reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy majowe 2009

madzia - ja tak wlasnie czesto mam ze czuje przez ok 15 min pulsujace jakby stukanie ale na serduszko byloby to zbyt wolno wiec mysle ze to czkawka malego.. dosyc czesto ja ma:baffled:

kokoszka- super ze marysia juz tyle wazy , my dzis jedziemy na zakupki tzn kilka rzcey do domku , dla kubusia narazie jeszcze nic nie kupujemy, dopiero po 15 kwietnia..

kurcze dziewczynki wkurza mnie to bo normalnie mam wycieki w nocy moczu,, tak ok czasami 2 duze a czasami 2 male lyzki stolowe.. denerwuje mnie to bardzo ale coz poradze...:baffled:

reklama
Dzień dobry Brzuchatki :)

m@dz1@ tak to własnie jest czkawka :) mój maluszek ma ją czasem jak jest ułożony blisko skóry brzuszka i wtedy cały brzuch mi skacze ;)

tikanis mam nadzieję ,że nie przejmujesz się tym ,ze Twój Kubuś ma czkawkę często :) to normalne . Mało tego podobno dla malca taka czkawka to niezła frajda , nie męczy się tak jak my ;)
tikanis pisze:
kurcze dziewczynki wkurza mnie to bo normalnie mam wycieki w nocy moczu,, tak ok czasami 2 duze a czasami 2 male lyzki stolowe.. denerwuje mnie to bardzo ale coz poradze...
baffled5wh.gif
kochana nie przejmuj się tylko ćwicz mięśnie Kegla :)
raz ,że pomoże Ci to w porodzie , dwa...będziesz miała większa kontrole nad pęcherzem a trzy....Twój facet będzie wniebowzięty ;)

Melduje dziewczynki iz wczoraj mialam wizyte u gina.
Maluszek 32 tydzien wazy 2200 czyli jest dosc duzy ale w normie:rofl2: Melduje uroczyscie iz postanowil juz sie na sczescie odwrocic i juz ma sliczne glowkowe polozenie:rofl2:
Moj gin nigdy nic nie wspominal mi o szyjce.......hm a badanie ginekologiczne ostatnie mialam w .......7 tc:baffled::baffled:
Ale mysle ze jest wszystko ok ufam mu.....wypisal mi zwolnienie i nastepna wizyta 6 kwietnia:tak:
A jesli chodzi o czkawke to moj maluszek ma ja czesto tylko przedtem czulam ja pod zebrami jak tam mial glowke a teraz tuz nad spojeniem lonowym.

Hello.... U mnie slonce tak swieci, ze nawet przez zaluzje przebija.

Wczoraj w koncu doszlismy do normy i juz sie odzywamy, a ja nie placze :-)

Ciocia po sukienke nie przyjechala, nawet zeby ogladac. Tylko poprosila, zeby jej w internecie poszukala jakiejs. Czyli uwzala, ze jej oddam pewnie za 100-200zl. :no: Smieszna! Mi jej nikt za darmo nie dal! Maja termin na wrzesien jakos 19. Tylko Pan narzeczony cioci nie ma jeszcze rozwodu... Jest w trakcie :-D Wogole sytuacja jest strasznie smieszna!

No a co do czkawki, to moje dziecie :) ma ja dosc czesto. Gdzies czytalam, ze polykajac wody plodowe cwiczy oddychanie, ale czasem cos tam nie tak pojdzie i jest czkawka, ktora w zasadzie cwiczy miesnie klatki piersiowej bobaskow :)

Witajcie :-)
Nie ma to jak piątek i słoneczko za oknem oraz wspaniałe uczucie wyspania:-)
W szkole rodzenia położna mówiła, że dziecko do 34 tyg powinno sie obrócic ale bywa tak, że w ostatnich tyg przekręca sie dlatego jeśli kobieta jedzie z planowaną cesarką bo ułożenie pośladkowe sprawdzają czy się nie przekręciło więc Kokoszka jeszcze wszystko może się zmienic

Znalazlam o tej czkawce... Nie miesnie klatki piersiowej, a przepone dziecko cwiczy :)

Tydzień Dziewiętnasty
Pierwotny pączek płucny, z którego się rozwiną płuca, kształtuje się w piątym tygodniu ciąży razem z zaczątkami układu krwionośnego, w ósmym tygodniu rozgałęziają się oskrzela. Teraz płuca są już niemal wykształcone, ale nie umieją jeszcze oddychać. Od tej chwili aż do dnia porodu dziecko będzie się wprawiać w tej umiejętności będzie wdychać i wydychać wody płodowe, by wzmocnić mięśnie klatki piersiowej. Doskonałym ćwiczeniem dla przepony, czyli mięśnia oddzielającego jamę piersiową od brzusznej, jest czkawka (którą ty odczuwasz jako serię maleńkich wstrząsów). Jeszcze w momencie porodu płuca dziecka wypełnione będą wodami płodowymi, część wypłynie przez nos i usta wyciśnięta skurczami mięśnia macicy, część zostanie wchłonięte przez naczynia krwionośne. Dziecko mierzy 13-15 cm i waży 200g. Do chwili porodu powiększy masę ciała co najmniej piętnastokrotnie!

Znalazlam... Nie miesnie klatki piersiowej, a przepone cwiczy sobie bobas.

Tydzień Dziewiętnasty
Pierwotny pączek płucny, z którego się rozwiną płuca, kształtuje się w piątym tygodniu ciąży razem z zaczątkami układu krwionośnego, w ósmym tygodniu rozgałęziają się oskrzela. Teraz płuca są już niemal wykształcone, ale nie umieją jeszcze oddychać. Od tej chwili aż do dnia porodu dziecko będzie się wprawiać w tej umiejętności będzie wdychać i wydychać wody płodowe, by wzmocnić mięśnie klatki piersiowej. Doskonałym ćwiczeniem dla przepony, czyli mięśnia oddzielającego jamę piersiową od brzusznej, jest czkawka (którą ty odczuwasz jako serię maleńkich wstrząsów). Jeszcze w momencie porodu płuca dziecka wypełnione będą wodami płodowymi, część wypłynie przez nos i usta wyciśnięta skurczami mięśnia macicy, część zostanie wchłonięte przez naczynia krwionośne. Dziecko mierzy 13-15 cm i waży 200g. Do chwili porodu powiększy masę ciała co najmniej piętnastokrotnie!

barmanka79 wydaje mi sie ze nie powinno zaszkodzic, ale lekarzem nie jestem :( Moze lepiej jakis kefir albo jogurt? Znaczy wiesz do smarowania w srodku. Albo czosnek, slyszalam, ze dosc dobry pomysl. Zaraz jeszcze zobacze w leksykonie lekow co o tych globulkach pisza.

Oho... Widze ze moj komp zglupial. Jak mam tego posta usunac z gory? Bo dwa razy sie wzielo i to samo wpisalo.

reklama
Do góry