reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy Butelkowe

Elfiko wielkie dzieki kochanie. Mój maks je co 4 godz jak z zegarkiem w reku czy w dzien czy w nocy. Wypada wiec 6 posiłków na dobe. Czyli jedzenie 20, 24, 4, 8, 12, 16 i tak w kółko. Rano mamy przeboje (koło 4) w postaci kupy. Postanowiłam wyeliminowac posiłek o 4 rano. przynajmniej go przesunać. Poradziłam sie tez pdediatry. Plan jest taki - teraz dostał wiecej jesc, o 12 jak sie obudzi dostanie tylko 90 ml - aby to nie powodowało tej kupy o 4, a potem jak sie obudzi koło 4 to dostanie herbatke albo wode z odrobina glukozy. A potem juz jesc. tak przez kika dni potrenujemy. Jestem dobrej mysli, bo on łatwo sie pzestawia. I faktycznie ja mam wieczór dla siebie a potem sobie spimy np od 24 do 6 rano. A to juz nieźle ciagiem te godzin snu.
Bardzo ale to bardzo dziekuje za rady.

reklama
A ja się musze pochwalić. Wczoraj Adaś jak zasnął około 22 tak obudził się dopiero po 7. Zjadł i dalej spanko do 10.Takie spanie to praktycznie normalka, zazwyczaj zasypiając około 22 budzi się najwcześniej po 5 . Idzie się wyspać!!! Za to w dzień szał z gazami. Odlecieć idzie! ::)

No super!! Było dziś tak. Zjadł o 20- 150 ml, obudził sie o 24 - 90ml. Potem o 4 - wtedy woda - 100 ml i dał się nabrać bo zasnął na jezscze 2,5 godz czyli do 6.30. I wtedy dopiero dostał papu - 130 ml. Fajnie bo potem było piciu Plantex, zeby w dzien zaczał robic kupy. I faktycznie kupa była,nawet dwie. I jedzenie dopiero po 5 godz. oo 11.30. Dlaszy plan karmienie 15.30 i 19.30. I dalej mam zamiar powtarzac ten schemat na okrągło. Az pewnej nocy nie bedzie mu sie chciało budzić o tej 4 na wode ;D i bedzie spał od 24 do 6.30 8)

noto super ze sie udalo, u mnie tez luzik weronika dzisiaj spala od 24 do 6.15 ale ja mam klopot z jedzeniem- ona zjada gora 100ml na karmienie !!!
a jak jej wczesniej dam herbatki to juz tyle nie zje tylko jakies 60-70ml
u Was juz 6kg klocki a my z ledwoscia do 5kg dobijamy , niestety

Elfiko u nas waga 4500 czyli też nie za dużo a martwi mnie fakt że mała nie chce pić więcej mleka tylko mniej i to chyba przez to dopajanie herbatką w sumie dostaje jej około 150 na dobę i to chyba wcale nie za dużo ::)
sama nie wiem ale to przynajmniej pomaga na dłuższe spanko

Wszedzie czytam, że jeśli karmi się sztucznie mozna wprowadzać inne pokarmy wczesniej (4 m-c).
Trzeba zacząć od jabłuszka i marchewki. W jednej z ksiązek o żyweniu dzieci jest przykład:

6x150 ml mleka poczatkowego
i dodatkowo
1x30-60 ml soku z owoców lub warzyw
lub
ok.50 g skrobanego jabłka

Oczywiście trzaba wprowadzać stopniowo począwszy od małych porcji.

Dziewczyny chciałam do was dołączyc jako do butelkowych mam, bo karmię piersią już tylko dwa razy i i tak Majka się tym chyba nie najada, bo zaraz po tym czesto chce jeszcze z butli. Więc pewnie niedługo będzie tylko butla.

reklama
Do góry