reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamuski grudniowe

hej dziewczynki

jestem z Wami codziennie, czytam ale jakoś nie mam sił na pisanie, może i dlatego że za bardzo nie mam o czym. Jakieś doły łapię, myślę o tej mojej sytuacji, o naszej rodzinie, o moim małżeństwie i tylko wyć się chce. Dziś u Filipka w przedszkolu dzień rodziny, przykro mu że tato nie będzie w nim uczestniczył.

Aniu jeszcze raz oficjalnie gratuluję. :-)
Złotko Witaj :-)
Iza super przepisy! Na pewno będę do Ciebie zaglądać i korzystać. :-)

A za mną chodzą muffinki bananowe, dawno nie robiłam.
A co do placka marchewkowego to ja robię z tego przepisu:

Placek marchewkowy

50 dag tartej marchwii
200 ml oliwy
4 jaja
15 dag cukru
30 dag mąki
Po 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej, cukru waniliowego i proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu

Marchewkę zalać oliwą. Jaja utrzeć z cukrem. Do mąki dodać sodę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cynamon i wymieszać. Dodać utarte z cukrem jaja i marchewkę z oliwą.
Piec w temp. 175’ ok. 55min.

reklama
iza fajne masz te przepisy i zrobie placki z piersi kurczaka, czytając przepis juz mi ślinka ciekła:tak:
fogia ten Twój na ciacho bardzo prosty, postaram sie upiec w najbliższym czasie.

ano amniopunkcje to ja mialam robiona z synem..ale nie pod katem chorob genetycznych,tylko ze wzgledu na konflikt serologiczny.
a z usg tez mozna wykluczyc wady genetyczne,czy tylko z dodatkowych badan ? i kiedy powinno sie zrobic takie usg ?
sorki,ze ja tak pytam,ale dla mnie to czarna magia..
dwojke dzieci urodzilam,ale jestem zielona..
iza ja sobie odbije z jedzeniem jak juz urodze..a na razie moge tylko nacieszyc oko

Madlen usg to podstawa. I na tym pierwszym prenatalnym przede wszystkim (jakoś między 11 a 13 tc) wykrywa się wady genetyczne. A co do Pappa to wszystko zależy pewnie od placówki, czy robią od razu czy nie. Albo czy któreś dziecko miało już jakieś obciążenie genetyczne, albo występuje coś takiego w najbliższej rodzinie. Potem na drugim usg prenatalnym (między 18 a 22 tc chyba) badają rozwój narządów wewnętrznych. Właściwie nie wiem po co jest to ostatnie usg koło 30 tc. Bo tam to już głównie kości widać i wszystko inne zasłaniają.

Ostatnia edycja:
No dokładnie jak pisze anka, usg to podstawa. U mnie niestety nie robią rutynowo testu Pappa, więc trzeba sobie zapłacić ehh. Usg też w 100 % nie potwierdzi/ zaprzeczy (podobnie jak badanie krwi) czy jest wada, ale nakreśli sprawę.

Wiecie właśnie zaczynam 13 tc, a dziś rozglądałam się za basenem dla niemowlaka. Chyba fajna sprawa i do rozważenia kiedyś.

Ania gratulacje

Witaj Złotko

Lolcia oby wszystkim wyszło wtedy kiedy chcą ;)
A ja tak się wczoraj zastanawiałam jakby to było.
Zawsze na wigilie jedziemy do moich rodziców a teraz chyba by nie wypadało
od razu tak malucha męczyć, co prawda to bliziutko ale inne miejsce
chyba że do nas przyjadą z jedzeniem:tak:

Misia mój już drugie dzień w drugiem pokoju śpi
a ja z oświeconą lampką świruję, dokładnie koszmar :zawstydzona/y:
Trzymam kciuki za wizytę, ja muszę spytać o basen .

Ja ciast nie lubię ;)

Ja wstałam po 12:sorry2: u mnie też dół, pogoda normalnie mnie dobije
poza tym brak sił jak zwykle :/
Pozdrawiam

a jeszcze zapomniałam napisać że rano zwymiotowałam :|

Ostatnia edycja:
a ja przed chwila az sie poplakalam,przy podcieraniu zobaczylam krew na papierze..:-(,ale pozniej juz bylo czysto..ale tak sie tym zdenerwowalam..bo w zadnej ciazy czegos takiego nie mialam..poczatek ciazy,koniec krwawienia..z cora tylko na samym poczatku,nim test pokazal II kreski..w tej ciazy tez bylo czysciutko..az do dzisiaj..nie wiem co to moglo byc :confused: mam nadzieje,ze sie wiecej nie powtorzy :no:
z corka usg mialam robione tylko 3razy pzrez cala ciaze i zawsze slyszalam,ze wsio dobrze..z synem czesciej mialam robione i tez slyszalam,ze wszystko dobrze..pokazywala gin wszystko po kolei,ale czy to bylo usg genetyczne czy zwykle to nie wiem..jesli mowila,ze wsio dobrze,to ja pytan nie mialam..dla mnie najwazniejsze bylo,ze dziecko rosnie prawidlowo..o wadach genetycznych nawet nie myslalam..:sorry2:

Witam nową Mamę :-)
Madlen nie stresuj się przede wszystkim. Obserwuj teraz jak się powtórzy to goń do lekarza. Mnie 2 tygodnie temu przy krwawieniu gin powiedział że żadne krwawienie w ciąży nie jest normalne i że najlepiej to od razu do lekarza. Wręcz nakrzyczała na mnie że czekałam 2 dni :zawstydzona/y: Ale na spokojnie..

Ja ciasta też uwielbiam , 3 bita robię bardzo często bo szybko i łatwo. Marchewkowe chyba spróbuje zrobić..moja siostra robi pyszne oraz wszelkie ciasta z serkiem mascarpone :happy2: Ja ciasta robię od czasu do czasu bo mój M to piekarz -cukiernik to za dużą konkurencję mam , ale za to do tortów się nie tykam..bo robi najlepsze na świecie :-)

Zbieram się powoli szykować mu obiadek bo na 16:00 do pracy a ja po Małego do przedszkola :happy2:

reklama
Madlen spokojnie, może to tylko małe krwawienie po stosunku? Skoro jest czysto i się dalej nie powtarza to nie panikuj, a zawsze możesz iść sprawdzić do lekarza czy coś się dzieje.
Jeśli przy tamtych usg dzieci miały mierzoną przezierność karkową itd. to było to właśnie usg genetyczne

Do góry