reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Dagii tak dla dzidziusia tam wszystko dają dla ciebie w sumie też koszul majtek i wkładek higienicznych masz tam pod dostatkiem możesz się co chwile przebierać ręczniki tez są. Ja tam rodziłam we wrześniu w zeszłym roku i było tak ciepło ze nawet ze szlafroka nie korzystałam. Co do dokumentów to już nie pamiętam dowód chyba nie dawałam tylko muter kind pass i chyba nawet e card nie wywala wziąć możesz tam są szafki zamykane w pokoju a jak ci nie będzie potrzebne to ktoś ci do domu zabierze:-)

reklama
Niestety, ale niewykonanie badań przewidzianych w MKP w terminie wpływa na wysokość KBG. Ja miałam pierwszą wizytę w 7 tygodniu, pobraną krew, mocz. Badania wykonane w Polsce. Następna wizyta w 14 tygodniu w At i pomimo przywiezienia dokumentacji KGB obcięto z racji braku badań w terminie. Z tego co się orientuję obecnie zaczynają się o pierdoły czepiać. Obywatele namajstrowali tyle dzieciaczków, że państwo dobrze po kieszeni dostaje.
Ja z suplementów łykałam kwas foliowy, dodatkowo ginekolog przepisał mi mocne żelazo, magnez i kwasy omega.

U nas wszystko ok. Pogoda nie sprzyja wychodzeniu z domu, ale kilka razy z Erykiem wybyliśmy na grzybobranie. W październiku jesteśmy umówieni do ortopedy, bo młody mocno koślawi kolanka. Po kuracji żelazem zaczął tak szybko rosnąć, że nie nadążam mu ubrań kupować. Dopiero co wyciągnęłam rozmiar 92, a już jest za mały. W szafie prawie pustka, w portfelu jeszcze gorsza:-(

Kobietki jak u Was wygląda familienbehilfe? Podnieśli już?

Dagi trzymam kciuki&&
Byłam w AK, nawet dwóch oddziałach bo myślałam że nie mnie zbyli w pierwszym... trzeba się na termin umówić lub zadzwonić telefonicznie ,powiedzieli, żeby uzyskać odp na pytanie jak z praca ciężarnej w weekendy..masakra...zadzwoniłam i co.... niby nie powinny ale nie jest to zakazane.. wiec powinnam szefa poprosić...haha dobre bo akurat jemu nie pasi żeby mnie nie było na weekendzie a dodatkowo juz kogoś zatrudniać bez sensu dla nich...bo dodatkowe opłaty, no sama nie wiem pewno jak na razie będę pracować a jak się rozchoruje to pójdę sobie na chorobowe i tak w kółko..sama nie wiem jak to wyjdzie..wszystko fajnie jak jest fajnie;-)
..a coo chodzi o tableteczki to mam 3x dziennie magnez, 1xprenatal classic od 2 trymestru i czasem sobie jeszcze łykne;-) nospe..ale to sporadycznie:-)
Wybieram się do dentysty na czyszczenie ząbków...polecacie jakiegoś dentystę w 11, 10 może?
...pozdrawiam i zdrówka wszystkim i każdej z osobna życzę!

Ostatnia edycja:
Dagii z dokumentów to miałam ze sobą MKP, wszystkie badania jakie miałam robione w ciąży, ecard i dowód, będzie potrzebny przy wypisie. Dla siebie to miałam tylko kapcie i kosmetyki, resztę zapewniał szpital w ogromnych ilościach :)

Aniag ojej, to powodzenia u ortopedy!
Tak, podnieśli FB i nie wiem czy wiecie, ale od września jest już wypłacane co miesiąc. Jeśli w sierpniu dostałyście za dwa miesiące, to od października już co miesiąc będzie. Ja się trochę nie dziwię, że teraz tak wszystko sprawdzają, za dużo tu kombinatorów, żony i dzieci w Polsce a kasę chcą ciągnąć.

Ja z suplementów brałam Femibion tylko jedno opakowanie, a potem to mi tylko zalecono brać żelazo, bo w badaniach krwi wyszło mi za mało.

Filip już drugi tydzień zaczął w przedszkolu, cały czas mamy fazę przyzwyczajania. Pierwsze dni byłam z nim w grupie, a teraz wydłużamy czas o 10-15 min gdy zostaje sam. Jest coraz lepiej, dziś był pół godziny, płakał tylko chwilę jak wychodziłam, a potem już się ładnie bawi i jak po niego przychodzę, to nie chce iść do domu :) Mam nadzieję, że będzie coraz lepiej, bo za dwa tygodnie wracam już do pracy.

vixen89 dziękuję! Filipek rach ciach się przyzwyczai do przedszkola :)
Nam 8 września przyszło 168,10euro FB z dopiskiem "Zum Schul" i tak się zastanawiam czy każdy tak we wrześniu dostaje? Bo młody jednak do szkoły jeszcze nie idzie i nie wiem o co chodzi :)

marti_w ja mam Romer King Ts. Romery są ogólnie bardzo wygodne w długich podróżach. Najlepiej jednak przymierzyć swoje dziecko do fotelika, chociażby w sklepie, bo to co dla jednego okaże się wygodne, dla drugiego będzie koszmarem. Eryk w swoim przejechał już ponad 8000km i nie narzeka :)

Aniag ja też tyle dostałam, a ten dopisek Zum Schulstartgeld to tylko informacja i dalej podany jest adres strony internetowej. Taki dodatek jest na dzieci w wieku 6-15 lat i wynosi 100€ płacone we wrześniu :)

Ostatnia edycja:
Anet ja moge Ci polecic dr Piotrowska z 3 bez. Bylam u niej tydzien temu z moim stanem zapalnym wokol osemki i jestem zadowolona. Bardzo mila, kompetentna i oczywiscie bardzo ostrozna wzgledem zdrowia dzidziusia;)

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry