reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

MAMUSIE po IN-Vitro

reklama
Magda melczarnie otworzymy :p ale jak Franio marudzi rak ja ostatniedea dni i je co godzinę to moje cycuchy flaczeją . Bardzo Marudny jest i nie wiem co mu , płacze ciag spi po 5 min oj dzisiaj raz 30 min ale to w dzien na szxzescie w nocy co 3 h pobudka standardowo, juz daje mu na kolki cos ,a moze to wzdecia , bo masowalam teraz brzuszek to purtał ale on ciagle purta, juz bezsilna jestem bo ciagle płacze , nawet noszenie nie pomaga . Teraz znowu po godzinie zjadl cyca i spi juz 10 min oczywiście na mnie jak kangurek , dałam munjiz dzisiaj MM bo myslalam ze cos z moim mlekiem nie tak ale nie , ciagle to sama bez znacEnia jakie mleko , jestem tak padnieta ze nie wyszłam z nim na spacer bo nie miałam siły wozka znieść i pchać go baaaa ja nawet w łazience dzisiaj nie byłam . Czemu te maluszki nie potrafią powiedzieć co im jest :(

Ostatnia edycja:
Genna, no niestety instrukcji obsługi do dziecka nie dają bo sprawdzałam już kilka razy jak mała marudziła a nie wiedziałam o co jej chodzi...

Genna Franio super chłopak, zdjęcia też super.

Co do sterylizatora to ja też takowego urządzenia nie posiadam a butelki sterylizuję może raz na miesiąc nie trzymam w sterylnych warunkach bo potem każdy brudek, pisaek to mała będzie chora. Na wyjeździe byliśmy już dwa razy jak Marcysia miała 2,5 miesiąca i teraz nie miałam z nią żadnych kłopotów w obu obiektach poprosiłam o łóżeczko i czajnik i to mi wystarczyło.

Genna u nas było tak wczoraj jak ty opisujesz. Normalnie do toalety nie mialam czasu wyjsc, mąż w pracy, Zosia marudzila, praktycznie od 8 rano do 15 spala po 5 min i płacz, ani nie byla głodna bo plula cycem, moze i brzusio ją bolal nie wiem, ona płakala a ja razem z nią i ze zmęczenia i bezradności, dopiero po 15 jak wyszlysmy na spacer to tak zasnela ze jak wrocilysmy to tylko kapiel, karmienie i dalej lulu. Mojej malutkiej czasem zdarzają sie takie marudne dni. Dziś zaś grzeczniutka ze umylam i okna i posprzatalam w mieszkaniu, na spacerze spala 2,5 h. No cudnie :)

Montana, ja też dzisiaj okna umyłam, poprasowalam firany ;)
Pojechaliśmy o 10 do miasta mała spała jak tylko do fotelika ją włożyłam ... przed 14 karmiłam ja na śpiocha bo ciągle spała a na spacer trzeba było iść. Nakarmiona po odbeku (bez pobudki) zapakowalam ją do wózka i na spacer. Spała pod domem przy oknie do 15:30 później jeszcze w domu do 16:20. Pobiła rekord snu ;)
Za to od tej 16:20 maruda. Atak kolki ale krótki i chwilę przespala na rękach z głową na piersi. Teraz tata szykuje ją do kąpieli ;)

hmm...

co do sterylizacji to ja też nie szaleję...
co kilka dni - ostatnio raz w tygodniu wyparzam wrzątkiem pojemniki na mleko i butelki oraz smoczki...
gryzaki i zabawki raz na dwa tygodnie mają mycie...
myślę że wystarcza...

a ja siedzę i czytam o tym glutenie...
i wyczytałam że w 5 miesiącu powinno się zacząć dawać po 2-3 g produktu zawierającego gluten do jednego z posiłków...
tzn jak jesteśmy tylko na mleku póki co to powinnam do któregoś z mlek dodawać po prostu 2-3g kaszki glutenowej- np do mleka na noc i pozostawić je płynne i podać butlą??
muszę wyjaśnić rozszerzenie diety z pediatrą - Janek do szczuplutkich nie należy a nie chciałabym mu jakoś za dużo kalorii dokładać więc nie wiem jak się zabrać za kaszki i warzywka lub owoce...
tak już nawet myślałam że powoli bym zaczęła któryś z posiłków urozmaicać czymś innym, ale sama nie wiem jak i kiedy a im więcej czytam tym mniej wiem...
jak się rozmawia z mamami to też każde dziecko inaczej...

tylko ten gluten już mnie męczy bo w tym 5 miesiącu zalecają... jak się zabierałyście za gluten??????????????

i jeszcze jedno... jak miałyście z kupkami przy rozszerzaniu diety ??? bo my mamy kupę na kilka dni i nie wiem czego się spodziewać dalej...

Ostatnia edycja:
Ema jeśli chodzi o gluten na początek polecam bardzo fajny słoiczek gerbera jabłuszko z kaszą manną. Ma tylko 2% kaszy manny , jest smaczny :) a jabłuszko jako pierwszy owoc jest idealne
Ja się absolutnie nie zaczytywałam się o wprowadzaniu diety, wiadomo jakie są teraz tendencje do komplikowania wszystkiego i teorie jak to wszystko dziecku szkodzi... liznęłam tylko jakieś podstawy , ale wszytko na matczyną intuicję podawałam i bez cackania się ;-)

reklama
Do góry