by nas finansowo zabilo.... Nie oplacaloby sie chyba na taka mala kuchnie. Narazie myslimy tylko o wymianie kuchenki gazowej, bo nasza szwankuje, piekarnik znaczy.
Jutro znowu ide na uczelnie....:-(
No ale egzaminy przynajmniej juz poza mna... Na jakis czas!
ide wciagnac serek wiejski z pomidorem. Pomidora nie jadlam juz chyba 5 miesiecy.... Dzis premiera!
buzka
alez sie upisalyscie przez ten czas :-)
u mnie od czwartku byla moja siostrzyczka, wiec nie tykalam kompa.
Bylo swietnie, nagadalysmy sie i pobylysmy razem. Moja siostra byla zachwycona jak to moja mala sie w brzuchu kitlasi
no ale niestety juz wczoraj wyjechala...:-( Ach, nienawidze tego, ze mieszkamy tak daleko.....
a my bralismy slub koscielny 07.07.2007Dwa lata temu wzielismy slub cywilny, w tym roku koscielny (9.09.2009)
Beaea, jak tam szczepienie? przezylyscie obie?
Jesli chodzi o mieszkanie to rzeczywiscie, najlepiej, zebyscie kierowali sie swoim instynktem. A czy decyzja jest dobra czy zla... okaze sie! tego nigdy nie wiadomo. Nie martw sie, bedzie dobrze!!!!
odpowiadajac na twoje pytanie o 3d, ide w srode na druga wizyte
vici, jak tam Victor? juz troche lepiej?
my dzis idziemy na pierwsza godzine szkoly rodzenia. ciekawe jak bedzie, hihi
co do waszej rozmowy o mieszkaniach, my mieszkamy tez w dosyc starym mieszkaniu i okna (co prawda plastikowe) tez nie sa bardzo szczelne. Ale jakos to mieszkanie jest ok. Rok temu robilismy remont lazienki -wszystko wyrwalismy i teraz mamy wszystko nowe. Przed 3 tygodniami zainstalowalismy sobie kominek w duzym pokoju i jest bosko. Palimy w kazdy weekend i jest tak przytulnie. Denerwuje mnie tylko kuchnia, bo mala, waska i strasznie stare brzydkie meble. Ale zrobienie tej kuchni byloby wielkim wydatkiem, bo wszystko trzebaby bylo robic na miare a to by nas finansowo zabilo.... Nie oplacaloby sie chyba na taka mala kuchnie. Narazie myslimy tylko o wymianie kuchenki gazowej, bo nasza szwankuje, piekarnik znaczy.
Jutro znowu ide na uczelnie....:-(
No ale egzaminy przynajmniej juz poza mna... Na jakis czas!
ide wciagnac serek wiejski z pomidorem. Pomidora nie jadlam juz chyba 5 miesiecy.... Dzis premiera!
buzka
agusia1986
Początkująca w BB
Hej Kobitki;]
ale mnie tu dawno nie było...ale dzidzia zabrała mnie całą hehe;-)
Kobitki mam takie pytanie do Was : czy wiecie ile trwa wyrobienie dziecku paszportu tutaj w ambasadzie i ile kosztuje??? i czy któraś z mamusiek tutaj na forum jechała z malutkim dzieckiem do Polski samochodem?? jeśli tak to czy to "wogóle możliwe"?? pozdrawiam Was
ale mnie tu dawno nie było...ale dzidzia zabrała mnie całą hehe;-)
Kobitki mam takie pytanie do Was : czy wiecie ile trwa wyrobienie dziecku paszportu tutaj w ambasadzie i ile kosztuje??? i czy któraś z mamusiek tutaj na forum jechała z malutkim dzieckiem do Polski samochodem?? jeśli tak to czy to "wogóle możliwe"?? pozdrawiam Was
vici
mama Victor´a & Raphael`a
Witam ,maly spi wiec wpadam sie przywitac.Wczoraj juz bylo fajnie ale dzis maly wstal po 5 i niechcial nic jesc tylko pil a niedawno padl znowu.Nie ma apetytu wiec jeszcze cos go meczy i znow do przedszkola go nie poslalam,w koncu i tak w domu siedze.
Agusia mala podrosnie to i czesciej moze da sie zagladac do nas :-) Co do paszportu to znajomi robili i czekali chyba jakies 2 tyg na niego ale o kasie nie napisze bo nie pamietam ale chyba jakos kolo 30 euro...naprawde nie pamietam.Ja jezdze trase Austria-Polska z malym odkad mial 2 miechy i nie ma rzadnego problemu.
