reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Cześć Dziewczyny,

mam pytanko, jestem umówiona na wizytę u ginekologa w Polsce na NFZ. Orientuje się któraś z Was, czy mogę z niej skorzystać czy ecard do tego nie upoważnia i będę musiała zapłacić za wizytę?

reklama
ola8806 Też się nad tym ostatnio zastanawialiśmy z mężem...:-) w sumie to ona z tej niebieskiej strony wygląda podobnie do karty która jest wyrabiana w Polsce przez NFZ na wyjazd za granicę:-) z tego co gdzieś czytałam to powinna obowiązywać ale jak nasi lekarze do tego podejdą jak w Polsce jest teraz ten system na dowód osobisty:-)

ola8806 kuzyn męża wdał się w bójkę w Polsce i trafił do szpitala, był z kartą e-card. Nie chcieli mu jej uwzględnić, bo miał na odwrocie wygwiazdkowane dane, a czytnik jej nie czytał, ale jakoś się wykłócił i nie płacił. Ogólnie to one powinny obowiązywać w całej Europie, mąż mówił, że jego kolega z Polski ma ecard, wyrobił go w Pl, bo dużo podróżuje

Co do * na odwrocie to wtedy ecard wazna tylko i wylacznie w kraju gdzie zostala wydana.Jak z tylu juz sa dane opiero jest to miedzynarodowe ubezpieczenie.W Pl tak jak i w wiekszosci krajow obowiazuje ecard ale lekarze nie lubia bo za duzo papierkow do wypelniania i dluzej na kase czekaja.Ja i Victor mielismy od poczatku ubezp na meza i z NFZ dostalam pismo o bezgotowkowym rozliczaiu.Moja lekarka na mnie nawet siostre moja i jej syna przyjmowala bo szybciej to szlo(oni mieszkaja w Niemczech) bo nas maja zaksiegowane i mniej dokumentow do wypelniania.

Co do watku osobnego to sie wezme za niego jak sie ochlodzi bo w takie upaly nie mam sil na nic tylko na basen :rofl2:

vixen jak tam mlody?spokojny,bezkolkowy?Jak dajecie rade w te upaly??

Ostatnia edycja:
vici o widzisz, to nie wiedziałam o co chodzi z gwiazdkami, teraz jak wyrabialiśmy ecard dla małego, to nam też zaraz przyszły już bezgwiazdkowe.

Mały super, od piątku jesteśmy w Polsce i jest wyjątkowo spokojny, chyba te upały dają mu się we znaki, bo dużo śpi. Z soboty na niedzielę przespał prawie 10 h w nocy, żadnej pobudki! Dziś spał 8 h, a zawsze spał tak po 4-6 h w nocy Kolek na szczęście (odpukać nie ma). Upały masakra, ja już nie wyrabiam, a co dopiero te maluszki :( jak jestem w domu to mu funduję czas bez pampersa, nakrywam tylko pieluszką tetrową i wietrzymy kuleczki ;P szkoda mi go, spocony, pełno potówek :(

Ojej z tymi potowkami to masakra,nie pamietam jak tego uniakc niestety.No ale w te upaly to ciezka sprawa uniknac tego paskudztwa.Dobrze,ze mlody bezkolkowy i oby tak zostalo choc widze,ze juz czas kolkowy i tak by powoli zblizal sie ku koncowi :-) Co do kuleczek to wietrzcie,wietrzcie:rofl2: synowa bedzie ci wdzieczna heheheh
Wypoczywajcie w Pl i milego pobytu

Ola austriacka e-card uprawnia do korzystania z uslug medycznych na terenie EU; bezplatnie przysluguja swiadczenia obowiazujace i refundowane przez kase chorych w danym kraju. Albo trzeba zaplacic od reki i rozliczyc sie z Krankenkasse albo bezgotowkowo.

Patili, ale czy można korzystać w każdej sytuacji czy tylko w nagłym wypadku? Bo ja mam umówioną wizytę na 6 sierpnia. Ale Pani w rejestracji coś mówiła, że z ecard można tylko w nagłym wypadku korzystać i że nfz może tego nie uwzględnić i wysłać mi rachunek.

Widzę ze szukacie odpowiedzi na pytanie czy w Pl można korzystać z e-card. Otóż z doswiadczenia własnego wiem że można tylko w nagłych wypadkach..W Pl nie chce sie im bawić w te wszystkie papierki,chociaż tak naprawdę powinniśmy normalnie i bez przeszkód korzystać na terenie UE z tych kart. Mi w Pl też mówili że jesli chcę korzystac z tego ubezpieczenia powinnam złożyc taki odpowiedni wniosek w NFZ.W tedy po mojej wizycie najprawdopodobniej pod koniec roku z Pl przesyłają rachunki tutaj do Austrii do Krankenkasy i oni wracają im za leczenie bądz wizytę.
Strasznie dużo zachodu z tymi kartami czasem lepiej zapłacić w Pl za wizytę niż latać za tymi wszystkimi papierkami;-)

reklama
U mnie dzis wybił termin porodu, a tu NIC!!!!!!:-(Małemu nie spieszy sie na świat, a ja juz nie moge..te upały,opuchnięte nogi i wogóle chęć mienia juz za soba porodu przyprawiaja o irytacje. Miejmy nadziej ze najblizsze dni przyniosą rozwiązanie bo jesli nie to znowu wizyta na KTG w piątek..I to wyczekiwanie że juz moze dzis...a moze jutro..Czy któras z mam też rodziła po terminie?

Do góry