reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy Butelkowe

no i nie mogę jej dawać 120 jak ostatnio piła tylko maksymalnie 100 no i za tydzień jak będzie ok zwiększyć porcję o 10 ml kurcze a jak krzyczy że chce jeść to mam oszukiwać herbatką ::)
narazie nam się udaje ;)

reklama
O własnie chyba sie wstrzelam w temat. Dziewczyny po ile dajecie swoim maluchom? Wg wszytskich instrukcji dziecko w 2 m-cu powinno jesc ok 6 X 120 ml. Mój syn natomiast je 7 X 135 i wieci co mało mu!! Zaczełam mu wydłuzac godziny karmien. Udało mi sie do 3 godz. i gra muzyka. Teraz zaczełam do 3,5 i róznie z tym bywa, raz sie uda a raz nie. Daje mu herbatki, wode i co tylko moge. I teraz nastepna kwestia. Za chwile zaczynamy 3 m-c i tak sobie mysle, ze pwoinnam zwiekszyc dawke jedzonka i moze te przerwy wtedy do 4 godz. beda trwały?? Sama nie wiem. Dzis np na noc zjadł 130 i chciał jezscze wiec dorobiłam i wiecie co - ZJADŁ JZESCZE 60!!! Jezu. Ale on jakis głodny jest i np przez to w cigu ostatnich 2 nocy budzi sie co 2 godz. FUCK!! HELP!!

no Nianiu to masz problem, moja weronika nie dosc ze malo je bo dokladnie jak w zegarku 6X100ml to jeszcze w nocy je tylko raz tzn spi najpierw 6 godzin od karmienia a potem je i znowu spi 3 godzinki tak ze wychodzi karmienie nocne jedno i jedno nad ranem tak 5-6 rano
Nie wiem co Ci poradzic ale napewno mozesz sprobowac dawac Maksiowi wiecej rzadziej lub jesli nie ma kolek to mniej a czesciej- na to samo wychodzi.
Herbatkami to go raczej nie oszukasz hihihi- moja je malo ale jak glodna to pluje herbata na kilometr ;D

Coś mu sie powaliło. Wczesniej tez tak miał. Ale wiesz co kolek narazie nie ma wiec spróbuje rzadziej a wiecej. TYlko ile tego wiecej cholera? Zapase dziecko.
No bo co jak mam karmic co dwie godziny to sie zarypac mozna. Jezscze nie zdązysz nakarmic, nie mówie juz o uśpieniu a tu juz nastepne karmienie. Bez sensu. Elfiko jak myslisz ile razy na dobe i po ile? Maks ma pawie 8 tyg.

Byliśmy z Kubą u pediatry, bo jednego dnia odstawił taki cyrk na kółkach, że aż myślałam, że zwariuję z przerażenia. Darł ryjka cały dzień ale to tak okropnie, że jeszcze nigdy czegoś takiego nie słyszałam. Już kilka dni wcześniej zachowywał się podobnie, ale myślałam, że to po prostu kolka albo pogoda. Dostaliśmy skierowanie na morfologię, rozmaz i poziom wit. D3 we krwi. Wyniki wyszły tragicznie, wskazują na niedobór żelaza i nietolerancję na mleko. Pediatra od razu zmienił nam mleko z Bebiko Omneo na Bebilon Pepti (na receptę). I wiecie co, po Pepti dolegliwości bólowe ustąpiły na jakiś czas. Miarki są mniejsze i mleczko jest rzadsze a przecież Kuba wytrzymuje spokojnie trzy-cztery godziny, co wcześniej było niemożliwością. Za to pojawił się inny problem. Mam wrażenie, że teraz używane przez nas smoczki stały się nieodpowiednie. Omneo było gęste i Kuba spokojnie ssał z Aventu 2 (przy jedynce już mu było za ciężko). Teraz Pepti przez ten smoczek po prostu cieknie ciurkiem, mały krztusi się prycha, płacze, nie chce się zassać. Czasem walczę z nim pół godziny, żeby wkońcu złapał w dziobek smoczek i zjadł. Czasami mam wrażenie, że z nerwów eksploduję. Sprawdziłam smoczek jedynkę, ale też mleko wypływa przez niego szybciej niż normalnie. Efekt jest taki, że Kuba jest cały dzień rozdrażniony i niespokojny, a mimo głodu na widok butelki drze się w niebogłosy. I co ja mam zrobić? Czy te problemy nigdy się nie skończą?!

Nianiu nie chce Ci zle doradzic ale moze zrob tak- na pudelku z mleka pisze ile przecietnie powinien jesc na dobe maluch w wieku naszych dzieci i rozloz te mililitry na dobe. jednak staraj sie Maksia odzwyczaic od tak czestego jedzenia w nocy. Dzieci ktore jedza mieszanki powinny miec w nocy conajmniej 5 godzinna przerwe w jedzeniu, ja walczylam o to z moja coreczka przez miesiac- jak sie budzila to dawalam jej najpierw polowe porcji mleczka i reszte herbatki potem juz tylko herbatki a potem sam smok i chwila przytulania az zrozumiala ze w nocy nie warto tak czesto sie budzic bo i tak nie ma mleczka.
trzymam kciuki, moze Ci sie uda ale na poczatku bedzie ciezko i napewno masa placzu
a przekarmieniem sie nie martw- trzeba zaczac uwazac dopiero jak maluchy maja pol roku

Atruviell ja miałam podobnie. Maks miał Omneo potem zmienione na Bebilon Pepti. Czasem to tej pory sie krztusi. Je tez z dwójki aventu. Nasze dzieciaczki sa w podobnym wieku. Ile dajesz swojemu maluchowi?

Elfiko wielke dzieki. Dzis w nocy było tak jadł 19.30, obudził sie przed 24- aja dałam mu herbatki, i potem wstał o 1.30 i potem o 5 ipotem o 8. Takze i tak całkiem niexle. Ale jestem zdziwiona bo on zwykle po kapieli o 19.30 wstawał dopiero ok 2. a teraz? hmm skad taka zmiana?
Chce mu teraz wydłuzyc czas miedzy jedzeniem. Ale to nie takie proste. Juz mi sie udało wypracowac 3 godz., teraz próbuje 3,5 i 4. A jak u Ciebie?

Moja Julka potrafi wypić 150. Dziś ma zły dzień i pije mniej. Przerwy pomiędzy posiłkami wachają się od 3godziny do 6. Nawet jeśli marudzi żechce jeść to jej nie daję tylko próbuję oszukać cherbatką. zagaduję i jakoś sie udaje. Żołądek musi odpoczywać. Dzięki wam chyba już wiem czemu moja JUlka denerwuje sie podczas jedzenia. Kupiłam jej butelkę aventu ze smoczkiem 2. Wcześniej miała małą z 1. Pewnie jej za szybko leci.

reklama
dziewczyny może warto zakupić butelki ze smoczkami z regulowanym przepływem np. Nuk first choice lub Haberman.... przy okazji pozbedziecie sie koleczek...
te dwie butelki są bardzo polecane....

Do góry