reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

.::: Mamy grudniowe 2015 :::.

reklama
Dziewczyny a to ktg jest w gabinecie lekarza czy w szpitalu?

jak gin ma aparat to zrobi Ci pewnie na wizycie. U mnie nie ma i musze do szpitala jechać na ktg.

@olciastrzelce no z tą krwią pepowinową to u mnie tez o tym mówili, ale dokladniej sie dowiem w srode jak pojade sie zameldować do porodu w szpitalu. W sumie oddałabym tą krew, ale płaciła za nic nie bede. Wiec wydaje mi sie, że to moje oddanie miałoby być dla jakiegoś innego dziecka. Dowiem sie w srode co i jak to wtedy wiecej sie wypowiem. Ale rodzenstwo to na pewno najlepsze zabezpieczenie :tak:

no w PL możliwosć oddania krwi pępowinowej charytatywnie jest tylko w wawie z tego co wiem. Inaczej musisz płacić za bankowanie. Ja nie zdecydowałam się przez koszty; może jakbym miała większe dochody łatwiej byłoby taki koszt wkalkulować :) ale jeśli mogłabym oddać za darmo, ale dla innych to bym się nawet nie zastanawiała;)

Domi i świetnie ze już 37;D ja jeszcze troszkę hihi

Ja czytałam dużo o tej krwi pępowinowej i okazuje się, że to wcale nie taki dobry interes jak się reklamują. Przede wszystkim - tylko od zdrowego dziecka krew można podać choremu. Podczas pobierania krwi jeszcze w szpitalu może dojść do zakażenia, o którym dowiemy się w momencie największej potrzeby. Albo pobiorą jej zbyt mało, żeby można było wykorzystać.
Poza tym, skoro jest tylko jeden ośrodek, w którym można charytatywnie oddać taką krew to oznacza, że wcale nie jest to taka rewelacyjna metoda. Gdyby tak było, bankowanie dla innych byłoby dostępne niemal w każdym dużym mieście, a tak? To tylko Warszawa..

Bo Polska jest zacofana w wiekszosci spraw. Tu w Niemczech jest to w wielu szpitalach i kazdy szpital o tym mówi. Ale tak jak mowilam, wypytam o za i przeciw i Wam napisze co tutaj sądzą o tym bankowaniu.

OlaSzy - to tylko dobzre o Tobie świadczy, ale uwierz mi, że niestety dzieci to taki test więzi. I nawet nie chodzi o to, że z kogoś wychodzi coś niedobrego (jak z tej twojej koleżanki - szok :szok: zupełnie nie rozumiem, ja bym Cię pewnie po nogach całowała jakbyś chciała raz zostać z moim synem.. no ale nie ważne) - bardziej chodzi o to, że tematy się zupełnie rozjeżdżają, rodzicom świat się zmienia, priorytety, cele itd. A nie każdy znajomy jest w stanie to zrozumieć i się troszkę dostosować chociażby do nagłego braku spontaniczności lub zrozumienia, że np. wolimy zostać z dzieckiem w domu niż iść do klubu upić się i potańczyć... itd. przykłady można mnożyć... po prostu ludzie zaczynają się mijać i tyle - niczyja w tym wina, po porstu są różne etapy życia - jedni są tam wcześniej, drudzy później...

Ja sama mam znajome, które były dla mnie jak siostry (akurat to bliźniaczki) od początku podstawówki i całe liceum ( z jedną z nich siedziałam w ławce wszystkie te lata) i jeszcze później. Ale jak ja zaszłam w ciążę one ciągle były na etapie klubowym i szukania faceta... zupełnie inne światy.
Teraz one same od 2 lat mają dzieci i nagle bliższy kontakt ise odnowił, bo przeżywamy podobne rzeczy. Teraz torchę chce mi się śmiać jak widzę, że one przeżywają to co ja 10 lat temu, a wtedy byłam "tą dziwną" laską, która "tak szybko" w ciążę zaszła (miałam 25 lat :sorry:).
No nic - oczywiście w oczy im to mówię, żeby nie było, że tutaj coś anonimowo o nich mowię :-p

Natomiast moja przyjaciółka, o której wspomniałam ostatnio - doskonale się znalazła w klimacie małego dziecka - chociaż bała się dotknąć i była singielką chodzącą aktywnie po klubach i skaczącą z kwiatka na kwiatek :-D to więź się strasznie silna utrzymała i nigdy mój syn nie był "problemem", a wręcz przeciwnie - ma niesamowite podejście do dzieci i dzieciaki ją uwielbiają :-)

Dobra, rozpisałam się, a chcialam 2 zdania na ten temat napisać - a głównie to, co w pierwszym zdaniu, że to Ty zdałaś "test" śpiewająco i to bardzo dobrze o Tobie świadczy. :tak:

olciastrzelce - ja mam robione w Medicover, bo tam mam lekarz prowadzącą, więc mozna powiedzieć że w gabinecie :-) I tam sie robi od 37tyg. Natomiast jak dzowniłam do położnej to powiedziała, że jak się spotkamy w szpitalu by się poznać etc. to mi zrobi też KTG, więc ja w szpitalu tez będę miała.
Na pewno w dzień terminu trzeba się zjawić na KTG w szpitalu, który wybrałaś - po prostu iść na IP.

No ja na poczatku bardzo chcialam ale wlasnie jak poczytalam o tej drugiej stronie medalu to sie rozmyslilam. To jest dobre jak ktos m kilkoro dzieci chyba. Jakby wiecej bylo tych panstwowych bankow to ja bym chetnie oddala ale tak to rezygnuje z tego i dlatego nie chce mi sie dzis isc na te zajecia w szkole bo bede miec wode z mozgu

Nie wiem o co chodzi, ale od rana już 5 osób zadzwoniło do mnie i do męża z pytaniem czy już rodzę:eek: a jak mówimy, że nie to lament w słuchawce - "no jak to nieee? no już, my czekamy":-D

Mnie to już śmieszy prawdę mówiąc, bo moje koleżanki odliczają mi dni do godziny zero, a mój tata codziennie mi mówi "mogłabyś urodzić, bo nic tylko stękasz i marudzisz mi do tej słuchawki"..
Jest to słodkie, że tak się martwią i interesują, chociaż pewnie za tydzień, kiedy jeszcze bardziej będę zdenerwowana i zniecierpliwiona, to będą mnie wkurzać takie rozmowy..:confused2:

reklama
Agak ja mam dzis barszczyk czerwony i udka z kurczaka pieczone :-D

Kika masz racje ja tez teraz jak sobie mysle to tyle zeczy zrobie innaczej teraz niz z Maja bo na nia to dmuchalam itd:tak:

Pigula super ze koncert sie udal i mialas fajny wieczor a co nam sie tez cos nalezy :-D

Zozzolka rozumiem cie doskonale jak zaszlam z Maja w ciaze to moja ''kolezanka'' tez sie tak staralam bo jak to ja moge miec dizecko itd a ona nie no i zaszla 5miesiecy pozniej a przed zajsciem moim w ciaze mowila ze sie nie nadeaje i niechce dzieci moze po 30tce a pozniej to juz nam sie kontakt urwal bo ona zawsze ze ma wszystko lepsze dla dziecka drozsze itd :-)

Dzag udanych zakupow zycze:laugh2:

Domi tesciowa jak przyjedzie to neich sie tylko obiadkami zajmie ja nie lubie jak ktos mi w domu sprzata a zreszto ona ma chory kregoslup wiec tez duzo nie zrobi bo zaraz plecy bola:eek: Ale zawsze na meza moge liczyc:-D To lipa u ciebie z ta pralka :baffled: u nas w uk pralki sa w kuchni a nie w lazience a po za tym to mam jeden kran od cieplej wody drugi o d zimnej i jak odkrecisz ciepla to zaraz ukrop leci ale to tylko angol mogl wymyslec:-p:-p dobrze ze w kuchni mam zmienione bo bym oszalala tak zmywac:laugh2:

A ja dzis juz sprzatnelam zupke mam gotowa udka w przyprawie lezakuja wstawie jak wroce z Maja ze szkoly ziemniaczki tez obrane tylko wstawic pranie sie robi a ja juz kawke wypilam na zimno bo wczoraj sobie kuplam:-p:-p
Troszke plecy juz bola ale jeszcze pranie rozwiesic musze :eek: Kolezanka juz na kawie byla wiec zaliczone pogaduchy dzis:laugh2: a jutro naklejki maja przyjsc zobaczymy jak to bedzie:-p

Large Winnie Pooh Vinyl Wall Stickers for kids rooms Animal Cartoon Winnie Pooh | eBay
takie Domi kupilam dla dzidziusia a dla Mai kucyki pony

3D My Little Pony Decal WALL STICKER Perfect for Boy Room UK | eBay

Do góry