reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusie październikowe u lekarza

Wiola, Pati, Czarna - super
My po wizycie u laryngologa i logoperdy. Słuch ok, ale jak mu lekarka pozaglądała we wszystkie otwory na głowie (z trudem, bo młody wpadł w histerie i juz na starcie chciał dac dyla) to stwierdziła, ze nosek to wyglada na typowo alergiczny :/ dostalismy receptę na zyrtec i wode morska z manganem do psikania. Mamy się zgłosic na kontrole za pół roku. Na razie podaje mu ten zyrtec, ale koleżanka z pracy mi mówiła, ze lekarka jej syna powiedziała, że to lek starej generacji i nie polecała, bo podobno działa ogłupiajaco, trochę jak leki psychotropowe. chyba pójde jeszcze do mojej pediatry, żeby przepisała cos nowoczesniejszego.
A u logopedy młody został zdiagnozowany i orzeczono, że ma opóźnienie mowy proste. Mama dostała prace domową pt. prowadzenie dzienniczka mowy dziecka, ma duzo czytać i mówic do Maćka, normalnie, nie zdrabniając, bo zdrobnienia sa trudniejsze do wymówienia i duzo sylab jak sie bawimy (typu "bach" czy "bam" jak rzucamy do siebie piłke itp.). Kontrola za miesiąc. Poza tym wszystko ok, nie ma sie czym martwić i obie panie, laryngolog i logopeda, stwierdziły, ze za pare miesiecy, pół roku młody powinien zaczać mówic. a tak a propos słowniczka, to mam nowe słówko do wpisania, bo dzis rano młody ciągnąc mnie za ręke jak lezałam w łóżku mówił "tane, tane", co jak zrozumiałam i on to potwierdził, znaczyło, że mam wstać.

reklama
trina napewno ani sie obejrzysz zacznie mowic , chlopcy z reguly pozniej od dziewczynek mowia
moja Werka tez nie jest jakos rozgadana choc na dniach zauwazylam wieksza ilosc slow za to Wiktoria w wieku 17miesiecy pieknie mowila calymi zdaniami ;)

Trina powiem Ci ze sama stosowałam te metody co logopeda poleca często siadaliśmy turlając piłkę i mały powtarzał za mną co mówiłam. Dobre jest też cwiczenie przed lustrem:tak::tak::tak: siadasz z małym i mówisz Sylaby lub krótkie wyrazy:tak::tak:
Co do zyrteku pierwsze słysze że ma takie działanie moja Niki tez kiedyś brała. I w sumie nie znam dziecka z alergia które by go nie brało.

No i po lekarzu. Kontrola była tylko manualna, na oko wszystko ok. Mam po nastepnej @ zgłosić sie na usg i jak wszystko będzie ok, to mozna działać.
Problem w tym, że u mnie w przychodni najwczesniejszy termin na usg w dzień, który mi pasuje, tzn pod koniec tyg, jak M jest w Wawie i może Maćka zabawiać, jest dopiero 13 stycznia... chyba bede musiała gdzies prywatnie iśc... Jakby tak od razu zaskoczyło, to chyba drugi paździoszek by był :) a właściwie paździoszka ;)

No i po lekarzu. Kontrola była tylko manualna, na oko wszystko ok. Mam po nastepnej @ zgłosić sie na usg i jak wszystko będzie ok, to mozna działać.
Problem w tym, że u mnie w przychodni najwczesniejszy termin na usg w dzień, który mi pasuje, tzn pod koniec tyg, jak M jest w Wawie i może Maćka zabawiać, jest dopiero 13 stycznia... chyba bede musiała gdzies prywatnie iśc... Jakby tak od razu zaskoczyło, to chyba drugi paździoszek by był :) a właściwie paździoszka ;)

No to dobre wieści :) NIc tylko działać.:tak:
M też chciałby dziewuszkę;-)

reklama
Do góry