reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Austrii

reklama
Nem pod koniec ciazy zamiast do lekarza idziesz juz do szpitala na ktg. W ten sposob dajesz im do zrozumienia, ze tam chcesz rodzic. Przynajmniej tak bylo u mnie. Zreszta ja mialam cesarke, wiec dokladnie zaplanowany termin.
Kinderbetreugsgeld to tak jak w Polsce macierzynski. Tutaj mozesz wybrac jeden z pieciu modeli.
Najlepiej przejdz sie do kasy chorych i szpitala, to Ci wszystko dokladnie wytlumacza. Wez ze soba kogos kto zna niemiecki, albo jesli znasz angielski, to na pewno sie dogadasz

Nem ja i mój mąż też nie umiemy niemieckiego tak super, a już o załątwianiu jakis papierów i wogole nawet nie było mowy, ale polecono nam prawniczke Polska we wiedniu i ona nam wszystko wytłumaczyla, pomogla wypelnic papiery, powiedziala gdzie złożyc i wogole :) takze bylo łatwiej :)

PAtili to zaciskam kciukasy za szybkie rozwiazanie i spokojnego Orzeszka , nie bedzie mnie na necie ( urlop ) zeby pogratulowac ale kciuki trzymam

Nem
przedewszystkim jesli nie bedziesz miala Ksiazeczki ciazy ( Mutterkindpass) Nikt nie przyzna ci tu swiadczen . W sumie inaczej . Dostaniesz pieniazki a oni po roku chca pieczatek z wizyt w ciazy i jesli ich nie dislesz zatrzymaja ci kase i jeszcze kaza ja oddawac
Pierwsze znajdz lekarza ktory przepisze ci polskie wizyty do MKP

Ja sie staram spakowac miedzy grami z dziecmi , noszeniem Laurynki i pieczeniem torta . Pierwszy raz jedziemy na 3 tygodnie i troche zagubiona w tym wszystkim jestem a nie chce nabrac i potem nie uzywac. DO tego muszezorganizowac chrzest po powrocie i urodziny syna

Nem dokladnie jak Kathinka pisala, trzeba spelnic okreslone wymagania by otrzymac wszystkie swiadczenia. Nie chcialam Cie niepokoic, ale musicie miec zalatwione stale zameldowanie (Hauptwohnsitz) w Austrii i (choc jestesmy w UE) miec uregulowany status pobytu (Aufenthaltbestätigung). Betreuungsgeld dostaje sie z kasy chorych, wiec musisz pewnie do jakiejs nalezec. No i najwazniejszy jest ten Mutter-Kind-Pass, ktory wystawiaja lekarze prowadzacy ciaze. Do tego mozna wystapic jeszcze o Familienbeihilfe - rodzaj dodatku na dziecko - kolo 105 € miesiecznie.

Napisz koniecznie co udalo Ci sie zalatwic. W razie pytan daj znac na pw.

Kathinka dziekuje! Wam zycze milego wypoczynku i wielu niezapomnianych chwil!

Witaj Patili Dziękuję Ci za odpowiedź i zainteresowanie.
Ja nie pracuje mam ubezpieczenie od męża, już mam MKP, zapisałam się też do szpitala (Wilhelminespital).
Wyznaczyli mi USG połówkowe na koniec września, mniej więcej w tym samym terminie mam wizytę u lekarza. Muszę jeszcze dowiedzieć się ile kosztuje szkoła rodzenia bo mój mąż chce chodzić z nami, słyszałam że to koszt około 200-250 Euro, ale jeszcze tego nie sprawdziłam.
Termin wyznaczony mam na 11 lutego, wiec mam jeszcze troszkę czasu.
PS. Przepraszam że tyle się nie odzywałam. Pozdrowionka

reklama
Do góry