reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Austrii

wwerraa13@wp.pl serdeczne gratulacje ! pierwsze badanie bioderek masz juz za sobą, pierwsze szczepienie jest przeciw rotawirusom, jest to płyn doustny który prawdopodobnie wypije Twoje dziecko na wizycie u pediatry między 4-7 tygodniem życia (Mutter Kind Pass str.34),czyli nie ma sie czego bac, jeśli Twój pediatra ma odpowiedni sprzęt do USG wykona też przy okazji USG bioderek podczas tej wizyty. Miesiąc pózniej będzie to prawidłowe szczepienie na Pneumokoki, Błonnicę, Tężec, Krztusiec dodatkowo znowu do wypicia płyn na Rotawirusy :)

reklama
wweerraa13@wp.pl -Gratulacje serdeczne napewno ślicznego dzidziusia?:tak: To twoje pierwsza dzidzia?
A w którym szpitalu rodziłaś jesli wolno spytać? i czy masz już tego pediatre?
Elzbieta1986-W wiedniu mieszkam już ze 2 lata;-). Wiec jestem juz troszkę obyta.Tyle że temat rodzenia i wszystko co związane tu z małymi dziecmi jes mi jeszcze trochę obce.:tak: Najpierw przyjechał tu mąż a pózniej jakoś tak się poskładało ze i ja do niego dołączyłam.:-) Obecnie mieszkam w 19 bez. A Ty gdzie mieszkasz? i jak wspominasz poród, bo masz już to szczęsie ze już jesteś po...:-D

wwerraa13@wp.pl gratulacje! Oby maluch rósł szybko i zdrowo:-) A pediatrę możesz zmieniać, my robiliśmy to aż 3 razy:-D

mamami1 witaj serdecznie :-)

Ależ nam się grono powiększa;-) Szkoda tylko, że w Wiedniu jest multum polek, a w mojej okolicy już tak kolorowo nie jest.

mamami1 ja mieszkam tutaj od roku, tez przyjechalam do męża, na początku temat dzieci tez był mi obcy, dużo czytałam książek wydawało mi sie ze wiem juz wszystko ale kiedy pojawia sie juz dziecko wiedza ksiązkowa nie wystarcza :) Poród kwestia indywidualna każdy przechodzi go inaczej, dla mnie było dość cięzko ale tylko dlatego że mały nie był mały i trzeba było go ciągnąć próżnociągiem ale sie udało :) Ja mieszkam w 11 bezirku. Jak masz jakies pytania odnoscie ciąży itp pytaj :)
wweerraa13@wp.pl jak sie czujesz, pewnie brak czasu :)

Ostatnia edycja:
wwerraa13@wp.pl serdeczne gratulacje!!! Życzę dużo zdrówko dla Ciebie i Maleństwa :) Ach, zazdroszczę, że już jesteś po!

mamami1 witamy na forum :) Ja będę mamą majową, a dokładniej termin mam za dwa tygodnie, więc już całkiem niedługo :p Pediatry nie mam jeszcze wybranego, tzn mam spisanych kilka nazwisk, ale chyba wybiorę któregoś najbliżej mnie, do lekarzy - Polaków niestety się zraziłam i już na to nie patrzę żeby koniecznie mówił po polsku. Niemieckiego perekt nie znam, ale jest komunikatywny, w razie czego będę się ratowała angielskim:p

Elzbieta1986 Czuję się już dobrze a z czasem to nie jest tak źle mały w sumie jest bardzo grzeczniutki cały czas śpi i je albo sobie leży i się rozgląda :)
mamami1 Tak to moja pierwsza dzidzia :) Ja rodziłam w Wilhelminenspital i jestem bardzo zadowolona bo nie robili zbytnio problemów że nie znam języka opieka jest bardzo dobra :) Poród był niestety ciężki :( A pediatrę mam byłam teraz akurat u dr. Claudi Theodoropolous-Klein bardzo miła a dla mnie ważne to że mówi po polsku :)
aniag78A Ty do jakiego pediatry chodzisz?
vixen89 Nie martw się ani się nie obejrzysz a też będziesz już po :)
Dziękuję wszystkim za gratulacje :)

wweerraa13@wp.pl- Ja też będę rodzić w Wilhelminenspital, wiem że jest tam dużo personelu polskiego może akurat uda sie ze będzie jakaś polska położna. A powiedz mi czy ta Pani dr. Claudi Theodoropolous-Klein przyjmuje też z innych bez? bo ona jest chyba z 16 a ja mieszkam w 19bez. Czytałm dużo pozytywnych opini o tej Pani i też myslałm ze zapiszę tam moje maleństwo jak przyjdzie na świat, głównie z tego powodu że można dogadć sie po Polsku. Jeśli będziesz mieć chwile to napisz coś więcej o sobie.

mamami1 Na pewno trafisz na jakąś Polkę ja też się tego obawiałam żeby tylko trafić na polska położną ale nie potrzebnie dodawałam sobie zmartwień :) Na każdej zmianie jest jakaś polska położna w sumie jest ich tam 17 :) Przez cały poród zajmowały się mną polki a jak był ktoś kto mówił po niemiecku to zawsze był ktoś kto przetłumaczył :) Jak są rano wizyty czy zmiany to też zawsze polka jest więc zawsze Ci powie co i jak :) Nie ma się co stresować :) Jeśli chodzi o Panią dr. to przyjmuje z innych bez bo ja mieszkam w 10 i nie było problemu z wizytą :)
A o sobie hmm jestem w Wiedniu półtora roku :) przyjechałam do chłopaka i już zostałam a teraz w sumie jestem już jego żoną :) No i urodził się nam mały Maksiu :)

wweerraa13@wp.pl-Po takich słowach otuchy że w szpitalu nie jest tak zle, to aż się chce bardziej tam isc:-D
Jeszcze tylko jedno pytanko o tą Panią dr. czy w rejestracji mówią po niemiecku? i czy dzidzie zapisywałaś jak sie już urodziła czy może da sie wczesniej? Pozdrawiam i dużo zdrówka dla małego Maksia życzę!!:-)

reklama
mamami1 No w recepcji niestety mówią po niemiecku :( ja im tylko dałam książeczkę i oni wprowadzili do komputera dane i tyle :) No ja poszłam tam po urodzeniu dopiero :) bo musiałam małemu zrobić USG bioderek bo w szpitalu nie udało się zrobić zaraz po urodzeniu a w pierwszym tyg i tak jest wizyta u pediatry z małym :)

Do góry