reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Drogie mamy :) Czy moglybyscie mi powiedziec ile po wyslaniu wniosku czekalyscie na odpowiedz w sprawie Kinderbetreuungsgeld oraz Familienbeihilfe? I czy podczas brania Kinderbetreuungsgeld wyjezdzalyscie normalnie do Polski? ;)

reklama
mamami1 w temacie tego czy jakąś kasę się dostaje to się wogóle nie orientuje kiedyś się dowiadywałam i to tu na forum i z tego co mi dziewczyny pisały to mi tylko rodzinne i jakieś jeszcze jedno przysługuje :-) podobno jak mąż albo ty jesteś zatrudniona tutaj 6 miesięcy przed porodem to urlop wychowawczy przysługuje a to dość duże pieniądze są mnie niestety to nie łapie:-( mój też jest na pól etatu ale od 1 czerwca dopiero:-)
vixen89 dzięki:-) a do tego pierwszego po odbiór aktu urodzenia to pewnie tylko dowód osobisty?? czy jeszcze coś??

vixen89-czytałam Twoją wypowiedz apropo odbioru aktu urodzenia dziecka, i nie wiedziałam ze jest też potrzebny mój i męża do tego. Myślałam ze akt śluby tylko wystarczy.. No to fajnie, bo mój akt urodzenia jest w Polsce...A ten miedzynarodowy gdzie sie wybiera też w Pl?

vixen89 a mam jeszcze jedno pytanie pisałaś o tej pani dr. do której chodzisz z małym ona przyjmuje z poza 16 bez?? podała byś mi dokładny adres i nr tel:-) fajna ta pani dr?? bo szukałam jej i nigdzie nie ma wpisane że mówi po polsku :-) muszę wszystko notować żeby mi po porodzie łatwiej było:-) a jeśli chodzi o ubezpieczenie dziecka to po porodzie trzeba do kasy chorych się zgłosić?? a dziecko też dostaje tą zieloną kartę:-)??

Nowe mamusie wszystko na temat przyslugujacych Wam zasilkow i dodatkow po porodzie byl na tym watku juz predzej poruszany. Cofnijcie sie do strony 366. Na str. 369 znajduja sie informacje o wymogach obowiazujacych przy przyznawaniu FB i KBG. W moim przypadku powiadomienie o ich przyznaniu przyszlo po okolo 2 tygodniach od zlozenia podania.

Nie wiem kto jest moderatorem tego naszego watku "mamy w Austrii", ale skoro dochodza co jakis czas nowe mamusie, to moze warto by stworzyc odrebny watek, w ktorym bylyby jedynie wszystkie informacje na temat skladania wnioskow, potrzebnych dokumentow, itp?

Pauluska pewnie, ze podczas pobierania KBG mozesz podrozowac. Przeciez nie jestes na chorobowym ;-);-);-)

Witajcie po przerwie. Najpierw bylam 2 tygodnie w Polsce z Kilianem. Ostatnio wrocilismy znad Gardasee. A za tydzien swietujemy roczek naszego szkraba. Zamowilismy stolik w restauracji w Donauturm.

Pytanie do doswiadczonych mamus. Gdzie kupowalyscie buciki dla dzieciaczkow? Slyszalam, ze Deichmann ma fajne z serii Elefanten. Kiliana ostro rwie do pionu i koniecznie musze cos kupic, bo coraz ciezej jest go utrzymac w wozku.

gabi89 Oddział MA35 znajduje się w Standesamt, więc to jest jedno i to samo, tylko tam idziesz ze wszystkimi dokumentami o których pisałam ;) Dopiero jak tam złożysz dokumenty, to wystawią akt urodzenia maluszka, ja czekałam ok godziny.

Pani doktor przyjmuje z poza 16. Bezirku, bo ja mieszkam w 17. :p Liebhartsgasse 32/1 1160 Wien, +43/1/4858787. Mówi po polsku na 100% ;) Dzisiaj nawet była pielęgniarka Polka, zawsze może przetłumaczyć w razie czego. W rejestracji nie mówią po polsku. Jestem z pani doktor zadowolona, jest bardzo miła, polecam.

Dziecko trzeba zgłosić do kasy chorych, ale to dopiero jak już będziecie mieć akt urodzenia. Dziecko dostaje też e-card ;)

Aha, w Standesamt gdy składa się dokumenty o wystawienie aktu urodzenia to warto też mieć już wypełniony formularz o meldunek dla maluszka, od razu też Wam wydadzą Meldezettel.

Pieniądze za urlop wychowawczy to jest po prostu Twoja wypłata, tylko zamiast pracodawcy płaci Krankenkasse. A konkretnie średnia trzech ostatnich wypłat, a jak wynagrodzenie jest stałe no to wiadomo, tyle ile mama miała wypłaty.

mamami1 ja międzynarodowy mam z Polski, z USC, nie wiem czy tutaj można taki uzyskać.

Patili
dobry pomysł z tym osobnym wątkiem, bo też miałam problemy z doszukaniem się odpowiednich informacji gdy jeszcze chodziłam w ciąży :p Co do butów to jeszcze się nie wypowiem, przed moim szkrabem jeszcze daleka droga do stawiania pierwszych kroków :)

vixen89 wielkie dzięki:-) już teraz przynajmniej wiem co mam robić po porodzie męża wyślę niech się gimnastykuję bo jak był ze mną na zameldowaniu w szpitalu to był w szoku że to tyle załatwiania:-)

gabi89 nie ma za co :) Jakbyś miała jeszcze jakieś pytania to zawsze możesz napisać mi wiadomość żeby nie zaśmiecać forum, jak tylko będę mieć czas to chętnie pomogę i odpiszę. Dzisiaj moje dziecko wyjątkowo daje mamie zająć się innymi sprawami to nadrabiam z pisaniem tu :p

reklama
Patili młodemu kupujemy buciki w Dajśmanie i Jello. Elefantki polecam bardzo - są wytrzymałe, wygodne, Erikowi bardzo dobrze się w nich człapie. Mamy też butki Nike i Adidas - również super.

Niestety nie mam ostatnio czasu na forum, zaczynam pakowanie do Polski, H ma urlop od 22 lipca, także w końcu pojedziemy do mojej mamy. Korzystamy z małym z pogody - ja grzebię w warzywie i kwiatach, a mały uczy się chodzenia lub pluska w basenie :)

Do góry