reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

mamaWieden ja niemieckiego ucze sie i ucze.Choc nie przykladam sie do tego i szlag mnie trafia.Na poczatku tylko tv niemieckie i samouczek ale odkad jest Victor to z nauka gorzej.Teraz mamy jeszcze polsat i w sumie polska tv leci i gadam tylko tyle co ludzi spotkam.Niestety nie mam za bardzo znajomych z ktorymi moge po niemiecku gadac.Raz na jakis czas sie spotykam na malych plotkach.Ale tak aby sie dogadac i odpowiedziec bez halo(my tu niezly dialekt mamy:szok: ) to niecale 2 latka.Po pol roku od przyjazdu otorzylam konto i pierwsza polise na zycie i to dla mnie byl mega sukces.Ale babka w banku mowila powoli i wyraznie i starala sie czasto niemieckim mowic.No i staram sie nieraz rozmawiac z rodzinka szwagra oni niemcy to mi gramatyke szkola;-)
Poziomeczka to nieciekawie z tymi przerwami.Moze zasiegnij innej porady lekarskiej,no chyba ze masz zaufanie do tej lekarki.W sumie kolezanka miala dziecko na granicy otylosci i karmila tylko piersia.Ale lekarka ja uspokajala,ze jezeli to tylko piers to narazie nie ma sie co martwic i rzeczywiscie jak zaczela byc "mobilna" to chudla i chudla i teraz super dziewczynka jest.

Widze,ze ja tu jedna ze slabszych jezykowo jestem :-D

reklama
hej
a ja siedze sobie w domku,podjadam paluszki i jablka ,mala spi wlasnie.Obiadek bedzie taki szybki,zeby sie nie narobic:biggrin2:(ziemniaki,mizeria ogorkowa i rybka z serem-gotowa mrozona)
W brzuchu cisza za wyjatkiem jezdzenia glowka malego po pecherzu:szok:Mam nadzieje ze do niedzieli sie nic nie wykluje,bo plany sie sprecyzowaly i w niedziele siostra przyjezdza do nas to jest szansa ze z mezusiem bedziemy rodzic....Oby tylko wydostala sie z zalanego Krakowa:-D
W 23 bez. wieje juz ktorys dzien z rzedu,od czasu do czasu pokropi,ale i tak w domku zostaje bo spacerki juz nie dla mnie....
Pozdrawiam was

Vici my na poczatku wlasnie ze wzgledu na nauke jezyka zdecydowalismy sie, ze nie bedziemy zakladac polskiej telewizji. Pewnie jak sie przeniesiemy w przyszlym roku juz do swojego mieszkanka, to pomyslimy nad tym, chociaz przyznam, ze mi juz nie brakuje. Jak mam ochote to dzien dobry tvn przez internet ogladam, ewentualnie jakies wiadomosci.
Beabea trzymam kciuki zeby malenstwo wytrzymalo jeszcze te pare dni. W koncu juz dzisiaj czwartek mamy;-)
Poziomeczka wspolczuje, bo jak takiemu malenstwu wytlumaczyc, ze jedzenie dostanie dopiero np za 2 godziny i ze to dla jego dobra? A przy placzu takiego maluszka serce sie kraja.
Ja cos ostatnio w kiepskiej kondycji. Wczoraj mdlosci, a dzis cos mnie pobolewa brzuch, do tego chyba mam jednak na nim uczulenie. Wczoraj skojarzylam, ze kupilam nowy zel pod prysznic z zurawina:-(Chyba cos w tym jest, bo mnie odpycha od takiej do jedzenia, a wczesniej jadalam.
Dobrze, ze jutro piatek, a potem dlugi weekend na ktory wybieramy sie do Pragi.

mb_1: Dokad sie wyprowadzasz? Gdzies blizej Wiednia? ;-)
Na jakiej stronie dzien dobry TVN ogladasz? Mi tez juz raczej polskiej telewizji nie brakuje... jak cos sie dzieje, to czasem przez Sat Teleexpress ogladne, a tak to po niemiecku, chcociaz rzadko, bo w TV coraz wieksze bzdury leca :tak:, wole wybrac sie do kina.
...
My juz po Whitney... mozolnie jej to spiewanie wyszlo, ale i tak bylo podobno lepiej niz w innych miastach. Tylko tej ceny nie jest juz warta. Szkoda mi jej, bo kiedys super spiewala.
...
Odezwe sie do Was dopiero po weekendzie- jutro zakupy w Bratyslawie :-D, a na weekend tesciowie :szok:.
Milego dnia!!!
Beabea: trzymam kciuki!

Happy79 przeprowadzamy sie w przyszlym roku do nowego mieszkania, ktore w tej chwili sie buduje. Ale zostajemy w naszym miescie:tak: Ja szczerze mowiac nie wyobrazam sobie na codzien mieszkac w Wiedniu.
A dzien dobry tvn ogladam na Dzień Dobry TVN - Oficjalna strona programu - TVN
Pogoda cos dzisiaj nie dopisuje. Mam nadzieje, ze jutro juz bedzie lepiej. Szczegolnie w Pradze. Jakos nie wyobrazam sobie zwiedzania jak tak leje:confused: A z wyjazdu nie chcemy zrezygnowac, bo juz miejsce zarezerwowane od dawna. Jak sie teraz nie wybierzemy, to pewnie znow minie troche czasu zanim uda nam sie cos zorganizowac.
Poziomeczka jak tam Twoj glodomorek? Wystarczylo jej na Twoje wyjscie 100 ml? Jak jej brzuszek?

