reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Cześć Dziewczyny,

mam wielką prośbę, potrzebuje informacji na temat tego jak austriacy podchodza do zakupóqw srodków czystości, czy kupują produkty znanych marek typu ariel, persil, czy raczej produkty pod markami wlasnymi hofera itp. Jak podchodzą do tematu ceny i jakości, czy kupuja produkty w wiekszych opakowaniach, zeby im na dluzej starczylo czy w malych. Ile czasu poswiecaja na zakupy, czy interesuje ich sklad i wlasciwosci produktów. Może macie jakieś spostrzeżenia na ten temat, macie jakiś austriackich znajomych ktorych moglibyscie podpytac? Ja nikogo takiego tu nie mam:( a potrzebuje tego do swojej pracy magisterskiej, bede bardzo wdzieczna za pomoc. Chyba ze napiszecie mi jak wy podchodzicie do tego tematu, bo wiele z was mieszka tu juz dlugo, wiec pewnie macie jakies zwyczaje.

reklama
A kiedy trzeba składać dokumenty o Familienbehilfe ? Jest jakis termin ?
I mam takie pytanie jak to jest z tym podatkiem na kościół ? Ile to jest płatne ?

Ola ja pracowałam u Austyjaków, sprzątałam im domy, oczywiście że większość używa wiodących marek chemię,powiem tak nawet u średnio zamożnych znalazły się lenory,silany,persile i inne produkty, wydaje mi sie ze produktów z hoffera nie kupują :) Austryjacy cenią sobie jakość,w byle czym prania sobie nie zrobią, taka moja opinia.
Wera co do podatku koscielnego,ja nie place nie podawalam nigdzie w papierach wiary itp wole dac na składke w polskim kosciele itp.o Familienbeihilfe składasz wniosek dopiero jak masz Anmeldebescheinigung (Dresdner Strasse MA35) a zeby złozyc wniosek o Anmeldebescheinihung trzeba paszport malucha :)

Witam wszystkie Mamy :-)

Mam na imię Paulina, mieszkam w Wiedniu od prawie roku (minie w lipcu), w 14 bezirku. W Polsce poznalam swojego meza, który przyjeżdżał z Wiednia na weekendy i gdy dowiedzialam sie ze jestem w ciazy postanowilismy zamieszkac razem w Austrii. Uznalam ze na pewno bedzie Nam tutaj lepiej niz w Polsce, i coz nie pomylilam sie :D Wiadomo ze glownym minusem jest zostawienie rodziny i znajomych, czego jeszcze nie moge przebolec :-( Tutaj urodzil sie Kacperek (5 miesiecy), moje male sloneczko. Chociaz nie takie male, jak na swoj wiek jest bardzo duzy (ponad 8 kg). Czesto czytalam Wasze forum, by dowiedziec sie czegos o porodzie, lekarzach itd. Kacperek jest moim pierwszym dzieckiem, dlatego bardzo sie stresowalam tym wszystkim szczegolnie ze niemieckiego nie znam zbyt dobrze.

Rodzilam w Semmelweis Frauenklinik, milo wspominam caly pobyt tam. Udalo mi sie trafic na polskie polozne, wiec z dogadaniem sie nie bylo problemu. Jedna Pani byla wyjatkowo mila, bardzo sie mna zaopiekowala ;) Na sali pologowej niestety trzeba bylo dogadac sie po niemiecku, ewentualnie po angielsku. Personel byl bardzo mily, jedzenie dobre, pokoj byl dwuosobowy. Bardzo sie stresowalam czytajac co kobieta powinna zabrac do szpitala na porod, dlugo chodzilam za jakas koszula, ktora nie bylaby babcina ;D itd. Okazalo sie ze nie ma takiej potrzeby, w szpitalu dostalam wszystko co bylo potrzebne dla mnie i Malego (oprocz kosmetykow dla mnie )
Potem Kacperek zostal przeniesiony do Wilhelminenspital, bo w trakcie porodu zakrztusil sie wodami plodowymi w ktorych byly zarazki, lezal tam 3 dni, podawali mu antybiotyk i monitorowali Go. Za kazdy pobyt w szpitalu trzeba placic, o tym dowiedzielismy sie po fakcie, oczywiscie podpisywalam pelno papierow a niemieckiego nie znam na tyle. Dzieci chyba 8 euro za dzien, a dorosli 18. Ale mimo wszystko nie jest to duzo. Dostajemy Familienbeihilfe i Kinderbetreungsgeld, wiec nie trzeba sie martwic o pieniadze i moge spokojnie opiekowac sie Kacperkiem i pojsc do pracy dopiero za okolo rok.

