reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Austrii

reklama
Oj troszke nam to forum ucichlo;/

chcialabym cos wiecej wiedziec o mozliwosciach otrzymania freistellung. Slyszalam tylko ze teraz bardzo rygorystycznie podchodza do tego tematu a jesli juz to tylko w oparciu o kilkanascie podstaw mozna je otrzymac. Czy wiecie moze jakie to podstawy? A jak jest ewentualnie z przebywanien na chorobowym? Czy KK te kontroluje ciezarne?, jak dlugo mozna chorowac?
Z gory dZiekuje za wszelkie info. Nie wyobrazam sobie na dzien dzisiejszy pracy do konca siodmego miesiaca;/, choc dopiero rozpoczal sie u mnie trzeci m-c.
Pozdrawiam

Witam ja sie nie ogarniam ostatnio dobrze,ze szkola sie zaczela to zaczynam wracac na tory.Victor w szkole a Raphaelowi dokuczaja zeby,masakra jest.W nocy zle spi w dzien marudzi a do tego raz je a raz nie bardzo...Victor przechodzil to bezobjawowo no ale kazde dziecko inne.Do tego zaczyna wstawac mi przy wszytskim i miej tu oczy dookola gowy i zrob jeszcze cos w domu jak malo spi maluch...ale co ja wam tu smecic bede hehh zycie i tyle
Kasia nie pomoge bo bylam na bezrobotnym w ciazy...

Kasia ja też słyszałam, że bardzo ciężko uzyskać Freistellung, muszą być naprawdę konkretne powody, ale osobiście nie mam żadnego doświadczenia w tej kwestii, pracowałam do końca siódmego miesiąca. Koleżanka często chodziła na chorobowe w ciąży i dostała wezwanie na kontrolę do KK. Nie chciałabym teraz skłamać, ale już chyba po trzech tygodniach wzywają na kontrolę.

Vixen dziękuje za odpowiedz. Kurczę niedobrze ze tak to wyglada. Mi w pracy sekretarka powiedziała żebym szła na freistellung po 20 tc jesli tylko mogę, ale najwyraźniej nie jest zorientowana ze nie jest tak łatwo.

Freistellung jest wlasciwie niemozliwy do zdobycia, gdyz musi byc podparty opinia ginekologa i co najwazniejsze wynikami badan, ktore wskazywalyby na jakies komplikacje. Liste "dolegliwosci", ktore sa brane pod uwage powinien miec kazdy ginekolog. Wiltos na pewno ma.

Hej Kobietki:-)
...masakra z tym chorobowym...ciężko będzie tyle z brzuszkiem pracować:-/
Przez weekend w ogóle nie można pracować od któregoś tygodnia? Pracuje 5 dni w tygodniu plus jeden na przemian dzień w weekend a w firmie nic mi nie powiedzieli ze nie mogę i w ogóle nie wiem co z tym fantem zrobić:-/

Mozesz sie o to dopytac w AKammer napewno Ci wszystko przedstawia. Ja otrzymalam w pracy wsYstkie wytyczne co do tego co moge a czego nie. Miedzy 20:00 a 6:00 nie mozna pracowac, w weekendy tez. Zakaz nadgodzin. Mozliwy czas pracy to nie wiecej niz 9 h dziennie i 40 h tygodniowo.

Czy któraś z Was zażywała moze za zaleceniem ginekologa Ferrograd-fol 105 mg? Mi wyszła lekka anemia i musiałam sie zgłosić do dr Witosa po to lekarstwo , ale niestety recepta czekała na mnie w recepcji i nie zapytałam czy biorąc ten lek mam odstawić kwas foliowy czy nadal zażywać. Moze mialyscie podobna sytuacje?

reklama
Hej dziewczyny , mój poród już tuż tuż.... Będe rodzić w Wilhelminen. Wiem że do szpitala muszę wziąć tylko rzeczy dla siebie < kosmetyki, koszule itp...> podobno dla dzidziusia wszystko dostane . A co z dokumentami??oczywiście mutter kind pass , e-cart , dowód musze mieć ze sobą , a czy coś poza tym ??

Do góry