reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy z Austrii

Hej
Ale mnie tu dawno nie bylo.
Sindi witaj!
Moje dwie ciaze prowadzil Truskolaski i o ile sobie przypominam placilam za usg tylko przy pierwszej wizycie (przezpochwowe),a pozniej kazda kolejna wizyta byla z usg i nic za to nie bulilam-Za to placi krankenkasa .Czy dobrze cie zrozumialam ze ty placisz za kazde usg?:szok:

Co do drugiego pytania-tak to prawda z tym badaniemw szpitalu.Przy pierwszej ciazy mialam te mierzenia robione(zapomnialam jak sie fachowo to nazywalo) a przy drugiej juz nie.Faktycznie jakies przepisy wyszly.Ja rodzilam w Hitzinger Spital.Ale prywatnie juz nie robilam,bo nie bylo podstaw,a ja sie nie nakrecalam.
Co do cesarki to nie pomoge bo oba porody naturalne mialam,ale to chyba nie jest az tak ze ze "cesarki" rozdaja gdy sie o to tylko poprosi,jednak jakies wskazania musza byc.Ale to juz niech sie bardziej doswiadczone wypowiedza.

Naila glowy sobie nie dam uciac bo juz troche czasu minelo ale wydaje mi sie ze my po prostu bralismy za oplata(jest cennik jak i u nas) ten oryginalny odpis aktu urodzenia i go zostawialismy w PL wlasnie.

reklama
potwierdzam, Nackefaltenmessung robili kiedys na kase chorych ale teraz juz nie robia.
Niektore szpitale: np. St. Josef-Krankenhaus (tam rodzilam) nadal to badanie robia swoim pacjentkom (ale tylko tym, ktore zapisaly sie na porod), tak jak tez badanie polowkowe czy jak to sie tam nazywa.
Moge bardzo polecic ten szpital ale nie ma tam zadnej polskiej poloznej....

co do dokumentow to napewno w wiedenskim urzedzie wystawia ci za oplata jeszcze jeden miedzynarodowy akt.

Mnie tez dawno nie bylo, ale czytam na biezaco.
Sindi, witaj! A gdzie w 22gim mieszkasz? Bo ja tez z 22go to moze blisko mieszkamy. Tez jestem w ciazy, tyle ze juz 29 tydzien i jestem zameldowana w Donauspital, z tego wzgledu ze mam jakies 15 minut na piechote. I tu robia te badania, tzn. Nackenfalten i Organscreening, standardowo robia, tylko wlasnie dla tych co beda tu rodzic. Nie mam pojecia czy moge ten szpital polecic bo ja corcie moja w Rudolfstiftung rodzilam. Zreszta, dla mnie to obojetne gdzie bede rodzic, byle urodzic bo ciazy to mam juz dosc. Zreszta, z pierwsza ciaza tez mialam problemy i porod to wybawienie bylo, niewazne gdzie i kto przyjmuje. Ja zaraz po porodzie to chcialam wstawac i do domu wracac, tak sie dobrze czulam.
Co do Truskolaskiego to tez do niego chodze ale zadowolona nie jestem. USG to normalne ma stare, nic prawie tam nie widac. I w ogole strasznie szybko trwa badanie i nie za bardzo mi na pytania potrafi odpowiedziec. Ale juz teraz nie bede lekarza zmieniac.

Co do aktu urodzenia to nawet nie wiedzialam ze miedzynarodowy teraz jest. Jak ja rodzilam (6lat temu) to zeby dostac austriacki to maz musial jechac do PL i najpierw polski zalatwic. Takie byly przepisy.

aha to tyle dobrze, ze w razie czego zaplace i dadza mi jeszcze jeden - kamien z serca :tak:

Asiunia nie wiem czy gratulowalam Ci kruszynki w brzuszku, ale chyba nie - tak wiec serdecznie GRATULUJE!!! Szybkiego i szczesliwego rozwiazania zycze :tak::-)

Asiunia a gdzie suwaczek ciazowy?:-pNigdy jakos nie moge sie polapac w ktorym ty tyg.jestes.Teraz czytam ze w 29 i az mi sie niechce wierzyc ze tak zlecialo:szok:

