reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusie z hamburga

Witam dziewczyny pytanko gdzie najlepiej szukac mieszkania,chcialabym na Hornie.Czy orientujecie sie jakie sa tam ceny?Mam 2 dzieci.maz caly czas w delegacji ale na terenie niemiec.Podpowiedzcie mi cosik.

reklama
kochana. zarejestrowalam sie po przeczytaniu twojego postu. kiedys zylam tak jak ty teskniac i cierpiac. ale znalezlismy na to wspaniale rozwiazaie. jesli chcesz to moge ci pomog a napewno dasz rade. nie musicie zyc na odleglosc. ja mam 2dzieci i meza mieszkamy w hamburgu i poczatki byly trudne ale dalismy rade... mam nadzieje ze sie nie spoznilam bo mina juz rok od twojej wiadomosci. jesli chcesz to napisz meila. mariola.tonpong@poczta.onet.pl pozdrawiam i zycze powodzenia..;)

Hej dziewczyny, jestem samotną mamą dziewczynki w tej chwili 19-miesięcznej. Za kilka miesięcy chcę jechać do Hamburga "w ciemno" - nic nie mam nagrane, nie mam mieszkania ani pracy. Chcę tam założyć firmę i prawdopodobnie dodatkowo zatrudnić się w swojej branży chociaż na kilka miesięcy. Przyjmę wszelkie porady, m.in. dotyczące zapisania dziecka do żłobka, znalezienia jak najtańszego lokum do zamieszkania z tak małym dzieckiem (wystarczy jeden pokój, byle nie z menelami i siekierami nad głowami w bloku), dzielnica póki co nieistotna - nie znam miasta. Może być mieszkanie w "spółdzielni" lub czymś podobnym, podobno jest taka opcja, najlepiej w miejscu, do którego można łatwo dostać się rowerem z centrum i innych dzielnic. Chciałabym założyć firmę jednoosobową, czy to się opłaci, czy warto zakładać przedstawicielstwo polskiej firmy, która też jest z założenia jednoosobowa? Znam język, ale do mocnego odświeżenia. Dziecko póki co jest formalnie i faktycznie bez ojca, ale jej ojciec ma de facto obywatelstwo niemieckie, czy to może nam jakoś pomóc, gdyby w jakiejś tam przyszłości chciał uznać dziecko? Jestem z córką sama i tak pozostanie, co nam przysługuje na wstępie (czy coś w ogóle) i gdzie się o to ubiegać? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Witajcie,
biggrin.gif.pagespeed.ce.jYY3-3XSUx.gif
właśnie znalazłam tą stronę i postanowiłam do Was dołączyć.
Mieszkam w Hamburgu troche ponad rok, ucze sie jezyka.

Mam termin porodu na 28 kwietnia to moja pierwsza ciąża co bardziej mnie przeraża daleko od rodziny i przyjaciol . Jeśli możecie mi coś podpowiedzieć o porodzie w Niemczech, a może w samym Hamburgu - spitale położna itp będe bardzo wdzięczna. Pozdrawiam wszystkich ;-)

Witam,
Też postanowiłam dołączyć do grona mamusiek :-) Ja jestem szczęśliwą mama od 9 miesięcy i od października mieszkam w Hamburgu Bergedorf chętnie poznałabym mamusie która ma dużo czasu na spacery jak ja:-)

A co do Twojego postu "natek" zazdroszczę, że tu masz szansę rodzić też miałam możliwość bo mój mąż pracuje tu od roku ale bariera językowa jednak wygrała, a co dfo porodu tutaj słyszałam i czytałam że opieka w HH-szpitalach jest mega dobra dziewczyna z którą rozmawiałam rodziła w szpitalu na bergedorfie i była bardzo zadowolona. Jeszcze trochę czasu przed Wami trzymam kciuki :-) Pozdrawiam.

Witam:) mieszkamy z mężem w hamburgu (finkenwerder) od sierpnia/września. Przyjechaliśmy tutaj jak byłam krótko przed porodem i mogę ci polecić szpital Altona. Warunki bardzo dobre,położne i lekarze wyrozumiali jak nie znasz języka.(ja znam tylko ze szkoły )Jamdostalam sale z własna wanna i nawet nie ma co porównywać do naszych szpitali. W szpitalu masz wszystko zapewnione dla siebie i maluszka,jedynie jakiś dres sie przyda pomporodzie i kosmetyki i nic wiecej :) nie ma tutaj obowiązku położnej chyba,ze sama chcesz,ale z tego,co wiem to są długie terminy i cieżko znalezc jest polozna,bynajmniej jak ja szukałam to juz było za późno(2 miesiące przed porodem).

natek wszystko bedzie dobrze!! :))

Witajcie :)
Ja tez mieszkam w Hamburgu (Horn) termin porodu wyznaczony na 15 kwietnia wiec powoli szykuje wyprawke :) Co do szpitala to wiele dobrych opini slyszalam o Bergedorf i tam wlasnie zamierzam sie zapisac
Pozdrawiam

Hej Berenika88, jezeli chodzi o zasilek to jak najbardziej przysluguje Kindergeld w wysokosci 184euro miesiecznie bez wzgledu na to jak dlugo pracujesz :) Czy mieszkasz w Hamburgu?
Jest tez mozliwosc innych dodatkow przyslugujacych ciezarnej, w razie czego sluze pomoca
Pozdrawiam

reklama

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry