reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Madziulka moja córcia też ma prawie 2,5 roku :) I ja też jestem rocznik '83 (jeśli dobrze wnioskuję po Twoim nicku :-D ).
Tak więc musimy się umówić :-) . Ja mogę dojechać, i tak się kręcę z dzieciakami często po mieście, więc to nie problem.

reklama
naila ooo to musimy sie na kawke spotkac :) Do 16 nie mam daleko ;)

Ola M. wszystko sie zgadza, jestem rocznik 83 :) To jak bedziesz w Wiedniu daj znac. My dzis jedziemy do Pl i wracamy w srode,a potem juz jestem w domku :)

89marta gratulacje , ja nigdy fanka willhwlinen nie bylam :) Ja w 23 mieszkam ale to obrzeza 10 , 10 min autobusem mam na reumanplatz wiec bywam w 10 :-D

OlaM
to masz kumpla dla mojego Maxa , on lubi starszych kolegow , ma 6 lat a Gabicha ma 3 latka wiec troche starsza od Twojej coreczki :) jedyne co to ja wiekowa jestem hihihi moze nie kazdemu pasowac wiec jak masz ochote daj znac :)
To Twoja coreczka na zdjeciu?? CUDNA

Ja uporalam sie z chrztem. Teraz czekam na zdjecia od fotografki .

Witajcie!

No tak z roztargnienia zapomnialam Wam zdradzic imie mojego synusia! Zdecydowalismy sie na imie - Kilian.

Maly (odpukac) jest bardzo spokojnym dzieckiem; spi, je, ostatnio ma coraz dluzsze fazy "ogladania swiata", ale nie placze tylko sobie spokojnie lezy i obserwuje. Dziecko aniol!

Czy ktoras z Was chodzila do tych Eltern-Kind-Zentrum?

Dzis wybieramy sie do fotografa, zrobic malemu zdjecie do paszportu. Kurcze tyle tej biurokracji. Zeby zalatwic jedna sprawe, trzeba papierki z dwoch innych instytucji, do tego wszystko musi byc podwojnie czy potrojnie poswiadczone... Jakas paranoja! Moj R sie smieje, ze poto jest Karenz, nie zeby sie dzieckiem zajmowac, ale zeby biegac po urzedach!

Wy sie tak umawiacie, a ja w 2. Bez. mieszkam. Moze ktoras wybiera sie czasem na spacerek do lasu kolo Prater?

Kathinka a duzo tego zalatwiania z chrztem mialas? Chrzcilas w polskim czy austriackim kosciele?

ps. Ktoras kiedys pisala o tych dodatkowych szczepieniach, ktore nie sa refundowane z kasy chorych. Gdzie szczepia za darmo, a placi sie tylko za szczepionke?

Ostatnia edycja:
Witam mamusie te przyszle i te które już nimi są, mieszkam sobie w Wiedniu razem z mężem (14 bezirk), jestem w 17 tygodniu ciąży, czy ktoś może rodził w szpitalu Hanusch Krankenhaus, pytam dlatego, że tam się zameldowalam, mialam tam rozmowe na temat znieczulenia, combinet test oraz pobranie krwi, jednak martwię się tym, że mój język niemiecki jest za słaby i w czasie porodu mogę wiele nie rozumiec co do mnie mowią, szpital nie finansuje badan przesiewowych (organscreening) ale wizualnie podoba mi sie tam, proszę napiszcie moze ktoras z przyszłych mamuś tez tam będzie rodziła? Czytalam troche wczesniejszych wypowiedzi na temat dr Miechowieckiego, jest moim lekarzem prowadzącym i jestem zadowolona, mysle ze nasze oczekiwania względem lekarza są bardzo rózne i faktycznie dla niektorych lekarz moze wydac sie jakby myslal ze my kobitki wszystko na temat porodu wiemy, jednak tak nie jest. Pozdrawiam serdecznie i pewnie będę jeszcze o wiele rzeczy pytac :)

naila to napisz jak bedziesz :)

Ola M. A do kiedy teraz jestes? Bo u mnie plany sie zmienily i wracamy w niedziele do Wiednia.

Elzbíeta1986 witaj :)

A my mielismy razem zostac do jutra w Pl, ale oczywiscie cos wypadlo, maz musial na gwalt byc dzis w pracy i jechal wczoraj wieczorem, a ja zostalam z malym jeszcze do niedzieli. Maz przyjezdza po nas w sobote.

reklama
Pytanko na szybko:
Dziewczyny, czy któraś z Was zna może kogoś kto przewiezie paczkę (długą 3m) do Tarnowa?

Patili wiekowa - na pewno przesadzasz :p A na zdjęciu to tak moja córcia :-D
A propos fotografki to ciekawa jestem czy będziesz zadowolona (i czy mogłabyć mi na priv napisać ile płaciłaś?). Ja w Polsce robię fotografię rodzinną, jeśli tu się przeniosę to oczywiście mam zamiar także zająć się zawodowo tą fotografią w Wiedniu - tak więc badam rynek ;-)
A my się kręcimy po całym Wiedniu więc i w 2. bywamy :-)

Madziulka nie wiem dokładnie kiedy wracamy, ale do końca tygodnia będę na pewno więc daj znać jak już wrócisz.

Do góry