reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Austrii

Niestety nie ale jutro lukne na strych bo tam on jest jeszcze i czeka sobie na nastepne bobo :-D
Dostalyscie zaproszenia do grupy??

reklama
Nie ma problemu lukne jutro bo dzis jest ciemno u nas i nic widziec nie bede a tam tylko tyle swiatla co wpadnie z 2 malutkich okienek.

A teraz sa te zaproszenia??super

Ale sie upisalyscie dziewczyny:biggrin2::biggrin2:
A my wlasnie pojedlismy plackow ziemniaczanych bo sie w koncu zebralam tak za mna chodzily....
Vici gratuluje funkcji moderatorki:tak:No to teraz jasne skad sie znalazlas w Trofaiach.A ile to km od Wiednia?
Z tego co ja sie zorientowalam to jest cos takiego jak
krippen -->czyli zlobki od 0-do 3 lat (niestety nie moge skorzystac bo oboje rodzice musza pracowac,przy czym jedno przynajmniej na pol etatu)
kindergarten -->3-do 6 lat
hort -->dzieci szkolne od 6 lat
Przyznam sie ze o tagesmutter nie wyczytalam nigdzie (myslalam ze to sa prywatne opiekunki,ktore maja grupke dzieci pod opieka)
Zlobki i przedszkola sa rzeczywiscie od wrzesnia tego roku gratis(za wyjatkiem jedzenia)
Jak macie wiecej info to piszcie
:biggrin2:
poziomeczka moja pani pediatra jest austriaczka.Jestem zadowolona,szukalam gdzies w miare blisko miejsca zamieszkania i wlasnie ja znalazlam bo mam na nogach z 10 min.No ale nie sadze zebys taki kawal z 21 bez. do 23 jechala do lekarza:-D
A poza tym rozejrzyj sie tez za ortopeda i laryngologiem bo i te wizyty bedziesz musiala zaliczyc w pierwszych tyg. zycia malutkiej.Ja mam ich w sumie w jednym miejscu na Alt Erlaa.
W poniedzialek czeka mnie wizyta u gina i jestem ciekawa czy wreszcie potwierdzi sie ten chlopak!!??
Kurde ale ci juz malo zostalo do konca:-D:-D
Aha, no i skad mam wiedziec czy dostalam zaproszenie do grupy?Ma mi sie cos wyswietlic?:confused:

Ostatnia edycja:
Chyba na PW powinno przyjsc zaproszenie.
Tagesmutter sa zatrudniane przez panstwo i rozne stowazyszenia.U nas najwiekszy wybor kobiet jest w volkshilfe(nie wiem czy dobrze napisalam) i tam sie zalatwia wszystkie formalnosci i nie wazne czy pracujeszc czy nie,nie wazne ile sie zarabia -przynajmniej u nas w steiermarku.
Trofajach jest 170 km od Wiednia czy jakos tak.A 60 km mamy do Graz.Tyle,ze za Wiedniem jest rozwidlenie na Graz lub Bruck am Mur i skrecamy na Bruck am Mur.

Ostatnia edycja:
Witam jeszcze walcze z ta grupa bo cos nie tak z nia ale niebawem dojde co i jak juz wspolpracuje z jedna dziewczyna i naprowadza mnie:-)
Co do lezaczka to ja mialam taki Leżaczek bujaczek dla dzieci Tako moze nic specjalnego ale super sie sprawdzil i byl dosc tani.Raczka sluzyla przewaznie do zawieszania zabawek

reklama
Do góry