reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy z Austrii

Hej
Witaj mamusia28!!!!!!!
Co do ubranek to mysle ze powinnas poszperac teraz na wyprzedazach czy tu czy w Pl bo sezon obnizek w pelni:-)No wlasnie kogo sie spodziewasz-synka czy cory?
Bylam wczoraj na spotkaniu w sprawie przedszkola dla Nikoli,po wczesniejszych telef. rozmowach ogladnelam takie prywatne przedszkole,nawet fajne i udalo sie nam wcisnac tam mala ,ale na pol dnia do 12!
To dla mnie i tak dobrze ,bo na poczatek na dluzej i tak bym nie chciala.Warunek tylko taki ze od listopada ,kiedy przekroczy granice tych 3 lat no i musi juz wolac siusiu co akurat nie stanowi juz po czesci problemu(mam nadzieje ze do tego czasu zakuma taka komende po niemiecku):sorry2: Niestety za blisko to nie jest,1 przystanek U-banem no i piechotka do ubanu i od ubanu.Nabiegam sie -nie ma co...

A wiecie moze kto jest uprawnoiny na ten bilet 2razy 90 cent,chyba kurz fahrtzone to sie nazywa.To na krotkie dystanse?Orientujecie sie?Nie usmiecha mi sie 2 razy dziennie po 2 razy ten bilet po 1,80 kupowac:szok:

Mb-1 jak zdrowko ,poprawilo sie?

reklama
Klaudusia, oczywiscie ze na kawke zapraszam! Tyle ze w sierpniu bo teraz do soboty mam nadzieje ze mnie nie bedzie w Austrii:-) W koncu urlop mam, nie? A jak bedzie naprawde to sama nie wiem, narazie mamy zaplanowane ze w sobote wczesnie rano jedziemy do PL, ja zostaje a mezus w niedziele busem wraca (na kurs) A co bedzie dalej to zobaczymy. Nie planuje nic bo co bedzie jak prace dostanie?

Beabea, nie mam pojecia co to za bilety sa i dla kogo. Ja mam Jahreskarte bo mi sie najlepiej oplaca. Dwa miesiace w roku sa za darmo, no i przy jahreskarte pies jezdzi tez za darmo, i dziecko do ilus tam lat.

A z przedszkolem to i tak masz blisko. Ja musze 5 przystankow tramwajem jechac:-( Ale to z racji tego ze my w srodku roku sie przeprowadzalismy i nie bylo blisko miejsc. I tak mam po drodze do pracy. No i da sie przyzwyczaic. Policz sobie i moze tez Ci Monatka wyjdzie najtaniej?

Beabea juz duzo lepiej. Chyba jednodniowa niemoc mnie ogarnela:tak: Gardlo wyplukalam 3 razy propolisem i juz jest o niebo lepiej. Wczoraj jeszcze popoludniu przytulilam sie do Laury i tak spalysmy 2 godzinki:szok:
Asiunia udanego urlopu. Niewazne gdzie, wazne zeby odpoczac:tak:
Klaudusia, Kathinka jakie gorsety:confused:
Musze polazic troche po sklepach i cos mezusiowi kupic. Jeszcze troszke czasu jest, ale przy moim brzdacu chodzenie po sklepach to wyczyn:tak:
Poziomeczka no no zdolniacha z tej twojej cory:tak:
Wczoraj bylysmy na kontroli u lekarza i Laura wazy 8 kg i ma 71 cm. Pani doktor stwierdzila, ze maluszek z niej. Mam sie jednak nie przejmowac. Wazne, ze przybiera na wadze i rosnie, a ze wolno, to nic. No i powiedziala, ze moge jej juz dawac nabial:confused: Jak wy robilyscie ze swoimi pociechami? Bo ja wszedzie czytam, ze dopiero po roku mozna. Poki co Laura dostaje chlebek z maselkiem. Uwielbia:-D
Zmykam troche ogarnac mieszkanie nim sie mloda obudzi

Beabea, chyba mowisz o Kurzstreckenticket. Niestety tu sie akurat nie orientuje.
Jesli bedziesz jechac codziennie dwa razy i musialabys kupowac te bilety za 1,80 to napewno bedzie ci sie bardziej oplacac bilet roczny. Kosztuje niestety 450 euro i jednorazowo to duzy wydatek ale oplaca sie w relacji rocznej najbardziej

Jak ja szukalam miejsca dla Mai to tez prawie wszystkie byly z dojazdem. Na cale szczescie trafila mi sie Tagesmutter na piechotke po drodze do pracy. Mam tylko nadzieje, ze polubia sie z Maja....

mb_1, to Laura naprawde malutkim dzieckiem jest. Ale nie przejmuj sie, najwazniejsze, ze przybiera. Kazde dziecko inaczej. Moj kloc z kolei w druga strone, wazy 12kg i mierzy 80cm! Ale ma apetyt, to co mam zrobic.

Dzis bidulka dostala w nocy goraczki, bo szczepilam ja w tamtym tygodniu na rozyczke, swinke i odre. Lekarka powiedziala, ze po ok. tygodniu dziecko moze troche goraczkowac. No i dokladnie po tygodniu tak jest!:no: Bidulcia spi sobie. I w nocy spala ze mna i przytulala sie i powtarzala sobie przez sen MAMA.

co do nabialu, to ja zaczelam Mai dawac jogurty naturalne (takie zwykle, dla doroslych) i serek bialy. Pytalam lekarki, mowila ze zolty ser po ukonczeniu roku. A bialy ser, jogurt to mozna juz ok 10 miesiaca.
Robilam jej np. serek wiejski i dodawalam troche jabluszka, lub przecierow ze sloiczkow dla maluchow. Potem dawalam np. z pomidorem. Jogurt mieszalam z mrozonymi owocami (maliny, truskawki itd.)

Panienski udal sie bardzo milutko, bylysmy po burzujsku w restauracji Julius Meinl w pierwszym bezirku (ona placila, hihi), pyyyycha!!!! Piekny widok na Graben, no luksusik. A potem w Wien&Co na winku. Nic wielkiego, ona musiala wracac poza Wieden, wiec bez jakichs imprez. Mimo wzsystko bylo super!!!!

dzis siedzimy w domku, bo niunia biedna... No i tak to nic....

Hi Kobitki

Witam was wszystkie serdecznie te starsze i nowe.
Od czasu do czasu udało mi sie was trochę poczytać, ale na pisanie ciężko było sie zebrać.
U nas wszystko dobrze, malenstwo rosnie, Gabriel psoci i pomaga na budowie.
Jak sie młodego zapytam gdzie ma baby spać to wskazuje podłogę albo ogród:baffled:
Kathinka- serdeczne gratulacje, dbaj o siebie i leniu**** ile sie da.
2 stacje ubahnem można przejechać za 90 centów.
Udanych wakacji i urlopów, my zmykamy na 2 tygodnie do znajomych na Mondsee w sobotę i mam nadzieje ze pogoda nam dopisze.

Pozdrowionka
Sylwia

Poziomeczka i co w koncu kupilas?
Biedna Majeczka, oby do jutra przeszlo.
Beabea na pewno zalapie tez po niemiecku i to szybciej niz sie tego spodziewasz
Dziewczyny godzine temu wrocilam z Zumby i ... TEGO MI BYLO TRZEBA. Do tej pory mam wypieki na twarzy, moje rzeczy byly mokrusienkie. Az ozdrowialam:-D:-D:-D
Milego wieczoru, ja sie biore do pracy

ja do porodu mam jeszcze czas kobietki, ale chyba we wrzesniu juz nie dam rady 600 km jecvhac do domku rodzinnego. Dlatego chce teraz kupic co mam w Polsce. Rodze dopiero 19 pazdziernika. A z starszym synem oststnie 6 tygodni bylo vciezkie i sie boje aby nie bylo to samo teraz. mam dopiero 27 tydzien ciazy i podobno chlopak ma byc. Chowa sie i dokladnie nie widac :)

Mamusia, ja ubranka dla malej jak byla jeszcze malutka to w KIK kupowalam i bylam b. zadowolona. Tanie i dobre, nigdy mi sie nie rozciagnely (w porownaniu do C&A - wszystkie sie szmaty zrobily). Wiem ze duzo ludzi tez w H&M kupuje ale ja jakos nie przepadam za tym sklepem, nigdy nic znalezc nie moge. Moze nienormalna jestem, bo wszyscy chwala a ja nie. Jedyne ubranka z HM jakie Nicole ma to takie ktore od kogos dostala:-) No i wydaje mi sie, ze jakby nie patrzec to tu taniej niz w PL. Jakos mi tu lepiej wydac 20Euro niz w PL 80zl. A skad z PL jestes? Bo ja tez mam ok 600km. okolice Kielc

Ja dawalam nabial od 10 miesiaca. Serki, jogurciki itd. Tylko ze ja karmilam butelka a to jakos inaczej sie te produkty wprowadza. Ale z tego co Poziomeczka pisze to chyba ten sam wiek.

A Jahreskarte mozna tez miesiecznie placic, nie trzeba na caly rok z gory. Ja place co miesiac 45€, no i dwa miesiace gratis.

Jeszcze dzis i jutro i urlop!!!

Dzieki dziewczyny za odpowiedz. Jogyrt juz podalam, ale Laura dostala wysypki. Tylko nie jestem pewna, czy to nie od goraca bylo. Odczekam jeszcze pare dni i powtorze. Twarozku jej dalam tez, ale bardzo malutko. Bardzo jej smakowal:tak: A z serem zoltym, to sie jeszcze wstrzymam. Jakos mam uczucie, ze jeszcze chwile powinnam odczekac:tak:
mamusia28 ja mialam na poczatku wiele ubranek z Polski. Moja mama szalala na zakupach:rofl2: Ceny tu i tam sa podobne. Ja sporo rzeczy mam z reserved, 5-10-15, a tutaj z C&A
Asiunia ja tez rzadko kupuje w H&M. Tez mam problem, zeby tam cos znalezc. Dla Laury to jeszcze cos wybiore, ale dla siebie rzadko. A jak juz cos kupie, to mi sie szybko zeszmaci:szok: To jest naprawde smieszne, ale duzo lepiej wygladaja moje ubrania kupione w Polsce od kolezanki z bazaru:rofl2:
mamusia28 moja Laura tez sie bardzo dlugo chowala i nie chciala sie pokazac:tak: Kolezanka powiedziala mi wtedy, ze bedzie dziewczyna, bo dziewczyna przodem do matki lezy;-) A ja mialam uczucie, ze chlopak bedzie:-D

reklama
HEJ kobitki
Bylam dzis w magistracie po kundennummer dla Nikoli do przedszkola,a pzy okazji zahaczylam o Meidlinger Haupt. o sklepy.Nogi mi do tylka wchodza,mlody nie chce dlugo w wozku usiediec a mloda kroczy za mna jak zolw , co chwila to cos chce do jedzenia i picia (ostatnio kebaby)a w sklepie trace ja z oczu bo biega miedzy regalami i bierze do reki rozne towary i tylko chodze i odkladam i upominam i tak w kolko.
Az cud ze udalo mi sie dzis sobie sandalki kupic,takie z blyskotkami z przodu.Moja cora zdarzyla w miedzyczasie powkladac sobie na nogi buty i w nich paradowac po sklepie(buty dla doroslych).Sprzedawczyni tylko sie usmiechala a ja skupialam sie na tym czy mnie aby nie beda gniotly buty bo roznie to u mnie bywa:-)Kevinowi dalam kawalek bulki z serem do jedzenia zeby sie zajal,pokruszony wszystko w kolo,butle z piciem wyrzucal z wozka,smoka co jakis czas tez...
I tak dziewczynki wygladaja moje wyjscia na zakupy:angry:

Teraz oboje pousypialam i pije wreszcie kawke:dry:No i zaczne sie potem powoli pakowac.
Moj chlop dzis rano chrapie w najlepsze,ja juz oczy otwieram bo sie dzieci pobudzily i go slysze z drugiego pokoju.Patrze 7 godz. (o tej zaczyna prace)!
Zaspal sobie, wylecial jak z procy i tyle go widzieli:happy:Tez jeszcze dzis i jutro i ma labe.

To tyle sprawozdania:-D

Do góry