Siema Molo.... ja tez z Warszawy..... i niby tez bylam przyzwyczajona do wysokich kosztow.... ale koszty w HH troche mnie zszokowaly.... Ok Riba podala koszty, ale ja musze przyznac... ze mnie w moim modelu rodziny (4ry osoby, w tym najmlodsze ma 10 miesiecy) zycie kosztuje nie porownywalnie wiecej....
Mieszkania w dobrej dzielnicy z 3ma sypialniami sa koszmarnie drogie - i ciezkie do dostania.... najtansze udalo mi sie znalesc za 1200 euro netto ..... ale sa i takie za 2500 - 5000 euro... jezeli zdecydujecie sie na mieszkanie z dwiema sypialniami... w dobrej dzielnicy ale nie w centrum, to moze uda sie cos za 800 euro znalesc
jezeli meza przenosi firmy... to proponuje odrazu zarzadac pomocy w poszukiwaniu mieszkania... sami mozecie nie dac rady
dotego doliczyc trzeba inne koszty (woda, prad... odrzewanie...) i nie bylo tak zebym na te dodatowe koszty nie placila 300 - 400 euro miesiecznie
jezeli chodzi o wyzywienie... to roznie... staram sie na zakupy nie wydawac wiecej niz 200 euro tygodniow... ale naprawde czasem jest ciezko... (i nie jestesmy obzarciuchami)
intenret/telelfon - mozna za 20 dychy wykobinowac.... ale do polski juz nie podzwonicie - GEZ czyli telewizja niemiecka 53,95 kwartalnie (i nie wazne czy ogladacie czy nie)
ubezpiecznia - nikt nie wymaga, ale jak sie mieszkanie wynajmuje to lepiej miec... ok 30 euro miesiecznie
ubezpieczenia zdrowotne - to zalezy jak maz bedzie zatrudniony to firma bedzie mu zabierala ubezpieczenie zdrowootne rodzinne.... 15,5% a jezeli bedzie samozatrudniony to trzeba sie ubezpieczyc prywatnie.... nie znam kosztu, ale suma 330 wydaje mi sie lekko przymala jak dla calej rodziny
lekarstwa drozsze niz w polsce
koszt przedszkola zalezy od dochodu rodziny... ale jezeli dochod rodziny przekroczy 3400 miesiecznie - za przedszkole bedziecie musieli zaplacic 390 euro
transport.... paliwo jest troche drozsze niz w polsce..... przejazd busem jednorazowo 2.50 euro .... to wszystko zalezy jak bedziecie chcieli przejezdzac... i czy wogole
o rozrywkach wyjsciach do kina dawno zapomnialam.... chodzimy tylko na basen z malym
nie wydaje mi sie zebym zyla rozrzutnie... ale 2500 moglo by mi nie starczyc na 4ro osobowa rodzine
jak bys potrzebowala szczegoly to pisz na priva