reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Elzbieta1986 dziekuje Ci bardzo za pomoc, jutro moj mąż zadzwoni i dowiem sie co i jak bo to rzeczywiście za dlugo. Tym bardziej ze nie mozemy sie starac o to Wohnbeihilfe nie maja przyznanych już tych świadczeń...

reklama
yellowpinki niech mąż przygotuje sobie numery e-card (Twój i męża) bo jak bedzie dzwonił to po tym sprawdzą co z Waszym wnioskiem sie dzieje. Napisz co powiedzieli...

yellowpinki dzwoncie i wyjasniajcie to zdecydowanie za dlugo,dlugo za dlugo.Co do wohnbeihilfe ja mialam ale krotko bo przekroczylismy zarabkami pozniej jak juz zaczelam pracowac nam wyszlo 77 euro na miesiac i to bylo juz jakis czas temu.
mamami oplata jest za pobyt teraz nie pamietam jakies 15-18 euro /dzien ale mozna sie tez prywatne ubezpieczyc i wtedy te koszt odchodzi i jeszcze dostajesz kaske za pobyt w szpitalu...Na stronie szpitala powinno byc wypisane ile dokladnie.

A i ja znowu z pytaniem heheheh pobierala ktoras z was wohengeld (wohengeldhilfe) poczytalam o tym a nawet nie wiedzialam,ze takie cudo jest.Z ams dostalam pismo,ze kaska do pazdziernika bo poznej przechodze pod wochengeld...Po nastepnej wizycie pojde do gkk i popytam co i jak to wyglada...co musze zlozyc itd.Ale wlasnie czy ktoras juz to dostawala i pozniej to zamienia sie na kindergeld czy mimo wohengeld daja odrazu tez te kindergeld.Jak ktoras miala prosze o odp :-)
Wcoraj mialam latanine ,dotarlam do domu kolo 15 a i dzisiaj mam troche zalatwiania a mam lenia hehehe chyba po wczorajszym.

yellowpinki niestety nie pamietam to bylo juz dosc dawno temu 5 lat albo i lepiej...no i mielismy tylko na rok a potem po doslaniu nastepnych dokumentow juz dalej nam nie przyznali...Wiem tylko,ze nie na kazde mieszkanie daja,twoj wynajemca musi byc zgloszony w finanzamcie.Moj nie byl ale po rozmowie z nim wypelnil dokumenty i moglismy sie starac.

Mały śpi to w końcu mam chwilkę czasu odpisać - serdecznie wszystkim dziękuję za gratulacje! Od poniedziałku jesteśmy już z Filipkiem w domu, wyszliśmy 4 dni po porodzie.
Vici, co do znieczulenia, to mnie nie pytali jakie chcę, a miałam w kręgosłup, tak więc tak jak Ty byłam przytomna.

Byliśmy dzisiaj u pediatry, mieliśmy też usg bioderek i mały musi nosić specjalną pieluchę:(

Co do Wohnbeihilfe to się nie wypowiem, bo nie mam pojęcia.

vixen89 jeśli mały ma nieprawidłowe bioderka, polecam kładzenie go w pozycji na żabkę (także do spania). Erik również miał źle odwiedzione bioderka, jednak skorzystaliśmy z rady naszej pediatry i kładliśmy go tak właśnie. Bardzo szybko wszystko doszło do normy :)

vixen89 serdeczne gratulacje, duzo zdrowka i sil dla WAS. I co nie taki straszny ten porod? Gucio po 1. USG bioderek tez dostal taka pieluche - jak ja zobaczylam to sie poplakalam, mama kazala mi dawac normalna i tak robilam przez 2 tygodnie, pozniej sama zobaczylam poprawe - kolanka nie byly juz do siebie "przykejone" :happy2:

a my juz po wizycie w Polsce. milutko bylo. Gucio grzecznie sie zachowywal no i spal mi kazdej nocy... 8h, niech mu juz tak zostanie :tak:

reklama
Vici-a gdzie mozna sie dodatkowo ubezpieczyc? czy to moze byc dowolny ubezpieczyciel?i jeszcze jedno pytanie czy nie wiesz ile tak mniej wiecej miesiecznie takie ubezpieczenie kosztuje.

Do góry