reklama
Nem pod koniec ciazy zamiast do lekarza idziesz juz do szpitala na ktg. W ten sposob dajesz im do zrozumienia, ze tam chcesz rodzic. Przynajmniej tak bylo u mnie. Zreszta ja mialam cesarke, wiec dokladnie zaplanowany termin.
Kinderbetreugsgeld to tak jak w Polsce macierzynski. Tutaj mozesz wybrac jeden z pieciu modeli.
Najlepiej przejdz sie do kasy chorych i szpitala, to Ci wszystko dokladnie wytlumacza. Wez ze soba kogos kto zna niemiecki, albo jesli znasz angielski, to na pewno sie dogadasz
Kinderbetreugsgeld to tak jak w Polsce macierzynski. Tutaj mozesz wybrac jeden z pieciu modeli.
Najlepiej przejdz sie do kasy chorych i szpitala, to Ci wszystko dokladnie wytlumacza. Wez ze soba kogos kto zna niemiecki, albo jesli znasz angielski, to na pewno sie dogadasz
Nem ja i mój mąż też nie umiemy niemieckiego tak super, a już o załątwianiu jakis papierów i wogole nawet nie było mowy, ale polecono nam prawniczke Polska we wiedniu i ona nam wszystko wytłumaczyla, pomogla wypelnic papiery, powiedziala gdzie złożyc i wogole takze bylo łatwiej
PAtili to zaciskam kciukasy za szybkie rozwiazanie i spokojnego Orzeszka , nie bedzie mnie na necie ( urlop ) zeby pogratulowac ale kciuki trzymam
Nem przedewszystkim jesli nie bedziesz miala Ksiazeczki ciazy ( Mutterkindpass) Nikt nie przyzna ci tu swiadczen . W sumie inaczej . Dostaniesz pieniazki a oni po roku chca pieczatek z wizyt w ciazy i jesli ich nie dislesz zatrzymaja ci kase i jeszcze kaza ja oddawac
Pierwsze znajdz lekarza ktory przepisze ci polskie wizyty do MKP
Ja sie staram spakowac miedzy grami z dziecmi , noszeniem Laurynki i pieczeniem torta . Pierwszy raz jedziemy na 3 tygodnie i troche zagubiona w tym wszystkim jestem a nie chce nabrac i potem nie uzywac. DO tego muszezorganizowac chrzest po powrocie i urodziny syna
Nem przedewszystkim jesli nie bedziesz miala Ksiazeczki ciazy ( Mutterkindpass) Nikt nie przyzna ci tu swiadczen . W sumie inaczej . Dostaniesz pieniazki a oni po roku chca pieczatek z wizyt w ciazy i jesli ich nie dislesz zatrzymaja ci kase i jeszcze kaza ja oddawac
Pierwsze znajdz lekarza ktory przepisze ci polskie wizyty do MKP
Ja sie staram spakowac miedzy grami z dziecmi , noszeniem Laurynki i pieczeniem torta . Pierwszy raz jedziemy na 3 tygodnie i troche zagubiona w tym wszystkim jestem a nie chce nabrac i potem nie uzywac. DO tego muszezorganizowac chrzest po powrocie i urodziny syna
Patili
Fanka BB :)
Nem dokladnie jak Kathinka pisala, trzeba spelnic okreslone wymagania by otrzymac wszystkie swiadczenia. Nie chcialam Cie niepokoic, ale musicie miec zalatwione stale zameldowanie (Hauptwohnsitz) w Austrii i (choc jestesmy w UE) miec uregulowany status pobytu (Aufenthaltbestätigung). Betreuungsgeld dostaje sie z kasy chorych, wiec musisz pewnie do jakiejs nalezec. No i najwazniejszy jest ten Mutter-Kind-Pass, ktory wystawiaja lekarze prowadzacy ciaze. Do tego mozna wystapic jeszcze o Familienbeihilfe - rodzaj dodatku na dziecko - kolo 105 € miesiecznie.
Napisz koniecznie co udalo Ci sie zalatwic. W razie pytan daj znac na pw.
Kathinka dziekuje! Wam zycze milego wypoczynku i wielu niezapomnianych chwil!
Napisz koniecznie co udalo Ci sie zalatwic. W razie pytan daj znac na pw.
Kathinka dziekuje! Wam zycze milego wypoczynku i wielu niezapomnianych chwil!
Drogie mamy mam prośbe mogłaby mi któraś napisać coś na temat szczepień, kiedy i jakie szczepionki ? bardzo prosze o informacje
aaaaa rzeczywiście, nie zauważyłam KATHINKA dzieki wielkie tak mnie ciekawilo czy bardzo sei roznia obowiazkowe szczepienia w austrii i w Polsce i jak to z tym jest
Witaj Patili Dziękuję Ci za odpowiedź i zainteresowanie.
Ja nie pracuje mam ubezpieczenie od męża, już mam MKP, zapisałam się też do szpitala (Wilhelminespital).
Wyznaczyli mi USG połówkowe na koniec września, mniej więcej w tym samym terminie mam wizytę u lekarza. Muszę jeszcze dowiedzieć się ile kosztuje szkoła rodzenia bo mój mąż chce chodzić z nami, słyszałam że to koszt około 200-250 Euro, ale jeszcze tego nie sprawdziłam.
Termin wyznaczony mam na 11 lutego, wiec mam jeszcze troszkę czasu.
PS. Przepraszam że tyle się nie odzywałam. Pozdrowionka
Ja nie pracuje mam ubezpieczenie od męża, już mam MKP, zapisałam się też do szpitala (Wilhelminespital).
Wyznaczyli mi USG połówkowe na koniec września, mniej więcej w tym samym terminie mam wizytę u lekarza. Muszę jeszcze dowiedzieć się ile kosztuje szkoła rodzenia bo mój mąż chce chodzić z nami, słyszałam że to koszt około 200-250 Euro, ale jeszcze tego nie sprawdziłam.
Termin wyznaczony mam na 11 lutego, wiec mam jeszcze troszkę czasu.
PS. Przepraszam że tyle się nie odzywałam. Pozdrowionka
reklama
NEM bez stresu będzie dobrze na pewno, ja sobie tak cały czas powtarzam. :-)