reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy trójki (i nie tylko) dzieci- tu można pisać "bzdety"

reklama
Dziekuje za kciuki [emoji4] z maluchem wszystko ok. Chociaż jakiś duży jest [emoji33] i lekarz powiedział, że ja mam źle tp wyliczony. Wg badania dziś 13t 4d, a według tego co mi wyliczyli między 6-8tc 12t3d.
Fhr 167 ud/min
Crl 74.5mm
NT 2.2mm
BPD 23.1mm
Pępowina trójnaczyniowa
Płyn owodniowy w normie
Serce, żołądek, kręgosłup, mózg/czaszka, ściana brzucha, pęcherz obraz prawidłowy. Stopy i rączki widoczne obie, kość nosowa obecna. Przepływ na zastawce trójdzielnej w normie [emoji4]
Ryzyko skorygowane dla trisomia 21 1:2845, t18 1:8162, t13 1:9488
Samoistny poród przedwczesny przed 34t 1:237
Lekarz na usg też widział chłopca. Jedynie co może być problemem to łożysko. U mnie jest przodujące na ten moment całkowicie zakrywa ujście do szyjki. Ale ponoć na tym etapie może się ono jeszcze podnieść. Na 1 października już jestem zapisana na badanie połówkowe [emoji4]

Dziekuje za kciuki [emoji4] z maluchem wszystko ok. Chociaż jakiś duży jest [emoji33] i lekarz powiedział, że ja mam źle tp wyliczony. Wg badania dziś 13t 4d, a według tego co mi wyliczyli między 6-8tc 12t3d.
Fhr 167 ud/min
Crl 74.5mm
NT 2.2mm
BPD 23.1mm
Pępowina trójnaczyniowa
Płyn owodniowy w normie
Serce, żołądek, kręgosłup, mózg/czaszka, ściana brzucha, pęcherz obraz prawidłowy. Stopy i rączki widoczne obie, kość nosowa obecna. Przepływ na zastawce trójdzielnej w normie [emoji4]
Lekarz na usg też widział chłopca. Jedynie co może być problemem to łożysko. U mnie jest przodujące na ten moment całkowicie zakrywa ujście do szyjki. Ale ponoć na tym etapie może się ono jeszcze podnieść. Na 1 października już jestem zapisana na badanie połówkowe [emoji4]
Cieszymy się z Toba z dobrych wiadomosci[emoji4]

Fhr 167 ud/min
Crl 74.5mm
NT 2.2mm
BPD 23.1mm
Pępowina trójnaczyniowa
Płyn owodniowy w normie
Gratuluje, wspaniale wiadomosci! :)
Mnie to czeka za miesiac.

Dziękuje dziewczyny [emoji4] ale ja znów się martwie tym, że maluch jakiś taki duży jest. Wg om powinnam dziś być w 11t1/2d. Ale owulacje miałam wcześniej więc od samego początku ciąża o tydzień starsza i to się zgadzało. Terez jednak różnica to ponad dwa tygodnie. Lekarz niby powiedział, że mi źle termin wyliczyli między 6/8tc. Z tym, że wychodziłoby, że zaszłam w ciąże w okres, a u nas to niemożliwe. I nie wiem czy na tym etapie to już może maluchy rosną indywidualnie i jedno może być większe, drugie mniejsze? Lekarz mówił, że to jeszcze nie ten czas. Czy może to jakiś inny powód? Mocno zastanawiam się mad cukrzycą - ostatnie omdlenie, słabo mi, dużo piję, do tego moja nadwaga i dziecko większe niż powinno. No i tym sposobem zamiast się cieszyć to znów się martwię. A jeszcze 13.07 na wszystko się zgadzało i tp pokrywał się z tym z owulacji ehh

Dziękuje dziewczyny [emoji4] ale ja znów się martwie tym, że maluch jakiś taki duży jest. Wg om powinnam dziś być w 11t1/2d. Ale owulacje miałam wcześniej więc od samego początku ciąża o tydzień starsza i to się zgadzało. Terez jednak różnica to ponad dwa tygodnie. Lekarz niby powiedział, że mi źle termin wyliczyli między 6/8tc. Z tym, że wychodziłoby, że zaszłam w ciąże w okres, a u nas to niemożliwe. I nie wiem czy na tym etapie to już może maluchy rosną indywidualnie i jedno może być większe, drugie mniejsze? Lekarz mówił, że to jeszcze nie ten czas. Czy może to jakiś inny powód? Mocno zastanawiam się mad cukrzycą - ostatnie omdlenie, słabo mi, dużo piję, do tego moja nadwaga i dziecko większe niż powinno. No i tym sposobem zamiast się cieszyć to znów się martwię. A jeszcze 13.07 na wszystko się zgadzało i tp pokrywał się z tym z owulacji ehh
Karolina, podobno to w tym czasie wlasnie mozna najdokladniej w przyblizeniu okreslic tp, bo teraz jest takie "okienko" miedzy 10 a 13-14, gdzie wszystkie maluchy maja podobny rozwoj.
Nie martw sie, prawdopodobnie Twoj synek bedzie duzym chlopcem :)
Pomysl, jak duze dzieci rodzilas, jaka byla twoja waga i przede wszystkim meza po waszym urodzeniu :)
Moj synek mial np. Wieksza ptzeziernosc karku podobna do twojego syna i lekarz widzac mojego mrza ocenil, ze musial po ojcu odzidziczyc szerszy kark - i zgadza sie idealnie! Moj syn to kopia figury meza :)
A jesli cie niepokoi wizja cukrzycy, to raz jeszcze zrob badanie glukozy z krwi na czczo. To taki pierwszy znak, ze cos moze byc nie tak. Ale wierze, ze jest dobrze i to tylko twoje nerwy :)

Karolina nie martw sie. Ja miałam podobnie w ostatniej ciąży. Też miałam 2 tygodnie różnicy w USG. Ta różnica się potem wyrównywała. Badanie na cukrzycę robiłam w 12 tygodniu a potem powtarzałam w 22. Miałam hipoglikemię - cukier mi bardzo spadał, poniżej dolnej granicy i też to było przyczyną omdleń. Poza tym TSH miałam wysokie i jeszcze na koniec nadciśnienie i w szpitalu leżałam, ale ogólnie nie było źle.
Poproś lekarza żeby ci zlecił obciążenie glukozą i TSH.

reklama
Moja ginekolog uważa, że pierwsze USG jest wiarygodniejsze odnosnie wyznaczonego terminu porodu i oczywiście poczecia. To czas kiedy dzieci są identyczne. Drugie USG to w połowie ciazy już mnie, bo to czas kiedy dzieci rosną juz indywidualnie wtedy jedne są mniejsze inne większe mimo podobnego tc. Z najstarszym synem miałam podobna sytuacje tylko w druga stronę. Ciaza na USG polowkowym okazała się 2 tygodnie mlodsza. Znowu ze średniakiem zaszłam w ciążę właśnie w okolicach okresu. Mam 5 dni miesiączkę z tym, że te dwa ostatnie to takie czasami plamienie, że z wkładka tylko chodzę. Zaciazylam albo w tej końcówce lub zaraz po.

Do góry