reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy Cycusiowe :)

dzisiaj mielismy jedzeniowy strajk
tzn od rana do 13-tej był z opiekunką i zjadł co miał do zjedzenia ale potem juz kapota tylko cyc, no i kawałek banana "w locie" wszystko wskazuje na to że własnie przebijają mu sie górne jedynki i może to przyczyna wszystkiego, chciałam mu dac paracetamol ale tez pluł wiec wcisnęłam mu może z pół łyżeczki, nawet witaminy go wkurzają
budzi sie tez ostatnio co 0,5 - 1 godz  ???
ja juz chodze na rzęsach, i ledwo widze na oczy, w dzien tez śpi niewiele więc nie mogę zdrzemnąć sie z nim, dzisiaj mi sie udało go utłamsic po południiu na całe 30 min  :o :o :o :o wiec i ja padłam
dzisiaj w pracy wypiłam 2 kawy i ledwo do 13-tej dociapałam  :p ,

reklama
Dziewczyny ja chyba tracę pokarm :(:(:(
Mam wrażenie, że Julia próbuje ssać a nic jej nie leci, po prostu nie słyszę, żeby połykała :(:(
Coś tam zasysa na samym początku ale tylko chwilkę i od jakiegoś czasu domaga się innego jedzenia około godziny po cycu, a jeszcze nie tak dawno po mleczku była syta nawet do 3 godzin. Teraz np. zjada o 5 mleczko a o 6-6:30 muszę jej dać 180-200 ml soczku i potem zasypia sobie jeszcze np. na godzinę czy półtorej. Kurcze co robić ???
Nie chcę jej dawać za dużo wody, bo to chyba bez sensu, rozepcham jej żołądek i tyle, myślicie, że powinnam zacząć wprowadzać mleko modyfikowane?? iść z tym do pediatry? Zdaję sobie sprawę z tego, że jak włączę sztuczny pokarm to moja mleczarnia całkiem stanie....
smutno mi.........

Edytko jezeli nie czujesz zeby Mala sie najadala to moze dawaj jej kaszke mleczno ryzowa, ja wprowadzilam Kubie rano kaszke, tak kolo 10 i nastepny posilek je po 13.........a moze sproboj laktatora, zobacz ile wyciagniesz..........chocicaz dziecko podobno wiecej ciagnie z cyca niz laktator, ale sprawdzic nie zaszkodzi.........

e_mamo karm z 2 piersi to pomaga ja tez tak miałam i musiałam na 1 karmienie z dwóch dawac, teraz jest róznie, ale generalnie tez zauważyłam ze po piersi jest szybciej głodny, ja daje kaszke na wodzie np z jabłkiem mlecznej krzysiek nie chce

Chyba rzeczywiście spróbuję podawać 2 na raz, do tej pory zawsze na jedno karmienie była 1 pierś.
Dziś po raz pierwszy dałam Julci połowę żółtka i na deser banana, zobaczę czy będą jakieś skutki uboczne...

Co do tych kaszek to muszę się poradzić pediatry, nie chciałabym Julki "zapaść". Teraz i bez kaszki jest spora ;)
Kurcze, tylko u nas dostać się do przychodni do pediatry to nieomal cud !!! Dziś było 3 podejście do rejestracji i ciągle - BRAK MIEJSC !!! a na jutro się nie można zarejestrować z jednodniowym wyprzedzeniem, mówię Wam chore to jakieś....

Dziewczyny, jak uwas wygląda teraz dzień jedzeniowy? Bo u nas jest tak:
6 pierś
9 pierś
12 soczek
14 zupka z kaszką
17 deser
19 pierś

J anie daję Maćkowi żadnych kaszek mlecznych no i zastanawiam się czy to dobrze czy źle? Jak widzę, że jest bardziej głodny niż zwykle to dodaję mu kaszki kukurydzianej do deserku albo soczku.

u nas jest różnie ale w ciągu dnia jest mniej wiecej tak:
ok 5 piers
ok 7 jogurt lub danonek (z nami przy śniadaniu ale niewiele tego jogurtu ok 1/2 małego lub cały danonek ten mały)
ok 10 jabłko + troche kaszki
ok 13 zupka (czasem +pierś za jakies pół godz)
ok 15-16 pierś
ok18 (ale czasem tego posiłku nie ma bo nie chce jeść np wczoraj) banan lub kaszka ale częściej banan ok 1/2
i po kąpieli ok 19 piers
22-23 piers
i do rana 1 lub 2x pierś ale tak tylko troszke wiec nie można tego traktowac jako konkretny posiłek, raczej wspomaganie ponownego zaśniecia
u nas posiłków jest więcej ale za to pewnie porcje są mniejsze, krzysiek np zupki najwięcej zjada słoiczek 120ml chyba (ten mały) ale często coś tam jeszcze zostawi
w miedzy czasie coś do picia, ja nie traktuje soczku jako osobnego posiłku, daję po prostu co jakis czas po trochu i ostatnio idzie nam nawet cała mała buteleczka (175 ml klarownego)

Klaudia pisze:
Dziewczyny, jak uwas wygląda teraz dzień jedzeniowy? Bo u nas jest tak:
6 pierś
9 pierś
12 soczek
14 zupka z kaszką
17 deser
19 pierś

J anie daję Maćkowi żadnych kaszek mlecznych no i zastanawiam się czy to dobrze czy źle? Jak widzę, że jest bardziej głodny niż zwykle to dodaję mu kaszki kukurydzianej do deserku albo soczku.

u nas podobnie z jedzeniem, tylko teraz daje Kubie zamiast tej piersi kolo 9-10 kaszke mleczno-ryzowa i zajada ze smakiem!!!

i mam do Was pytanko, czy moge ta kaszke , taka bardziej wodnista dawac Kubie w butelce o 23...........????

kurde dziewczybny a u nas mało organizacji :) taka mała anarchia żywieniowa ;)
no sama nie wiem, ale jakoś rano jest soczek, później deserek, obiadek a na pierwszej reklamie pierwszej miłości jakaś ala kolacja (kaszka, lub jabłko z kaszką, jabłko z biszkopcikem)

reklama
kolorowa_kredka pisze:
kurde dziewczybny a u nas mało organizacji :) taka mała anarchia żywieniowa ;)
no sama nie wiem, ale jakoś rano jest soczek, później deserek, obiadek a na pierwszej reklamie pierwszej miłości jakaś ala kolacja (kaszka, lub jabłko z kaszką, jabłko z biszkopcikem)
kredko u nas tez tak jest ja te godziny podałam tak mniej wiecej, nie mamy konkretnego planu żywieniowego jak inni, tylko kolejność jest prawe zawsze taka sama, chociaz w łikendy jak jestem w domu to jest jeszcze inaczej bo np piers pojawia sie tez przed południem

Do góry