reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Austrii

Elzbieta1986 dziekuje Ci bardzo za pomoc, jutro moj mąż zadzwoni i dowiem sie co i jak bo to rzeczywiście za dlugo. Tym bardziej ze nie mozemy sie starac o to Wohnbeihilfe nie maja przyznanych już tych świadczeń...

reklama
yellowpinki niech mąż przygotuje sobie numery e-card (Twój i męża) bo jak bedzie dzwonił to po tym sprawdzą co z Waszym wnioskiem sie dzieje. Napisz co powiedzieli...

yellowpinki dzwoncie i wyjasniajcie to zdecydowanie za dlugo,dlugo za dlugo.Co do wohnbeihilfe ja mialam ale krotko bo przekroczylismy zarabkami pozniej jak juz zaczelam pracowac nam wyszlo 77 euro na miesiac i to bylo juz jakis czas temu.
mamami oplata jest za pobyt teraz nie pamietam jakies 15-18 euro /dzien ale mozna sie tez prywatne ubezpieczyc i wtedy te koszt odchodzi i jeszcze dostajesz kaske za pobyt w szpitalu...Na stronie szpitala powinno byc wypisane ile dokladnie.

A i ja znowu z pytaniem heheheh pobierala ktoras z was wohengeld (wohengeldhilfe) poczytalam o tym a nawet nie wiedzialam,ze takie cudo jest.Z ams dostalam pismo,ze kaska do pazdziernika bo poznej przechodze pod wochengeld...Po nastepnej wizycie pojde do gkk i popytam co i jak to wyglada...co musze zlozyc itd.Ale wlasnie czy ktoras juz to dostawala i pozniej to zamienia sie na kindergeld czy mimo wohengeld daja odrazu tez te kindergeld.Jak ktoras miala prosze o odp :-)
Wcoraj mialam latanine ,dotarlam do domu kolo 15 a i dzisiaj mam troche zalatwiania a mam lenia hehehe chyba po wczorajszym.

yellowpinki niestety nie pamietam to bylo juz dosc dawno temu 5 lat albo i lepiej...no i mielismy tylko na rok a potem po doslaniu nastepnych dokumentow juz dalej nam nie przyznali...Wiem tylko,ze nie na kazde mieszkanie daja,twoj wynajemca musi byc zgloszony w finanzamcie.Moj nie byl ale po rozmowie z nim wypelnil dokumenty i moglismy sie starac.

Mały śpi to w końcu mam chwilkę czasu odpisać - serdecznie wszystkim dziękuję za gratulacje! Od poniedziałku jesteśmy już z Filipkiem w domu, wyszliśmy 4 dni po porodzie.
Vici, co do znieczulenia, to mnie nie pytali jakie chcę, a miałam w kręgosłup, tak więc tak jak Ty byłam przytomna.

Byliśmy dzisiaj u pediatry, mieliśmy też usg bioderek i mały musi nosić specjalną pieluchę:(

Co do Wohnbeihilfe to się nie wypowiem, bo nie mam pojęcia.

vixen89 jeśli mały ma nieprawidłowe bioderka, polecam kładzenie go w pozycji na żabkę (także do spania). Erik również miał źle odwiedzione bioderka, jednak skorzystaliśmy z rady naszej pediatry i kładliśmy go tak właśnie. Bardzo szybko wszystko doszło do normy :)

vixen89 serdeczne gratulacje, duzo zdrowka i sil dla WAS. I co nie taki straszny ten porod? Gucio po 1. USG bioderek tez dostal taka pieluche - jak ja zobaczylam to sie poplakalam, mama kazala mi dawac normalna i tak robilam przez 2 tygodnie, pozniej sama zobaczylam poprawe - kolanka nie byly juz do siebie "przykejone" :happy2:

a my juz po wizycie w Polsce. milutko bylo. Gucio grzecznie sie zachowywal no i spal mi kazdej nocy... 8h, niech mu juz tak zostanie :tak:

reklama
Vici-a gdzie mozna sie dodatkowo ubezpieczyc? czy to moze byc dowolny ubezpieczyciel?i jeszcze jedno pytanie czy nie wiesz ile tak mniej wiecej miesiecznie takie ubezpieczenie kosztuje.

Do góry