Ostatnia edycja:
mb_1 tez sobie nie wyobrazam mieszkania we Wiedniu,choc moj maz chyba tak ale to bardziej ze wzgledu blizszej granicy Pl :-D Milego wypadu do Pragi :-) I czekamy na relacje po powrocie.
Happyw radiu mowili o wystepie Whitney i sie zastanawialam jak tam wrazenia:-)najwazniejsze ,ze jestescie zadowoleni.Co do cen to wiesz zarabiac kazdy musi...tym bardziej jak sie przywyczailo do wystawnego zycia...Milego weeckendu zycze i spokojnych tesciow:cool2:
Beabea obys wytrzymala z porodem do przyjazdu siostry :-) I bedziemy czekac na info,choc jak siostra bedzie to pewnie nie zagladniesz a potem maluszek i tez chcila odsapki:-) Szybkiego porodu zycze
Poziomeczka jak u was? Jak nasz maly glodomorek sie miewa :-D

Witam poweekendowo.
Echh widze, ze tu cisza nastala. Czyzby wszystkie wyjechaly na te pare dni?
Beabea udalo sie wytrwac do przyjazdu siostry? Jest juz malenstwo na swiecie?
Ja juz po pobycie w Pradze. Podobalo mi sie. Jedzonko tez bylo w miare ok. Tylko raz trafilismy do restauracji, gdzie jedzenie mi nie smakowalo i prawie cala porcje zostawilam. Pogoda nam dopisala, bo dopiero wczoraj jak wracalismy zaczelo padac.
Echh powiem Wam, ze dobrze mi zrobilo takie spacerowanie. A dzisiaj znow siedze przy biurku i zastanawiam sie jak przetrwac caly dzien:-p

mb_1: a jak dlugo jechaliscie do Pragi? Podroz nie byla za meczaca? Fajnie czasem tak na kilka dni gdzies wyskoczyc. :tak:
U nas weekend minal spokojnie, nie pojechalismy do tesciow, bo odwiedzila ich inna spora gromadka z rodzinki, to by bylo troche za duzo dla nas. :tak: W niedziele bylismy za to na wiedenskim Kirtag, szkoda, ze pogoda wciaz w kratke... poza tym duzo spacerowalismy z parasolem :-D, bo ja w domu nie moglam wysiedziec.
Milego dnia!

haj! :-)

mala mi spi.

od 2 dni jest bardzo grzeczna i nawet brzuszek nie tak bardzo ja meczy.
przyczyna tego spokoju moze byc jej nowy przyjaciel - smoczek! :happy2:

z pt na sobote dala nam w nocy tak popalic (bol brzucha i zarazem glod) ze moj mazus w desperacji polecial kupic smoczek, ktory ksztaltem podobny jest do mojej nakladki do karmienia piersia. No i jak go dostala, tak do dzis zlote dziecko!
Musialam sie niestety pogodzic z tym sama w sobie, bo chcialam ja wychowac bez smoczka! No ale niestety chec przespania kilku godzin wiecej, chec posiadania chwili ciszy i mozliwosci zrobienia czegokolwiek (np. pojscia do toalety) zwyciezyla...;-)

Zakupilam takze na ebayu chuste do noszenia i bede ja nosic. Pani ortopedka powiedziala, ze to nosidelko, ktore kupilam jest dobre na pozniej ale dla takiego maluszka najlepsza chusta.

mb_1, w Pradze jest super, bylismy juz chyba ze 3 razy. No i w to lato tez zamierzamy sie wybrac z Maja. Polecam Hofer Reisen, maja fajne tanie weekendy w Pradze, Budapeszcie itd.

happy, jak tam @? przyszedl? ale skoro nic nie mowisz, to chyba narazie czekasz...

Beabea, czy juz masz swojego maluszka? mam nadzieje, ze najgorsze za toba! Czekamy na twoj znak!:-)

a co u Frani? zaniemowila...

vici, glodomorek nadal jest glodomorkiem ale dzieki smoczkowi udaje mi sie troszke wydluzyc przerwy. Z godziny na dwie, dwie i pol! :cool2: Juhu, do czterech jeszcze nam daleko, hihihi

cholerka, pogoda napawde beznadziejna. Chcialam wyjsc z mala na spacerek ale chmura za chmura przychodzi...

Dzis lece do szkoly. Jutro i po jutrze tez. Wczoraj nawet udalo mi sie napisac kilka slow pracy seminaryjnej, bo bylismy u tesciow i sie zajmowali z mezem malutka. Ale to tez takie pisanie nie u siebie w domu... ech....

no a poza tym nic nowego...

vici, apropos zmiany lekarza i herbatek dla malej - sama nie wiem, kazdy mowi co innego. Moja kolezanka urodzila 3 dni temu dziecko i juz jej dawali herbatke na brzuszek! bo tak polozna poradzila. Mysle, ze od herbatki napewno nic jej sie nie stanie ale pomyslalam, ze poczekam do nastepnej wizyty u lekarki a w miedzyczasie postaram sie jakos choc troche ograniczyc jej to jedzenie, na tyle ile bede mogla. Przy nastepnej wizycie za 3 tyg. zobaczymy jej przyrost wagi i potem zdecyduje dalej co robic.
Ja mam troche uraz, bo moja mama mnie wlasnie kramieniem utuczyla, tez chcialam ciagle cyca. I bylam grubaskiem do 2 roku zycia. Potem sie to zmienilo, jak pisalas o swojej kolezance. Ale zdjecia mam brzydkie, hihih, taki tluscioszek. Dlatego wolalabym zeby Maja sie nie przestraszyla swoich zdjec z dziecinstwa!:-D

milego dzionka!

reklama
dziewczynki, jeszcze pytanie. Jak wasze miesieczne dzieci usypialy wieczorem? Bo moja mala tylko przy cycu usypia i tylko gdy ja jestem z nia w lozku.... Moze mi cos poradzicie, jestem niedoswiadczona....

Do góry