Co do pediatry, to tak jak piszecie, polecam Dr Theodorpolus- Klein, mowi po polsku (czasami nie rozumie niektórych slow,ale sprawdza w słowniku) jest mila i wydaje sie byc dobrym lekarzem.
Na razie uciekam, mam pelno prasowania i trzeba wyjsc na spacerek bo pogoda sie polepszyla.

Witaj Proxyrulez na forum, bardzo cieszymy sie ze dołączyłaś, kiedys mieszkałam w 14 bezirku na Breitenseer strasse :)

Dziewczyny, mozecie mi polecic jakis cel na wycieczke, tak kolo 50 km od Wiednia; zeby mozna bylo zabrac psa i dziecko.

Proxyrulez witaj!

Witam deszczowo,pogoda od weeckendu do bani.W sumie tylko niedziela byla w miare a tak to pada i przejasnia sie a potem znow pada.Lenia mam okrutnego...
Jak juz dziewczyny wczesniej pisaly nie bojcie sie malej znajomosci jezyka bo im wiecej obycia i prob tym wiecej sie uczymy.Ja nie robilam kursu,uczylam sie z tv i tam gdzie moglam to probowalam lamac jezyk ale sie dogadac.Od poczatku sama staralam sie wiekszosc zalatwiac.
Co do chemi to tu tak samo roznie jak w Pl,sa ludzie ktorzy chwala sobie markowe i te bardziej znane a sa ludzie co kupuja tansze.Henkel posiada wiele produktow i wcale proszkiem nie musi byc persil...Nie wiem jak we Wiedniu ale tu jest ogromne zroznicowanie co ludzie kupuja...
proksyrulez witaj,w miare mozliwosci pisz,pisz im nas wiecej tym lepiej :-)

Witam :-)
Bylam dzisiaj z malym u pediatry, zapisala mi tabletki na zabki Osanit , znacie je ? pomagaja ?( oprocz tego mam żel Mama Aua).Tabletki umieszcza sie pod jezykiem, sa bardzo malutkie, mam nadzieje ze pomoga, bo Kacperek plakal wczoraj z godzine i nie dalo sie go uspokoic. Na 90 % to zabki, chociaz masowanie i zimne gryzaczki nic nie pomogaly, a przewaznie daja rade. Dobrze ze akurat dzisiaj, bo w srody mam kurs niemieckiego (VHS) a tatus nie bardzo wie co robic jak maly tak placze :)
Mam do Was pytanko. Czy ktoras z Was podaje dziecku mleko Aptamil Pre? Pediatra je poleciła W wakacje planujemy z mezem wyjazd i zostawiamy malego na tydzien pod opieka dziadkow, a nie dam rady odciagnac az tyle mleka. Dziwnie bedzie go karmic tylko z butelki...jakos sie przezwyczailam do tej wygody karmienia piersia. Ale w koncu bede mogla sie napic piwka ;) wiec plusy tez są.

reklama
Proxyulez na razie zaopatrzylam sie w Dentinox-Gel. On dziala usmierzajaco i znieczula lokalnie. Dzis wyszly malemu dwie gorne jedynki, a w miejscu dwojek juz cos zaczyna sie bielic.
Ja dawalam PreAptamil HA (maz jest alergikiem). W sumie mialam dwa opakowania. Ostatnio przeszlam juz na 2 (od 6 miesiaca), ktora jest bardziej sycaca. Jedynym problemem byla nauka picia z butelki; po mleku nie bylo zadnych rewolucji zoladkowych.

Do góry