Agusia mala podrosnie to i czesciej moze da sie zagladac do nas :-) Co do paszportu to znajomi robili i czekali chyba jakies 2 tyg na niego ale o kasie nie napisze bo nie pamietam ale chyba jakos kolo 30 euro...naprawde nie pamietam.Ja jezdze trase Austria-Polska z malym odkad mial 2 miechy i nie ma rzadnego problemu.
agusia1986
Początkująca w BB
My chcemy jechać jakoś koło 12-13 marca, to mała już bedzie miała ponad 2 miesiące;] troszke mnie przeraża ta jazda bo to zima itd
vivi: a jezdziłaś zimą??? bo latem to pewnie łatwiej.
kurde troszke się boje, bo napewno bardzo się namęczymy żeby ją wyjąć z auta trzeba będzie uważać, no i przeraża mnie to że pewnie długo pojedziemy bo będzie trzeba robić przerwy co jakieś 2h bo przecież ta bidulka w tym foteliku się namęczy kurde ale chcieliśmy jechać bo męza brat będzie miał ślub cywilny, wprawdzie to tylko cywilny ale to jedyny brat mojego męza.
vivi: a jezdziłaś zimą??? bo latem to pewnie łatwiej.
kurde troszke się boje, bo napewno bardzo się namęczymy żeby ją wyjąć z auta trzeba będzie uważać, no i przeraża mnie to że pewnie długo pojedziemy bo będzie trzeba robić przerwy co jakieś 2h bo przecież ta bidulka w tym foteliku się namęczy kurde ale chcieliśmy jechać bo męza brat będzie miał ślub cywilny, wprawdzie to tylko cywilny ale to jedyny brat mojego męza.
vici
mama Victor´a & Raphael`a
Pierwszy raz jechalam z malym w czerwcu akurat przeprowadzka jego cala tutaj.Niestety tyle w Pl trwalo zalatwianie paszportu i innych bajerow po porodzie.Potem jezdzilismy mniejwiecej co 6 -8 tyg do Pl.Przerwy byly tyle co na jedzenie i przewiniecie a w aucie maluch pieknie spi,zreszta ma to do dzis i potrafi 4 godz cialoscia spac.Nie ma sie co przerazac bedzie dobrze.Fajnie abyscie sie zatrzymywali na cpn gdzie mozna bez problemu przewinac maluszka bo niestety nie kazda stacja ma taka mozliwosc i nieraz trzeba niezle kabinowac.A w taka pogode w aucie ciezko moze byc z przewijaniem.Polecam wziasc cieply koc aby nie ubierac i rozbierac malej bo tylko dodatkowe nerwy a tak to ja owiniecie i z glowy.Zawsze to mniej tarmoszenia i stresu dla wszystkich.Nie ma sie co bac glowa do gory bedzie dobrze.A jak ona wogole jazde autem znosi?Lubi??
agusia1986
Początkująca w BB
Trudno mi przewidzieć jak bedzie się zachowywać przez tyle km, tera jak jezdzimy gdzieś z małą to śpi w foteliku nie marudzi wprawdzie nigdzie daleko nie jechaliśmy ale spokojnie sobie spała, ja w ciąży do samego końca duzo jezdziłam do polski więc może coś jej zostało. mam nadzieje ze bedzie spokojnie sobie spać
troche się tym denerwuje ale mam nadzieje ze bez wiekszych problemów damy rade
troche się tym denerwuje ale mam nadzieje ze bez wiekszych problemów damy rade
Witam! Bylam dzis u ginka... jest ales ok, cysta zniknela Yupi! :-). Mam nadzieje, ze wstretna juz sie nie pojawi. Pan ginek dal dzis mi kilka wskazowek w sprawie staranek, m.in. wyjechac na urlop z mezem (na przykladzie poziomeczki wydaje mi sie, ze to najlepsza rada ). Ale dziewczyny mowie Wam, nie jest latwo... wszyscy dookola nagle sa w ciazy i to tak przypadkiem, nie planowo . A my przeciez grzecznie juz po slubie, wiec powinno chyba byc latwiej ;-).
Co do remontu... dzis po raz pierwszy w zyciu kupowalam zaslony i firanki... myslalam, ze wystarczy wybrac prostokaciki i po klopocie , a to wcale nie takie proste (ja mam karnisze, zaluje ze nie te ze szlufkami... czy jak to sie nazywa ). W koncu udalo mi sie zamowic, lacznie z szyciem, ale przy kasie prawie zawal serca dostalam uuu nie mialam pojecia, ze to wszystko takie drogie . No nic, na mojej liscie nie ma juz tak duzo rzeczy, wiec da sie wytrzymac.
Pozdrawiam wszystkie mamy i ich dzidzie!
Co do remontu... dzis po raz pierwszy w zyciu kupowalam zaslony i firanki... myslalam, ze wystarczy wybrac prostokaciki i po klopocie , a to wcale nie takie proste (ja mam karnisze, zaluje ze nie te ze szlufkami... czy jak to sie nazywa ). W koncu udalo mi sie zamowic, lacznie z szyciem, ale przy kasie prawie zawal serca dostalam uuu nie mialam pojecia, ze to wszystko takie drogie . No nic, na mojej liscie nie ma juz tak duzo rzeczy, wiec da sie wytrzymac.
