reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy z Austrii

Poziomeczka to Twoja Maja to taki maly oszukaniec. Pewnie bardziej zalezy jej na czuciu cyca niz na jedzonku;-)
Happy- pojechalismy samochodem. Z przerwami na moje rozprostowanie nog i chwilowe spacery zeszlo nam okolo 4 godzin. My jestesmy przyzwyczajeni do takiej jazdy, bo dosyc czesto jezdzimy do Polski, a to okolo 7-8 godzin. Takze az tak mnie ta podroz nie wymeczyla.
No i oczywiscie dolaczam do pytania Poziomeczki. Udalo sie tym razem??
Trzymam kciukasy

A jeszcze mi sie przypomnialo. Wyslalam wreszcie maila do Arbeitskammer, bo ciagle nie mialam kiedy isc. Dostalam taka odpowiedz:
Zunächst muss man den leistungsrechtlichen Kinderbetreuungsgeldbezug und
die arbeitsrechtliche Karenzzeit von einander trennen.
Wie lange Sie zu Hause beim Kind bleiben wollen, müssen Sie dem Arbeitgeber
mitteilen. Sie haben als Arbeitnehmerin einen Rechtsanspruch auf Karenzzeit
bis zum vollendeten 2. Lebensjahr des Kindes. Der 2. Geburtstag des Kindes
wäre somit Ihr 1. Arbeitstag nach der Karenz, sofern Sie auch sonst an
diesem Tag zu arbeiten gehabt hätten. Die Karenzzeit müssen Sie innerhalb
Ihrer Schutzfrist nach der Geburt des Kindes dem Arbeitgeber melden
(verlangen).

Wieviel Sie nun dazu verdienen dürfen, hängt unter anderem von der von
Ihnen gewählten Kinderbetreuungsgeldbezugsvariante ab. Bei der
einkommensabhängigen Kinderbetreuungsgeldbezugsvariante dürfen Sie nur bis
zur Geringfügigkeitsgrenze dazu verdienen (€ 366,33 montlich), bei den
Pauschalvarianten ist die Pauschalzuverdienstgrenze € 16.200,-- an
Einküften oder aber auch die individuelle Zuverdienstgrene möglich.
Unter individueller Zuverdienstgrenze versteht man 60 % des Gesamtbetrages
der maßgeblichen Einkünfte vom Einkommensteuerbescheid für das letzte
Kalenderjahr vor der Geburt des Kindes, in dem kein Kinderbetreuungsgeld
bezogen wurde.
Allerdings muss beim Dazuverdienen zum Kinderbetreuungsgeld besonders auf
die arbeitsrechtlichen Regelungen (Karenz, Beschäftigung während der Karenz
und Eltern-Teilzeitbeschäftigung) geachtet werden. Darüber berate ich Sie
gerne telefonisch oder in einem persönlichen Gespräch.

Wenn Sie sich einmal für eine bestimmtes Kinderbetreuungsgeldbezugsmodell
entschieden haben, können Sie später nicht mehr welchseln.

Jedak i tak do nich jeszcze raz pojde, zeby wytlumaczyli mi te "arbeitsrechtlichen Regelungen" Tylko, ze to pewnie juz po powrocie z Polski.

Ostatnia edycja:
reklama
Czesc laseczki!!!
Witam nowe mamy na forum:-).
Jakis czas mnie nie bylo bo bylam w Pl, a urlop sie przedluzyl, bo powodzie i zamkneli granice Bohumin
Chalupki i postanowilismy zostac dluzej:-).....bylo super troche sie odprezylam tylko pogoda do kitu!!!
Poziomeczko Moj pediatra mowi ze waga mojej malej jest ok, a tez przybrala kilo w okolo 3tygodnie.
teraz w ciuchach wazy 6200 czyli bez okolo5700 i wcale sie tym nie martwie. Karmie ja okolo co 2,5
do 3 godziny, a w nocy ma pauze okolo 6godzin. Niby piersia nie da sie przekarmic....
Nic jej nie daje ekstra do picia! Moze jak beda upaly to wode przygotowana bede dawac!
Nie dalabym rady jej robic 4godzinne przerwy bo Inga bardzo glosno dopomina sie o cyca.
Zobaczysz jak zaczna chodzic to to wszystko spala!
Vici Fajne autko widzialam na nk.
Happy Jak przyszla @?
Dzis robie zeberka na obiad jeszcze nigdy nie robilam zobaczymy jak wyjda!!!
Poziomeczka Slyszalam, ze to jest inaczej jak dajesz sztuczne mleko?
A ty dajesz Maji ten aptamil? Czy wystarcza cyc?

franiu, to mnie troche uspokoilas:-)

tak mowia, ze cyckiem nie mozna przekarmic. Ale ja jestem zywym przykladem, ze mozna, bo moja mausia mnie przekarmila, hihihi
no ale nigdy nie mialam problemow z waga ani jako starsze dziecko ani dorosla.
wiec chyba jak dziecko zaczyna raczkowac i byc mobilne to waga spada.

zobaczymy jak bedzie przy nastepnej wizycie. ale narazie sie az tak strasznie nie martwie

wlasnie zawiazalam mala do chusty i pisze wolnymi rekoma! ta chusta jest super!
a mala od razu poleciala w kime
i nawet siusiu tak bylam :-D

aptamil narazie dawal moj maz tylko raz. tak to staram sie odciagac ile moge
narazie dajemy rade a aptamil jest na czarna godzine. a moze z nowymi przyjaciolmi, chusta i smoczkiem, damy rade nie uzywac nic wiecej oprocz cyca

uciekam do sklepu, bo jest przerwa w padaniu :-D

Hej dziewczynki!
Wlasnie wrocilismy z dlugiego spacerku- od nas- do Laaer Berg- Böhmischer Prater - i z powrotem. :-) Wykorzystalismy bezdeszczowe godzinki :tak:.
Co do @... czekam, czekam i na razie nie probuje niczego wnioskowac, bo pms to ja mam zawsze, a te objawy, to chyba podobne, no i w niedziele zjadlam tlustego Langosa wiec mi troche do dzis zle bylo, ale to chyba z przejedzenia :-D. Czekam cierpliwie, jak nie tym razem, to nastepnym.

Dziewczyny, a czy mleczko to mozna od razu odciagac? Tzn. tylko i wylacznie karmic wlasnym mleczkiem z butelki??? Sorki, jesli glupie pytanie zadalam, ale maz mi z takimi informacjami ostatnio wyskoczyl... i zglupialam :confused::eek:

mb_1 super,ze wyjazd udany i pogoda dopisala.
Happy79 czyli weeckend spokojny i super nie ma to jak wypoczynek.Co do odciagania to nawet nieraz zalecaja aby odciagac i z butli dawac bo wtedy wiadomo dokladnie ile maliuch je.Szwagierka wlasnie miala problem i okazalo sie,ze maly niedojadal a nie dawal nic poznac,byl spokojny i oprocz malych przyrostow nic nie bylo poznac.
Poziomeczka smok nie taka tragedia :-) najwazniejsze ,ze mala spokojniejsza.No co do jedzenia to nieraz dziecko potrzebuje.Na cycu raczej ciezko utuczyc po prostu super pokarm masz.Wiesz gorzej jak jest butla i modyfikowane mleko i mamusie daja wiecej jak trzeba...to jest tragedia dopiero...No i powodzenia zycze bo widze przerwy sie wydluzaja to super.Super,ze z chusty zadowolone jestescie obie :-)
frania20 fajnie,ze urlop udany,no a do pogody to wiem co i jak :dry: niestety takie uroki nieraz sa.No autko jest a nawet dwa
My w sobote wieczorem wybylismy na chybcika do Pl bo kupiec byl na nasze audi i tak napalony a zimowki tu mielismy i jeszcze pare rzeczy tam bylo trzeba wyciagnac.No i w poniedzialek pan znowu przyjechal i kupil :-) A pozatym to spokojnie wszytsko i bez zmia w sumie.

CZESC
Dzis termin a ja w domciu jeszcze.....Wszyscy czekamy...
Siostra dojechala,a ja zaczynam byc pod presja czy zdaze urodzic przed jej wyjazdem w niedziele:szok:
W poniedzialek bylismy w ZOO w Wiedniu i tak sie wylazilam ze hej,na koniec dreptalam jak stary parowoz za nimi.Wczoraj powtorka spacerkow po miescie z siostra i mala ,zaliczylysmy obiad w chinskiej knajpie i lody u Tichiego,mniam,mniam.....
Dzis juz nie za bardzo mam sile i zostalam w domu a corcia z ciocia pojechaly na Mariahilfe;-)
Jutro rano wizyta w szpitalu na ktg i ogolnie kontrole.
Pasowalo by mi sie wziac za gotowanie jakiegos obiadku ale mam lenia jak cho....a i pewnie przeleze z gazetka na lezaczku na balkonie...
To tyle,poki co odmeldowuje sie.

Beabea to teraz zycze szybkiego rozwiazania;-) Oby przed niedziela.
Poziomeczka tak piszesz o tej chuscie i jak bylismy w Pradze to tez widzielismy sporo osob noszacych tak dziecko, ze zaczelam sie nad nia zastanawiac. Moze to glupie pytanie, ale nie boisz sie ze Maja z niej wypadnie? Czy to jest naprawde bezpieczne?:confused::confused:
Vici gratuluje sprzedazy
Happy dzieki temu, ze moj brat ma dwojke dzieci, ktorymi troszke sie zajmowalam przed wyjazdem do Austrii, wiem cos o mleczku, kolkach i kupkach. Jednak i tak czuje sie zielona jesli chodzi o malutkie dzieci i powoli zaczynam sie stresowac, czy ze wszystkim sobie poradze:tak: Tym bardziej, jak wchodze na watek wrzesniowy, gdzie dziewczyny ciagle o czyms nowym pisza, a ja o tym nic nie wiem:szok:
Uff u nas dzis bardzo duszno. Rano lalo, wiec wybralam sie w dzinsach do pracy. Teraz zaluje, bo mi goraco, jak nie wiem co. Przed chwila bylam u dermatologa z moja wysypka. Powiedzial, ze to moze byc od pasa ciazowego na spodniach i ze mam sie tym nie przejmowac. Bo to po prostu cos w stylu potowek, czesto sie zdarza kobieta w ciazy:tak: Poza tym wypalil mi moja kurzajke, ktora po paru miesiacach znow sie pokazala. Szczypalo jak ch... no ale mam nadzieje, ze juz sie pozbylam jej na dobre, bo nie chcialabym pozniej jakos malenstwa zarazic.
Zmykam dalej do pracy. Milego popoludnia

Ostatnia edycja:
Beabea to trzymam kciukasy aby bylo przed niedziela.Takie lazikowanie dobrze wplywa moze cos sie ruszy :-) No i czekamy na dalsze wiesci
mb_1 spokojnie na pewno dasz rade.Niektore mamy przesadzaja i przed wiedza duzoooo a potem sie okazuje ,ze te inne i tak lepiej sobie radza i nie wpadaja w panike.Wiec spokojnie na pewno bedzie dobrze,jak przytulisz swoja kruszynke to zaczniecie sie uczyc siebie na wzajem i bedzie cacucho :-) Chusty sa bardzo bezpieczne ale to kwestia zaufania.Czesto na poczatku mamy te bardziej bojazliwe podtrzymuja reka maluszka w chuscie ale szybko im to mija :-D No ale duzo zalezy od maluszka bo nie kazde dziecko to lubi.

reklama
Vici dzieki za pocieszenie;-)
Dopiero minela 8, a ja juz nie moge sie doczekac popoludnia:-D:-D:-D Dzis wychodze wczesniej z pracy, bo jutro z samego rana wyjezdzamy do Polski. A ja chce jeszcze dzisiaj isc na zakupy, troche ogarnac mieszkanie, spakowac rzeczy.
Poza tym dzisiejszy dzien zaczelam nienajlepiej. W nocy snily mi sie jakies glupoty, zrobilam o to mezowi awanture:zawstydzona/y: i jeszcze przed wyjsciem do pracy sie poryczalam. Moje oczy najlepiej nie wygladaja. Dobrze, ze wiekszosc jeszcze jest nieprzytomna, to nie zwracaja na mnie uwagi. No chyba, ze nie chca ryzykowac :-p
Echh te moje hormony.
Milego dnia

Do góry