reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Rosi sliczny ten plaszczyk, by mi pewnie idealnie pasowal gdybym teraz taka ciezarowka nie byla :( ale ze doczekac sie malego nie moge to nie bede stekac, zreszta sama w siebie jedzenie pakowalam , wiec do kogo moge miec pretensje ...

Ja jeszcze malego nie mam, ale tyle sie o przedszkolach nasluchalam, jedne sa super, a inne znowu tragedia, i ostatnio sama zajrzalam do jednego i widok taki ( z 9 maluchow w sali , opiekunki nie bylo widac, obok bylo przejscie do innej sali , kazdy siedzial przy lawce, jak w szkole , i raczka podpieral buzke, jeden patrzyl w okno , inny w sciane, sufit ..... mnie sie to nie spodobalo , jakos inaczej sobie wyobrazalam ...a to prywatne przedszkole , kilka mam takich po domem , z 5 w obrebie kilometra )

z cesarka wyszlo tak, ze jak zadzwonilam do szpitala do oni powiedzieli ze musi byc czarno na bialym - cesarka , a to co ortopeda napisal , to jest info dla gina , zeby wiedzial co ma zrobic :) wiec we wtorek do gino ide, to on napisze , i potem w tyg mam sie zglosic w godz. rannych na umowienie terminu ,

z mutterschutz to u mnie musi jednak ksiegowa wypelnic, bo tam trzeba wypelnic jeszcze o zarobkach , czy urllopowe poszly, czy jakies dodatkowe byly , jakie itd , no i dzis mi napisala maila, ze to zrobi elektronicznie , i ze mam sie niczym nie martwic , i jak termin porodu przewidywany byl na 31 stycz, to mutterschutz zaczyna sie 6 grudnia .

Poziomeczka ale ty masz przeboje !!! Kanapa chociaz wygodna??? :)

To jak widze same wozki trzykolowe goruja , moj to nie chce sie przekonac , uwaza ze w zimie bedzie ciezko , ale Wam nie bylo ?

reklama
Judith88 - Nikoś ważył 4 i pół kg i miał 59cm. A co do przedszkola to ja nie pracuje a Nikos chodzi:) do prywatnego ale chodzi, kosztuje 135e, ale mamy dofinansowanie 57e. I jest zapisany na caly dzien, ale jeszcze nigdy tyle nie byl;)

Do prywatnego to wiem ze moge zawsze dac bo sie za nie placi,mi chodzilo o panstwowe. Ale strasznie malo placisz, ja slyszalam ze ok 300 e sie placi za prywatne a panstwo doplaca cos ok 150 e! Nie wiem czy to prawda...

poziomeczka no to kicha. Jak sie przeprowadzimy to bede dzialac. A gdzie trzeba sie zglosic? centralnie to przedszkola isc, ktore sobie wybiore czy do magostratu od przedszkoli?

aby dostac miejsce w jakimkolwiek przedszkolu (czy to prywatnie czy panstwowo) musisz isc najpierw do MAG 11, tam dostajesz taki specjalny numer. Mozesz tez zrobic to online. Ten numer potrzebny ci bedzie takze, gdy zapiszesz dzeicko do prywatnego.

Jesli chodzi o prywatne przedszkola to muisz poszukac ich sama i z konkretnym przedszkolem ustalic na wlasna reke czy i od kiedy maja miejsca.

Jesli chodzi o panstwowe to wszystkie informacje masz tutaj St

Witam wiedze temacik wozkowy ale ja chyba nie za bardzo pomoge :-) Choc wydaje mi sie,ze wszytsko zalezy od terenu gdzie sie mieszka i co ma sie zamiar robic.Jezeli lubimy duzo spacerowac i to nie zawsze po asfaltowych chodnikach ale i w terenie to wozek na duzych kolach to ideal.Jesli chodzi o wozek typowo miejski i na drogi utwardzone to male kolka sa wygodne.My mielismy kupionego w pl kajtex i zyje o dziwo do dzis.Oddalam kumplowi jak juz nam nie byl potrzebny potem oni przekazali go dalej i tak chodzi z rak do rak.Co do dzieci rodzonych w zimie to o tyle dobrze,ze rozmiar gondoli nie jest taki wazny bo dziecko za rok i tak bedzie juz w spacerowce a nie w gadoli.Nie polecam wozkow gdzie w spacerowce nie jest ruchome oparcie(przechylane jest cale siedzisko i dziecko lezy w pozycji siedzacej) bo to bardzo niezdrowe dla kregoslupa malucha.Ale ostateczny wybor oczywiscie nalezy do samych rodzicow.Szwagierka mieszka w wawie i ma peg pergo trio i jest bardzo zadowolona.

Rosi nie bede nikogo dusila choc to nie watek sprzedam/kupie
A swoja droga moze zrobic taki watek.Duzo mozna skorzystac tak sprzeawac czy kupowac a nawet wymieniac sie miedzy soba.W wiekszosci mamy dziewczyny z Wiednia a zreszta wysylka poza Wieen a dalej w Austrii nie jest jakas tam droga.Nie wiem co wy na to napiszcie swoje zdanie na temat watku sprzedaniowego.Dla pewnosci i tak mozna wystawic to na ebay bo czesto sa darmowe aukcjie ale wczesniej ugadac sie co do ceny pokazac ,odpowiedziec na pytanie i juz sprzedane.Ciuchy po maluchac,ubrania ciazowe wszytko mozna ...

