reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusie październikowe u lekarza

reklama
czarna, oj prawda, prawda:-)
za to z Laurą mam sajgon bo czas najwyższy pampersów ją oduczyć, zaczęliśmy po raz setny nauke, ale koza mała nie chce wołać za cho..re i woli narobić na golasa na stojąco niż do obok stojącego nocnika....nie wiem jak ją przekonać do wołania. zaczęłam nawet przekupywać, że jak usiądzie i zrobi to dam jej coś dobrego. ale gdzie tam. nic z tego. ręce mi opadają, nie mam pomysłu. jeszcze chwila a zwątpie.

U nas jest to samo. Nie mam sił i cierpliwosci latac za nia. Cos mi sie wydaje ze chyba poczekam z tym do wiosny. Bo im czesciej próbujemy tym gorzej. Jak widzi nocnik wrecz sie drze:szok::szok::szok::baffled: wiec chyba damy na luz na razie. Ale moze za miesiac lub dwa znów spróbujemy:sorry2:

Mam dokładnie to samo. Martyna może obsikać się po pachy i nawet nie zauważy. Zakładałam jej zwykłe pieluchy żeby było jej nieprzyjemnie i też nic. Z kupą to by mogła cały dzień latać, a był moment, że jak zrobiła to leciała powiedzieć, a teraz nic. Też zaczęłam się zastanawiać nad przekupstwem. Ostatnio nawet posadziłam ją na nocniku przed telewizorem i obiad jej przyniosłam - siedziała ponad pół godziny po drzemce i kiszka. Chyba też poczekam aż się cieplej zrobi, ale będę jej przypominać o wołaniu.

Dziewczyny, kiedy byłyście po raz pierwszy ze swoimi maluszkami u lekarza? Bo my po wizycie położnej i ona kazała się zapisywać do lekarza już teraz od 3 tyg., ale teraz to musiałabym iść do państwowej przychodni i średnio mi się to uśmiecha (tam na 3000 dzieci jest 3 pediatrów). Od początku grudnia mamy prywatnie Medicover i nie wiem, czy jak pójdę na pierwszą wizytę jak Marika będzie miała miesiąc to nie będzie za późno????

Bo USG bioderek to między 4-6 tyg życia, a pierwsze szczepienie po 6 tyg???

Kate ja na usg bioderek musze się wybrać w okolicach między 5 a 7 tygodniem.
A pierwsze szczepienie mam 1 grudnia czyli mały skończy 6 tygodni.

Dziewczyny, kiedy byłyście po raz pierwszy ze swoimi maluszkami u lekarza? Bo my po wizycie położnej i ona kazała się zapisywać do lekarza już teraz od 3 tyg., ale teraz to musiałabym iść do państwowej przychodni i średnio mi się to uśmiecha (tam na 3000 dzieci jest 3 pediatrów). Od początku grudnia mamy prywatnie Medicover i nie wiem, czy jak pójdę na pierwszą wizytę jak Marika będzie miała miesiąc to nie będzie za późno????

U mnie też tak jest - pierwsza wizyta w okolicach 3 tygodni
Usg bioderek, to w Toruniu najbliższy termin był na początek stycznia więc Bartek miałby prawie 3 miesiące :baffled: dlatego w poniedziałek jedziemy do bydgoszczy. Tam mniejsze kolejki - jeszcze wcześniej mogłam się zarejestrować, ale tak pasowało M. A pani mówiła, że im szybciej tym lepiej. Z Martyną udało się nam dostać jak miała kilka dni.
A pierwsze szczepienie jest po szóstym tygodniu

Kalendarz szczepień:

• 1 rok życia
    • w ciągu 24 godzin po urodzeniu
      • WZW typu B - domięśniowo (pierwsza dawka)
      • GRUŹLICA - śąódskórnie szczepionka BCG

• 2 miesiące życia (6-8 tydzień) (po 6 tygodniach po szczepieniu przeciw gruźlicy i WZW)
      • WZW typu B - domięśniowo (druga dawka)
      • BŁONICY, TĘŻCOWI, KRZTUŚCOWI (pierwsza dawka) - podskórna lub domięśniowo szczepionka DTP
      • zakażenie HAEMOPHILUS INFLUENZAE typu b - domięśniowo lub podskórnie (pierwsza dawka)

• przełom 3 i 4 miesiąc życia (po 6 tygodniach od poprzedniego szczepienia)
      • BŁONICY, TĘŻCOWI, KRZTUŚCOWI (druga dawka) - podskórna lub domięśniowo szczepionka DTP
      • POLIOMYELITIS - podskórne lub domięśniowo szczepionką inaktywowaną IPV poliwalentną (1,2,3 typ wirusa) (pierwsza dawka)
      • zakażenie HAEMOPHILUS INFLUENZAE typu b - domięśniowo lub podskórnie (druga dawka)

• 5-6 miesiąc życia (po 6-8 tygodniach od poprzedniego szczepienia)
      • BŁONICY, TĘŁCOWI, KRZTUŚCOWI(trzecia dawka) - podskórna lub domięśniowo szczepionka DTP
      • POLIOMYELITIS - podskórne lub domięśniowo szczepionką inaktywowaną IPV poliwalentną (1,2,3 typ wirusa) (druga dawka)
      • zakażenie HAEMOPHILUS INFLUENZAE typu b - domięśniowo lub podskórnie (trzecia dawka)

• 7 miesiąc życia
      • WZW typu B - domięśniowo (trzecia dawka)

• 2 rok życia
    • 13-14 miesiąc życia
      • ODRZE, ŚWINCE, RÓŻYCZCE - podskórnie żywą szczepionką skojarzoną (pierwsza dawka)

• 16-18 miesiąc życia
    • BŁONICY, TĘŻCOWI, KRZTUŚCOWI (czwarta dawka) - podskórna lub domięśniowo szczepionka DTP
    • POLIOMYELITIS - podskórne lub domięśniowo szczepionką inaktywowaną IPV poliwalentną (1,2,3 typ wirusa) (trzecia dawka)
    • zakażenie HAEMOPHILUS INFLUENZAE typu b - domięśniowo lub podskórnie

Kate - widzę, że wiele dziewczyn też później miało wizytę !! ja mam wyznaczoną wyjątkowo wcześniej, bo już w najbliższy czweartek, czyli prakltycznie 2 tygodnie i 1 dzień po porodzie... trochę to wcześnie, tym bardziej, że pogoda jest jaka jest. Ale może dowiem się kiedy mogę z Małym zacząć wychodzić na spacerki.

Kasia - dzięki

Ania - też bym wolała iść wcześniej, ale na samą myśl o państwowej przychodni gdzie na 3000 dzieci jest 3 pediatrów robi mi się słabo...

reklama
Do góry