reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Judith warto spytac czy ktos nie wisi na mieszkaniu bo widzisz jak nas przemeldowywalam to nikt mi nic nie powiedzial . Zasada nie zapytasz nie powiedza
Ja robie kurs na Kindergruppenbetreuerin i wzielam sobie dodatkowo kurs gitarowy i niemiecki zeby certyfikat miec bo ja samouk jestem

reklama
kathinka u nas nie ma takiej mozliwosci ze ktos mieszkal na tym mieszkaniu bo my bedziemy pierwszymi mieszkancami. To jest Neubau:-) ja tez chce zrobic kurs na Kindergartenassistentin ale nie wiem czy AMS mi go zasponsoruje. JAK skonczy mi sie KBG to ide sie zapytac. A ty robisz prywatnie czy AMS cie wyslal?

judith a dlugo staraliscie sie o to mieszkanie? to jest genossenschaft? i od kiedy sie tam mozecie wprowadzic? sorki, ze tyle pytan ale sama sie bede przeprowadzac i ciekawa jestem. bo wczesniej zalezlismy tez mieszkanie neubau ktore byloby gotowe od stycznia, duze, 4 pokoje, taras po prostu cudne - tylko niestety baardzo daleko w 22bez i nie zdecydowalismy sie...:(

kathinka powodzenia na kursach :-)

a co do wozkow ja mam czterokolowego x.landera z polski. Zadowolona jestem poza jednym mankamentem,nie wiem dlaczego ale jak jade szybko to przednie kolo zaczyna sie dziwnie trzepac... :baffled: ale ogolnie wozeczek moze byc :)

vici swietny pomysl z tym watkiem:)
mrousse szkoda ciezarowko moja bo naprawde sliczny :) szybko zgubisz ,ja mialam 23 kilo na plusie i same kilo odchodza:))buzka

Jesli ktos jest zainteresowany plaszczykiem podaje nr komorki,najlepiej przez sms 069910707811

Chetne mamusie zapraszam was do profilu na facebooku
www.facebook.com/profile.php?id=100002563213177
Profil jest jeszcze pusciutki ale z wasza pomoca cos zacznie sie dziac
smile.gif

Ostatnia edycja:
Naila ja znalazlam to mieszkanie na Wohnservice Wien, zapisalam sie na liste i czekalam az spadne na 1 miejsce a bylam na 10. Szczescie sie do nas usmiechnelo i jak bylismy na1 miejscu dostalismy maila z Wohnservice ze mamy 3 dni na danie odpowiedzi czy bierzemy to mieszkanie. Zdecydowalismy sie a bylo to w lipcu. Najlepsze z tego wszystkiego ze budowa tego bloku miala byc ukonczona w marcu 2012 i wtedy mielismy dostac klucze ale sie wszystko przyspieszylo i budynek juz stoi gotowy, mieszkania tez juz sa gotowe i oficjalne przekazanie kluczy mamy 5 grudnia.
My tez mielismy okazje wziasc duze 4 pokojowe mieszkanie wlasnie w 22bez ale tez sie nie zdecydowalismy bo za daleko:-)

judith to super. my tez jestesmy zapisani na wohnsevice, ale tam ostatnio nie zagladalam bo stwierdzilam, ze i tak czasu nie mamy za bardzo bo bedac ktoras na liscie na pewno troche to trwa aby byc pierwszym (jak sie wogole uda dostac na to 1 mijsce) a druga sprawa to mieszkania te sa wlasnie pozniej do odbioru niz styczen... a my musimy sie do konca stycznia wyprowadzic... a takie cos byloby dla mnie idealne...
pewnie wszystkie miszkania juz tam 'poszly'? nie wiesz czasem??

Naila a jaki to byl x lander ? bo ich chyba sporo jest ,
judith, super masz z tym mieszkankiem, jak nowe to pewnie winda :D hehe ,

Dziewczyny , to jakie macie doswiadczenia z AMS , daja kursy tym co niepracowaly , tym co pracowaly , tym co maja pociechy w przedszkolu ?
Judith ja tez slyszalam, ze panstwowe do tylko dla pracujacych , prywatne o ile miejsce jest ,
tylko nie wiem jak z dofinansowaniem, bo tam przypada chyba jakas suma na rodzine jaka mozna zarabiac , zeby ci dofinansowali ,
a z Kbg , to mozna pracowac, dorabiac ?

Rosi , tez bym sie zapisala do tej grupy na fc , ale maly bedzie w styczniu , to poczekam, zeby nie zapeszac :D

Kathinka , powodzenia !!!

Naila powiem ci ze ja jak szukalismy tego mieszkania co teraz mieszkamy a tez mamy je z WS to calymi dniami siedzialam na necie i patrzylam jakie sa dostepne i szybko sie zapisywalam bo jak byly jakies fajne i tanie mieszkania to rozchodzily sie jak siweze buleczki,dlatego trzeba miec czas na to. A u nas w bloku tym nowym to juz nie ma wonych mieszkan wszystkie juz zajete!Mozna naprawde fajne mieszkanie znalesc na WS ale trzeba miec czas na to zeby caly czas kukac co jest. Bo te mieszkania sa i za 5 minut juz ich nie ma. Nam zajeto z 10 miejsaca na 1 jakis miesiac moze poltorej, to nie jest dlugo!

mrousse PEWNIE ZE JEST WINDA my mamy mieszkanie na 5 pietrze:-)
AMS daje kursy tym co pracowali í tym co nie pracowali tez, np jesli potrzebujesz doszkolenia albo kursu niemieckiego to cie wysla. Zalezy co chcialabys robi i czy sa na to kursy. Ja chce isc na Kindergartenassistentin i sa na to kursy ale nie wiem czy jest takie zapotrzebowanie na rynku zeby mnie wyslali na ten kurs, a bardzo bym chciala! A jak jestes na Karenz czyli jak bierzesz kase z KBG to nie mozesz isc do pracy bo ci zabiora te pieniadze. A po ty chcesz isc do pracy jak dostaniesz kupe kasy za siedzenie w domu z dzieckiem. Trzeba kozystac z tego ze jest tu taka mozliwosc:-)W pl nie ma czegos takiego.

reklama
Nie wiem czy chce isc do pracy czy siedziec calymi dniami :D
Ale slyszalam , ze bedac na Karenz mozna pracowac, pod warunkiem , ze nie zarabia sie wiecej ( ok 600 € miesiecznie) i do tego maz nie zarabia wiecej w roku niz iles tam...
do pracy nie pojde , bo to nasz 1 bobas i oczywiscie z nim w domu chce byc , chyba ze mi minie :d ale nie sadze ,
ale tak wogole to mi 1000 mysli do glowy przychodzi i tyle chcialabym zrobic, i wole wiedziec jakie mam ewentualne opcje :D

Do góry