A i co do przedszkola to n ie wiem jak w Wiedniu ale tu ja nie pracowalam a mlody sie dostal do przedszkola.

Ostatnia edycja:
Vici , fajnie, ze wspomnialas o tych co sie nie przechylaja , mnie sie one podobaly kiedys , bo takie zgrabne, ale tez male sie wydaja, te normalnie rozkladane to duzo wygodniejsze , ale zawsze mnie dziwilo kto takie kupuje- w senie nierozkladane , i tak sobie teraz uswiadomilam ze ostatnio widzialam w sklepie wozek , ktory mezowi sie podobal, maxi cosi mura 4 , i on chyba ma taka spacerowke , a ja nawet nie zwrocilam na to uwagi !!! choc to logiczne

ten temat ze sprzedam , to fajna sprawa , czesto gesto trafia sie cos nam niepotrzebne , a innym jaknajbardziej , jestem za !!!

poziomeczka , judith88 , wlasnie dzis dzwonila do mnie szwagierka , o dziwo dziecko jeszcze sie nie urodzilo , a ona z tematem przedszkola dla niego , bo pracuje w firmie , gdzie sami austr, i oni jej nagadali jak to ciezko o przedszkole , o dobre przedszkole jeszcze gorzej , - ze niby maluchow nie przyjmuja .
Odnosi sie to do tego , ze ja niezdecydowalam jeszcze na ile miesiecy wezme KBG , i co z dzieckiem , wy jak szybko oddalyscie do przedszkola, ile wasze pociechy mialy ?
Bo mnie to raczej nikt nie pomoze, tesciowa mieszka daleko, a szwagierka tez sie nie zaoopiekuje , a do pracy czy cos dla siebie tez kiedys bedzie trzeba , na studia chcialam pojsc , a prywatnie nianie, to kupa kasiorki , wiec najlepsza opcja przedszkole , na ile bralyscie Karenz, czy zadowolone bylyscie, czy wybralybycie inny? W sensie pod katem dzieckka, powrotu do pracy, itd ,
Ja z tych co wszytsko musza wiedziec, zanim podejma decyzje :)

poziomeczka dzieki za info :-)ta stronke juz raz przegladalam ale nie ma tam wyraznie napisaze ze dzieci matek nie pracujacych nie przyjmujemy:-) dlatego lepiej wybrac sie do Magistratu i tak pewnie zrobie.

mrousse ja wzielam karenz na 20 miesiecy i ostatnie pieniadze dostane w lutym a pozniej sa 2 wyjscia albo ide do AMS albo staramy sie o nastepne baby:-)jeszcze nie mamy ustalone. Moim skromnym zdaniem kbg na 20miesiecy jest ok, bo i z dzeckiem jestes dosc dlugo, nic ci nie umyka, pierwsze slowo, kroczek i te sprawy:-)

Beabea mieszkamy kolo Alterlaa pare stacji autobusem , wzielismy mieszkanie ktore nam zaproponowala Gemeinde a nie to co znalezlismy sami i to byl strzal w 10 :)
m_b Maxia porod skonczyl sie CC nie wycisnelam choc niewiele brakowalo ;) Gabi urodzilam naturalnie
judith jesli nie pracuje matka to dzieko nie dostanie miesca w PANSTWOWYM przedszkolu , bo w prywatnym nikogo nie obchodzi , tylko kwestja wczesnego zapisania bo czasem 2 lata na miesce sie czeka.
Zadowoöona jestem z GH bo jak widac teraz daleko mam a mimo to chce tam rodzic i modle sie zeby mi sie udalo
W zwiaku z tym ze pierwszy porod mialam z komlikacjami , Gabi rodzilam przy stalej asyscie poloznej ktora naprawde bardzo mi pomogla a i opieka poporodowa jest super , pokoje ladne malutkie z lazienka . Ja oba razy lezalam 2 dni sama dopiero potem jakas mame mi dolozono wiec i cisze i spokuj mialam :)

Ja znow mam latanie
Okazalo sie ze ktos jest na naszym mieszkaniu zameldowany i musze go wymeldowac bo nie przysluguje mi Fbh do tego momentu i inne swiadczenia . Myslalam ze mnei szlag trafi wrrrrrrrrrrrr No coz w poniedzialek czeka mnie wyprawa do meldeamtu i do ubezpieczalni bo tam tez mam interes
Mam nadzieje ze do Grudnia moje bieganie po urzedach sie zakonczy
Teraz ide sie uczyc bo jutro mam egzamin z niemieckiego

reklama
kathinka jak tak to zaraz po przeprowadzce polece do Ma10. Dobrz wiedziec ze GH to taki przyjazny szpital, moze sama sie zdecyduje tam udac przy 2 dziecku, chociaz w Semmelwes tez jest fajnie i bylam bardzo zadowolona :-)sz na
Chodzisz na kurs niemieckiego czy na studiach masz egzamin? trzymaj kciuki, oby wszystko poszlo dobrze!

Do góry