Bylam dzis z dzieciakami na Praterze i ze 3 godz. dopoki nas deszcz nie przegonil siedzialam w Kolariks Luftburgen popijalam kawke i gazete czytalam a dzieci tak szalaly na dmuchanych zamkach i zjezdzalni ze az milo bylo patrzec:tak:

Witam,

a czy któraś z Was rodziła może w Hanusch-Krankenhaus? Moja szwagierka mi go polecila, bo jej kolezanka tam rodzila. Musze wkoncu cos wybrac, ale sama nie wiem jaki, nie znam za bardzo niemieckiego i boje się, że nic nie zrozumiem jak nie bedzie polskich położnych. Myslalam o tym Willhelminenspital, skoro tak wiele z Was tam rodziło. A jak to wogole jest z tym zapisaniem sie? Co trzeba miec ze soba? Mozna sie zapisac o dowolnej porze, czy tylko w konkretnych godzinach? Dziewczyny a może któraś się bardziej orientuje jak tu jest ze zmiana lekarz, jak to wogole trzeba zrobic? Bo chcetnie bym zmienila ginekologa.
Sindi, dziękuję że odpisałaś. Gratuluję dzidziusia:) Rzeczywiście tak jest jesli chodzi o dr Miechowieckiego. W Polsce w 13 tyg mialam robione usg na przezierność karkową oraz lekarz sprawdzal czy dziecko ma wszystkie organy. Jak sie okazałao dziecko ma zwapnienie na zastawce mitralnej serca, skierowano mnie do działu szybkiej diagnostyki plodu, tam zrobili mi tes PAPA i wyszedl ok, ale kazali mi isc w 20 tyg. na usg do kardiologa. Mama nadzieje, ze wszystko będzie dobrze.
Powiedzialam o tym Miechowieckiemu, a on jakby wogole nie slyszal, od razu mi sie to nie spodobalo.

Witajcie!

Ja w wielkim skrocie: 16.07 przyzsedl na swiat nasz cudowny Orzeszek! Wczoraj wypisali nas ze szpitala!

Sindi: rodzilam w Donauspital - rewelacja!!!!!!!!!! Goraco polecam!!! Swietne warunki, wspanialy personel, piekne sale i doskonala opieka! Na kazdej zmianie (takie odnioslam wrazenie) jest polozna z Polski!! Ja mialam austriaczke i studentke poloznictwa, ale czasem dochodzila tez Polka! Ja mialam prowadzona ciaze Donauspital (tam byylam zapisana na porod) i tam robia caly screening w ramach opieki przedporodowej - za wszystkie badania placi WGKK! U mnie byly robione badania pomiaru organow i Nackenfaltenmessung w 12 SSW, potem w 20 i 34 SSW Organscreening.

W ramach WGKK mialam u ginekologa trzy USG bezplatne, a za trzy inne musialam (opcjonalnie - jezeli chcialam) placilam 40€ za USG szyjki i USG malucha, a za szyjki tylko 20€. Ciaze prowadzil DR. Reichel.

Przepraszam, ze tak w wielkim skrocie, ale musze sie troche ogarnac!

Hej
Patili wielkie Gratulacje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
No to przezywasz slodkie chwile:-DDaje ci dzidzius popalic?

U nas trwa pakowanie,bo jutro popoludniu na miesiac wybywamy do kraju i siluje sie z iloscia rzeczy jakie pasowaloby zebrac ze soba na tak dlugo.Poza tym trzeba codziennie z dzieciakami wychodzic na dwor bo hopla dostaja,wciaz jakies przepychanki miedzy nimi o wszystko i mieszkanie mi do gory nogami wywracaja,echhhh
Przyda nam sie zmiana otoczenia i pomoc rodzinki ,moze ciut odsapne.

Pozdrawiam was kobitki i moze z Pl sie odezwe!

reklama
Patili, gratulacje! zdradzisz nam imie swojego maluszka?
fajny taki slodki maluszek.

Ale dwulatek tez jest przeslodki! :-)

Beabea, ale ci fajowo! zycze udanych wakacji i korzystaj z laby bez dzieci jak tylko bedziesz mogla! :tak:

Do góry