karolina921
Fanka BB :)
A co tu taka cisza? Ja jutro o 8:30 mam usg prenatalne. Trzymajcie proszę kciuki [emoji4] okropnie się denerwuje!
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
[emoji110][emoji110][emoji110][emoji110]będzie dobrze.A co tu taka cisza? Ja jutro o 8:30 mam usg prenatalne. Trzymajcie proszę kciuki [emoji4] okropnie się denerwuje!
Cieszymy się z Toba z dobrych wiadomosci[emoji4]Dziekuje za kciuki [emoji4] z maluchem wszystko ok. Chociaż jakiś duży jest [emoji33] i lekarz powiedział, że ja mam źle tp wyliczony. Wg badania dziś 13t 4d, a według tego co mi wyliczyli między 6-8tc 12t3d.
Fhr 167 ud/min
Crl 74.5mm
NT 2.2mm
BPD 23.1mm
Pępowina trójnaczyniowa
Płyn owodniowy w normie
Serce, żołądek, kręgosłup, mózg/czaszka, ściana brzucha, pęcherz obraz prawidłowy. Stopy i rączki widoczne obie, kość nosowa obecna. Przepływ na zastawce trójdzielnej w normie [emoji4]
Ryzyko skorygowane dla trisomia 21 1:2845, t18 1:8162, t13 1:9488
Samoistny poród przedwczesny przed 34t 1:237
Lekarz na usg też widział chłopca. Jedynie co może być problemem to łożysko. U mnie jest przodujące na ten moment całkowicie zakrywa ujście do szyjki. Ale ponoć na tym etapie może się ono jeszcze podnieść. Na 1 października już jestem zapisana na badanie połówkowe [emoji4]
Gratuluje, wspaniale wiadomosci!Dziekuje za kciuki [emoji4] z maluchem wszystko ok. Chociaż jakiś duży jest [emoji33] i lekarz powiedział, że ja mam źle tp wyliczony. Wg badania dziś 13t 4d, a według tego co mi wyliczyli między 6-8tc 12t3d.
Fhr 167 ud/min
Crl 74.5mm
NT 2.2mm
BPD 23.1mm
Pępowina trójnaczyniowa
Płyn owodniowy w normie
Serce, żołądek, kręgosłup, mózg/czaszka, ściana brzucha, pęcherz obraz prawidłowy. Stopy i rączki widoczne obie, kość nosowa obecna. Przepływ na zastawce trójdzielnej w normie [emoji4]
Ryzyko skorygowane dla trisomia 21 1:2845, t18 1:8162, t13 1:9488
Samoistny poród przedwczesny przed 34t 1:237
Lekarz na usg też widział chłopca. Jedynie co może być problemem to łożysko. U mnie jest przodujące na ten moment całkowicie zakrywa ujście do szyjki. Ale ponoć na tym etapie może się ono jeszcze podnieść. Na 1 października już jestem zapisana na badanie połówkowe [emoji4]
Karolina, podobno to w tym czasie wlasnie mozna najdokladniej w przyblizeniu okreslic tp, bo teraz jest takie "okienko" miedzy 10 a 13-14, gdzie wszystkie maluchy maja podobny rozwoj.Dziękuje dziewczyny [emoji4] ale ja znów się martwie tym, że maluch jakiś taki duży jest. Wg om powinnam dziś być w 11t1/2d. Ale owulacje miałam wcześniej więc od samego początku ciąża o tydzień starsza i to się zgadzało. Terez jednak różnica to ponad dwa tygodnie. Lekarz niby powiedział, że mi źle termin wyliczyli między 6/8tc. Z tym, że wychodziłoby, że zaszłam w ciąże w okres, a u nas to niemożliwe. I nie wiem czy na tym etapie to już może maluchy rosną indywidualnie i jedno może być większe, drugie mniejsze? Lekarz mówił, że to jeszcze nie ten czas. Czy może to jakiś inny powód? Mocno zastanawiam się mad cukrzycą - ostatnie omdlenie, słabo mi, dużo piję, do tego moja nadwaga i dziecko większe niż powinno. No i tym sposobem zamiast się cieszyć to znów się martwię. A jeszcze 13.07 na wszystko się zgadzało i tp pokrywał się z tym z owulacji ehh
Moja ginekolog uważa, że pierwsze USG jest wiarygodniejsze odnosnie wyznaczonego terminu porodu i oczywiście poczecia. To czas kiedy dzieci są identyczne. Drugie USG to w połowie ciazy już mnie, bo to czas kiedy dzieci rosną juz indywidualnie wtedy jedne są mniejsze inne większe mimo podobnego tc. Z najstarszym synem miałam podobna sytuacje tylko w druga stronę. Ciaza na USG polowkowym okazała się 2 tygodnie mlodsza. Znowu ze średniakiem zaszłam w ciążę właśnie w okolicach okresu. Mam 5 dni miesiączkę z tym, że te dwa ostatnie to takie czasami plamienie, że z wkładka tylko chodzę. Zaciazylam albo w tej końcówce lub zaraz po.Dziękuje dziewczyny [emoji4] ale ja znów się martwie tym, że maluch jakiś taki duży jest. Wg om powinnam dziś być w 11t1/2d. Ale owulacje miałam wcześniej więc od samego początku ciąża o tydzień starsza i to się zgadzało. Terez jednak różnica to ponad dwa tygodnie. Lekarz niby powiedział, że mi źle termin wyliczyli między 6/8tc. Z tym, że wychodziłoby, że zaszłam w ciąże w okres, a u nas to niemożliwe. I nie wiem czy na tym etapie to już może maluchy rosną indywidualnie i jedno może być większe, drugie mniejsze? Lekarz mówił, że to jeszcze nie ten czas. Czy może to jakiś inny powód? Mocno zastanawiam się mad cukrzycą - ostatnie omdlenie, słabo mi, dużo piję, do tego moja nadwaga i dziecko większe niż powinno. No i tym sposobem zamiast się cieszyć to znów się martwię. A jeszcze 13.07 na wszystko się zgadzało i tp pokrywał się z tym z owulacji ehh