Pozdrawiam wszystkie mamy i ich dzidzie!
reklama
poziomeczka
Fanka BB :)
czesc dziewczynki!
dzis u mnie poczatek 33-go tygodnia. Matko, jak ten czas leci, jeszcze niedawno bylam staraczka.
Ale happy, jak sama stwierdzilas i potwierdzil Pan Doktor - na urlopie najlepiej zajsc w ciaze No oczywiscie musicie wyliczyc tak, aby podczas urlopu byly dni plodne, bo tak to i tak nic nie wyjdzie, nawet na urlopie Ale bez cisnienia, spokojnie, dajcie sobie duzo czasu, w dni plodne ladnie sie pokochajcie i polezcie w lozeczku. Napewno sie uda! Wiesz, my mielismy to szczescie, ze szybko nam sie udalo. Niektore pary potrzebuja porpostu wiecej czasu, kazdy ma swoj rytm. A happy, powiedz, ile wy juz sie staracie? i czy te staranka sa takie z wyliczaniem dni plodnych, ew. testami owulacyjnymi, czy raczej takie locker bardziej te starania? Jak nie chcesz tu pisac to napisz na naszym zamknietym. Ja w kazdym razie trzymam wielkie kciukasy. Napewno nasze inne dziewczyny tez! I nie nakrecajcie sie za duzo! Bo to tylko przeszkadza a nie wspiera! BEDZIE DOBRZE!!
witamy franie!
Szpital, w ktorym urodzisz wystawi ci zaswiadczenie o porodzie i z tym zaswiadczeniem idziesz do swojego urzedu (Bezirksamtu) aby wystawili dziecku Geburtsurkunde (akt urodzenia). Jesli ojciec dziecka jest austriakiem to dziecko dostaje automatycznie austriackie obywatelstwo i w tym urzedzie wystawiaja tez Staatsbürgerschaftsnachweis.
Tutaj dobry link do wszystkich dokumentow i informacji HELP.gv.at - Geburt
Jesli mazs klopoty z niemieckim to daj znac, to wytlumaczymy po polsku.
A co u innych dziewczyn!?
dzis u mnie poczatek 33-go tygodnia. Matko, jak ten czas leci, jeszcze niedawno bylam staraczka.
Ale happy, jak sama stwierdzilas i potwierdzil Pan Doktor - na urlopie najlepiej zajsc w ciaze No oczywiscie musicie wyliczyc tak, aby podczas urlopu byly dni plodne, bo tak to i tak nic nie wyjdzie, nawet na urlopie Ale bez cisnienia, spokojnie, dajcie sobie duzo czasu, w dni plodne ladnie sie pokochajcie i polezcie w lozeczku. Napewno sie uda! Wiesz, my mielismy to szczescie, ze szybko nam sie udalo. Niektore pary potrzebuja porpostu wiecej czasu, kazdy ma swoj rytm. A happy, powiedz, ile wy juz sie staracie? i czy te staranka sa takie z wyliczaniem dni plodnych, ew. testami owulacyjnymi, czy raczej takie locker bardziej te starania? Jak nie chcesz tu pisac to napisz na naszym zamknietym. Ja w kazdym razie trzymam wielkie kciukasy. Napewno nasze inne dziewczyny tez! I nie nakrecajcie sie za duzo! Bo to tylko przeszkadza a nie wspiera! BEDZIE DOBRZE!!
witamy franie!
Jesli mieszkasz w Wiedniu i jestes juz w tak zaawansowanej ciazy to napewno zapisalas sie juz na Wäschepaket w MAG11.Tam powinnas dostac taka teczke, gdzie jest wszystko napisane. Jesli nie to napisz w ktorym mieszkasz Bezirku to wysle ci adres Magistratu, do ktorego powinnas sie udac.Mam pytanie, gdzie sie rejstruje dziecko po narodzinach???
Szpital, w ktorym urodzisz wystawi ci zaswiadczenie o porodzie i z tym zaswiadczeniem idziesz do swojego urzedu (Bezirksamtu) aby wystawili dziecku Geburtsurkunde (akt urodzenia). Jesli ojciec dziecka jest austriakiem to dziecko dostaje automatycznie austriackie obywatelstwo i w tym urzedzie wystawiaja tez Staatsbürgerschaftsnachweis.
Tutaj dobry link do wszystkich dokumentow i informacji HELP.gv.at - Geburt
Jesli mazs klopoty z niemieckim to daj znac, to wytlumaczymy po polsku.
A co u innych dziewczyn!?
Ostatnia edycja: