reklama
Joaska
Lipcowe mamy '05
dawno tu nic nie pisalam
wiec przebieg naszego rozszerzania diety jest mniej wiecej taki:
Kuba zjada juz indyka i krolika, z innymi mieskami jeszcze nie probowalam, po kurczaku dostal jakis plamek na ciele, wien na razie z niego zrezygnowalam.
z warzyw to kroluje u nas ziemniak, marchewka, groszek, kukurydza, pietruszka i dynia......
ulubiony derer Kuby to jablka z bananem do deserkow czasem dodaje kaszki jablkowej albo jakiejs innej, do picia soczki albo herbatka i oczywiscie cycus!!!
a plan jedzenia mniej wiecej taki:
8:00 cycus
11:00 cycus
13:00 zupka 150 g
15-16 cycus
18 deserek 150 g
20 cycus
23, 2, 5 cycus
wiec przebieg naszego rozszerzania diety jest mniej wiecej taki:
Kuba zjada juz indyka i krolika, z innymi mieskami jeszcze nie probowalam, po kurczaku dostal jakis plamek na ciele, wien na razie z niego zrezygnowalam.
z warzyw to kroluje u nas ziemniak, marchewka, groszek, kukurydza, pietruszka i dynia......
ulubiony derer Kuby to jablka z bananem do deserkow czasem dodaje kaszki jablkowej albo jakiejs innej, do picia soczki albo herbatka i oczywiscie cycus!!!
a plan jedzenia mniej wiecej taki:
8:00 cycus
11:00 cycus
13:00 zupka 150 g
15-16 cycus
18 deserek 150 g
20 cycus
23, 2, 5 cycus
gazelaczek
*** Wariatka tańczy ***
Hej dziewczyny! Ostatnio jestem zaganiana i nie mialam jeszcze okazji zajrzeć na mamusie cycusiowe. A teraz mam pytanko. Czy są jakieś dziewczyny, które rezygnując z niektórych karmień piersią, przestały przed snem podawać pierś? Czyli teraz przed snem butla. I czy dzieciaki teraz gorzej śpią? Bo ja przestalam podawać cycusia przed snem i Maciek wybudza sie ciągle. Nie wiem czy dlatego, bo juz testuję kolejne teorie, a teraz taka rzecz mi przyszla do glowy.
I jeszcze jedno. Niedlugo wracam do pracy i za jakis czas chcialam w ogole zrezygnowac z karmienia piersią. Wiecie moze, po pierwsze jak to zrobic, a po drugie - czy dzieci nie mają w związku z tym problemów? Bo może Mackowi brakuje tego kontaktu? On mi w nocy wytrzymuje krócej na butli [a wprowadzilam ją żeby sobie dluzej pospac :], a co gorsza - gdzies co godzina sie budzi i nie moge Go uspic. Ratunku......
I jeszcze jedno. Niedlugo wracam do pracy i za jakis czas chcialam w ogole zrezygnowac z karmienia piersią. Wiecie moze, po pierwsze jak to zrobic, a po drugie - czy dzieci nie mają w związku z tym problemów? Bo może Mackowi brakuje tego kontaktu? On mi w nocy wytrzymuje krócej na butli [a wprowadzilam ją żeby sobie dluzej pospac :], a co gorsza - gdzies co godzina sie budzi i nie moge Go uspic. Ratunku......
kate332
lipcowe mamy'05
gazelaczku ja za jakis czas tez zamierzam skończyc karmienie, ale na razie karmie małego jak jestem w domu i przed snem i w nocy też, to wieczorne karmienie chyba będzie najgorsze do wyeliminowania, na razie nie rezygnuję z niego bo krzysiek i tak nie najlepiej śpi a przy piersi szybko zasypia spowrotem
e_mama
Lipcowe mamy '05 '09
Ja Ci Gazelaczku nie pomogę, bo jeszcze karmię i trochę karmić będę. Oglądałam kiedyś program na temat odstawiania dziecka od piersi i lekarze kazali to robić stopniowo, zastępując co kilka dni jedno karmienie piersią mlekiem modyfikowanym aż do zupełnego odstawienia od piersi (cały proces odstawiania zamyka się w okresie 2-3 tygodni).
Nie wiem jak to jest z tą potrzebą bliskości, bo u nas od jakiegoś czasu mamy 4 karmienia piersią na dobę i nocki są super, poza małymi wyjątkami. To czy bobas budzi się w nocy czy nie to wg mnie raczej nie potrzeba bliskości a raczej: głód, przejedzenie, pragnienie albo zęby ! Ale to oczywiście moje teorie. Wydaje mi się, że skoro teraz karmię piersią tylko 4 razy, a kiedyś było 8 to Julia mogłaby czuć większą potrzebę przytulenia, a często przesypia pięknie noce.
Tylko u nas w dalszym ciągu zębów nie widać.
A jeśli chodzi o menu mojego bebe, to chyba szkodzi jej królik, po 2 dniach podawania wysypało jej dzioba okrutnicko, wczoraj już króliczka nie dostała i dziś jest lekka poprawa. Albo to w ogóle reakcja na mięcho, bo jadła je po raz pierwszy.
Nie wiem jak to jest z tą potrzebą bliskości, bo u nas od jakiegoś czasu mamy 4 karmienia piersią na dobę i nocki są super, poza małymi wyjątkami. To czy bobas budzi się w nocy czy nie to wg mnie raczej nie potrzeba bliskości a raczej: głód, przejedzenie, pragnienie albo zęby ! Ale to oczywiście moje teorie. Wydaje mi się, że skoro teraz karmię piersią tylko 4 razy, a kiedyś było 8 to Julia mogłaby czuć większą potrzebę przytulenia, a często przesypia pięknie noce.
Tylko u nas w dalszym ciągu zębów nie widać.
A jeśli chodzi o menu mojego bebe, to chyba szkodzi jej królik, po 2 dniach podawania wysypało jej dzioba okrutnicko, wczoraj już króliczka nie dostała i dziś jest lekka poprawa. Albo to w ogóle reakcja na mięcho, bo jadła je po raz pierwszy.
Klaudia
Lipcóweczka 2005
Kurcze, a u nas kolejna wysypka Dodałam Maćkowi do zupki pora, no i na trzeci dzień całe ręcę czerwone Już mam dość. Normalnie boję mu się podać cokolwiek nowego, a z drugiej strony chciałabym, żeby miał bardziej urozmaicony repertuar. W sumie to powinien już jeść żółtko, rosołek, ale nie mam odwagi mu dać.
elfiko
lipcowe mamy ´05
Klaudia pory moga uczulać nawet bardzo.
Gazelaczku ja odstawiałam od piersi malutkie jeszcze dziecko i jeśli moge Ci poradzić to najpierw zrezygnuj z cycunia w dzień po jednym karmieniu stopniowo a jak juz Macius sie odzwyczai i nie bedzie szalał w dzień z powodu braku cycunia to wtedy zastąp tez to wieczorne. Jeśli w dzień bez problemu wytrzyma bez cycka to bedziesz wiedziała że nocne wybudzenia sa nie z tego powodu.
Weronika nie je z piersi a wybudzała sie co chwila do czasu az jej wycofałam jedzenie o 23ciej. teraz je ostatni raz o 19.30 mleko z kaszka i spi pieknie do 5, 6 rano bez wybudzeń.
Powodzenia ;D ( i znowu sie wtrącam na cycusiowe hi)
Gazelaczku ja odstawiałam od piersi malutkie jeszcze dziecko i jeśli moge Ci poradzić to najpierw zrezygnuj z cycunia w dzień po jednym karmieniu stopniowo a jak juz Macius sie odzwyczai i nie bedzie szalał w dzień z powodu braku cycunia to wtedy zastąp tez to wieczorne. Jeśli w dzień bez problemu wytrzyma bez cycka to bedziesz wiedziała że nocne wybudzenia sa nie z tego powodu.
Weronika nie je z piersi a wybudzała sie co chwila do czasu az jej wycofałam jedzenie o 23ciej. teraz je ostatni raz o 19.30 mleko z kaszka i spi pieknie do 5, 6 rano bez wybudzeń.
Powodzenia ;D ( i znowu sie wtrącam na cycusiowe hi)
Klaudia
Lipcóweczka 2005
A u nas dzień teraz wygląda tak:
6 cycuś
9 cycuś
12 soczek albo herbatka
14 zupka (ziemniak, pietrucha, brokuł, groszek, oliwa, indyk lub kurczak + kaszka)
17 deser (ze słoiczka, albo utarte jabłko z kaszką)
19 cycuś
23 cycuś
Kurde, nie za dużo?? Ale udało mi się wyeliminować jedno karmienie piersią na rzecz soczku
Co bym mogła jeszcze dodać do zupki, żeby miał urozmaicenie. Słoiczkowych jeść nie może bo tam wszędzie marchewka. Czasem jak mi się uda cos kupić bez marchewy, to mu daje, a tak to gotuję sama.
Aha, no i w nocy jak się obudzi, to piję wodę mineralną. Czasem w dzien tez dostaję zwłaszcza po zupce mu się chce pić.
6 cycuś
9 cycuś
12 soczek albo herbatka
14 zupka (ziemniak, pietrucha, brokuł, groszek, oliwa, indyk lub kurczak + kaszka)
17 deser (ze słoiczka, albo utarte jabłko z kaszką)
19 cycuś
23 cycuś
Kurde, nie za dużo?? Ale udało mi się wyeliminować jedno karmienie piersią na rzecz soczku
Co bym mogła jeszcze dodać do zupki, żeby miał urozmaicenie. Słoiczkowych jeść nie może bo tam wszędzie marchewka. Czasem jak mi się uda cos kupić bez marchewy, to mu daje, a tak to gotuję sama.
Aha, no i w nocy jak się obudzi, to piję wodę mineralną. Czasem w dzien tez dostaję zwłaszcza po zupce mu się chce pić.
reklama
Joaska
Lipcowe mamy '05
Klaudia.....moze groszek albo kukurydze, slyszalam ze dziewczyny daja takie z puszki, ja jeszcze nie probowalam........jest taka zupka z bobovuty z dynia, ta pierwsza zupka, ona jest bez marchwi, Kuba ja bardzo lubi, mozna do niej dodac samego mieska ( sam indyk z Gerbera) i moze wtedy......
a u nas chyba sie nie sprawdzil Misiowy ogrodek......jak daje Kubie cos z nim to od razu ma odruch wymiotny....biedaczek, jeszcze nie zkumalam, bo moze to tez byc od indyka......
aha i mam pytanko, jakie deserki robicie maluchom????bo ja juz nie mam pomyslow!
a u nas chyba sie nie sprawdzil Misiowy ogrodek......jak daje Kubie cos z nim to od razu ma odruch wymiotny....biedaczek, jeszcze nie zkumalam, bo moze to tez byc od indyka......
aha i mam pytanko, jakie deserki robicie maluchom????bo ja juz nie mam pomyslow!