reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Mój Mąż był dziś w Finanzamcie. Nic nowego nie usłyszał. Mamy czekać na rozliczenie za 2012 rok. Przyznali nam te dwa miesiące (listopad i grudzień 2011), dlatego że mój Mąż z niego się rozliczył. Czuję, że potrwa to kolejne parę miesięcy. Pani dwa razy sprawdzała formularze, bo nie mogła się doszukać:no:. Niesamowity bałagan, no i jakie kooooolejki. Szok :szok:
Nie pozostaje nam nic innego jak czekać cierpliwie.

reklama
mamami1 witam ;) ja też wybrałam Wilhelminspital bo nie umiem języka 17 czerwca mam się tam zgłosić żeby się zameldować. byłam tam na zwiedzaniu i właśnie pani ewa marczyńska mi dużo pomogła i teraz będę do niej na szkołę rodzenia chodzić ;) super babka mówiła mi że na oddziale jest 17 polskich położnych są też słowaczki to myślę że nie będzie złe ;)

Mam pytanko po urodzeniu dziecka żeby wziąć je do Polski muszę wyrobić paszport tak?? tylko jak w ambasadzie polski?? ;)

Dziewczyny zadam pytanie z trochę innej beczki, czy któraś z Was posiada lodówko-zamrażarke firmy Bauknecht? Czy to jest dobra firma? Nie mogę znaleźć w interncie opinii na temat tej firmy.

yellowpinki masakra jakas ,wpolczuje
gabi tak potrzebujesz paszport wydadza wam tymczasowy,niedawno tez o to pytalam :-) W ambasadzie polski oczywiscie go wyrabiasz :-)
ola z tego co podpytywalam kiedys to jest dobra firma,nie mam teraz nic tej firmy ale mialam na mieszkaniu i bylam zadowolona.Nowa,czy uzywana bo jak uzywka to nigdy nie wiesz na co trafisz...
Witam,dzis w koncu nie padalo ufffff.Wczoraj bylam w kinie z Victorem na Epic (w pl to tajemnica zielonego krolestwa) i byl fajnie teraz widzialam zapowiedz rio2 i chcialabym pojsc ale to bylo piekne w 3d a teraz odpada :-/

Vici chodzi o nową lodówkę. Wybraliśmy sobie w haasie lodówko-zamrażarkę firmy gorenje, ale nie mieli jej na stanie i powiedzieli ze zamówią. Dzisiaj babka napisała do męża, że nie mają w tym momencie lodówki na magazynie i trzeba na nią długo czekać i zaproponowała w tej cenie właśnie tą Bauknecht KG 130 WS. Ale nie znamy tej firmy i nie wiemy co robić, dlatego podpytuje.

Hej
OLA ja wprawdzie nie mam lodowki tylko pralke firmy Bauknecht i jestem b. zadowolona:tak:
Wczesniej przed zakupem podpytywalam o jakosc i moge potwierdzic ze to dobra niemiecka marka.

Jeju czy te deszcze a zwlaszcza te wiatry kiedys sie skoncza????

gabi89 Witaj Gabi,widzę ze jesteś tu chyba nowa, to wsumię tak jak ja:-D Powiedz a na kiedy masz termin porodu na czerwiec? A taka szkoła rodzenia na którą sie wybierasz to duży wydatek? Też liczę na to że jakaś położna polka trafi mi się podczas porodu.Bo mało że sam poród to juz stresująca sprawa, to jeszcze brak języka...Myślałam też o położnej na wyłącznosc, tzn chodzi mi o to ze gdyby sie juz wszystko zaczeło to przyjechała by na miejsce i przeprowadziła poród,ale to chyba nie mały koszt.Więc narazie chyba trzeba liczyc że akurat trafi sie jakaś połozna z która sie dogadam:tak: A jeszcze jedno pytanko w którym bez mieszkasz jesli to nie tajemnica:-)

vici dziękuje za pomoc ;)
mamami1 Witam :-) też jestem tu nowa i wszystkiego się dopiero dowiadywałam na temat porodu bo nie mogłam się zdecydować gdzie rodzić czy w Wiedniu czy w Polsce to moje pierwsze dziecko i stres jest duży :-)zdecydowałam że w wiedniu szybciej z dzieckiem będziemy mogli być z mężem razem :-) z tego co wiem wynajęcie położnej chyba kosztuje 800 euro a lekarki coś ponad 1000 :-) nie mały koszt ;/ Ja mam termin na koniec września :-) a z tą szkołą jest tak że akurat właśnie ta pani ewa marczyńska położna z wilhelminspital akurat z kasy chorych obejmuje bez w którym jestem zameldowana i bede mieszkać czekam na mieszkanie remont trwa :-) a to 2 bez:-) a byłaś na zwiedzaniu szpitala?? :-) i na zaklepaniu terminu??:-) mnie jeszcze czeka wizyta u lekarza w wiedniu bo do tej pory wszystko w polsce robiłam:-) ale termin do lekarza tez mam już ustalony:-)

gabi89-To też jest moja pierwsza ciąża i co prawda prowadzona jest od początku tu w wiedniu, ale też dowiaduje sie u innych co i jak...:tak: Ja mam termin na koniec lipca, w szpitalu byłam zameldować sie juz jakiś czas temu, a na zwiedzaniu nie byłam bo słyszałam że to jest w tedy gdy włsnie chodzi sie na tę szkołę rodzenia.Ja mieszkam w 19 bez więc raczej mi bezpłatna szkoła nie przysługuje.:no:Mam nadzieje ze jak przyjdzie ten czas to jakoś to będzie bo jednak 800E to troche dużo za położną na wyłącznosc:tak: 3maj sie i pozdrawiam

reklama
gabi nie ma za co ,najwazniejsze aby wam pasowalo.Kurcze pamietam jak niedawno wypytywalas a tu prosze juz sama informujesz :-) Fajnie,ze wszystko se poukladalo a na kedy masz wizyte??
mamami ty juz blizej jak dalej :-) Macie juz wszystko?? W sumie niecale 2 miesiace szybko mina i bedziesz tulila swoja kruszynke.

Do góry