reklama
czarna, oj prawda, prawda:-)
za to z Laurą mam sajgon bo czas najwyższy pampersów ją oduczyć, zaczęliśmy po raz setny nauke, ale koza mała nie chce wołać za cho..re i woli narobić na golasa na stojąco niż do obok stojącego nocnika....nie wiem jak ją przekonać do wołania. zaczęłam nawet przekupywać, że jak usiądzie i zrobi to dam jej coś dobrego. ale gdzie tam. nic z tego. ręce mi opadają, nie mam pomysłu. jeszcze chwila a zwątpie.
U nas jest to samo. Nie mam sił i cierpliwosci latac za nia. Cos mi sie wydaje ze chyba poczekam z tym do wiosny. Bo im czesciej próbujemy tym gorzej. Jak widzi nocnik wrecz sie drzewiec chyba damy na luz na razie. Ale moze za miesiac lub dwa znów spróbujemy
![]()
Mam dokładnie to samo. Martyna może obsikać się po pachy i nawet nie zauważy. Zakładałam jej zwykłe pieluchy żeby było jej nieprzyjemnie i też nic. Z kupą to by mogła cały dzień latać, a był moment, że jak zrobiła to leciała powiedzieć, a teraz nic. Też zaczęłam się zastanawiać nad przekupstwem. Ostatnio nawet posadziłam ją na nocniku przed telewizorem i obiad jej przyniosłam - siedziała ponad pół godziny po drzemce i kiszka. Chyba też poczekam aż się cieplej zrobi, ale będę jej przypominać o wołaniu.
Dziewczyny, kiedy byłyście po raz pierwszy ze swoimi maluszkami u lekarza? Bo my po wizycie położnej i ona kazała się zapisywać do lekarza już teraz od 3 tyg., ale teraz to musiałabym iść do państwowej przychodni i średnio mi się to uśmiecha (tam na 3000 dzieci jest 3 pediatrów). Od początku grudnia mamy prywatnie Medicover i nie wiem, czy jak pójdę na pierwszą wizytę jak Marika będzie miała miesiąc to nie będzie za późno????
Bo USG bioderek to między 4-6 tyg życia, a pierwsze szczepienie po 6 tyg???
magdziunia
Październikowa Mama'08
Kate ja na usg bioderek musze się wybrać w okolicach między 5 a 7 tygodniem.
A pierwsze szczepienie mam 1 grudnia czyli mały skończy 6 tygodni.
A pierwsze szczepienie mam 1 grudnia czyli mały skończy 6 tygodni.
Dziewczyny, kiedy byłyście po raz pierwszy ze swoimi maluszkami u lekarza? Bo my po wizycie położnej i ona kazała się zapisywać do lekarza już teraz od 3 tyg., ale teraz to musiałabym iść do państwowej przychodni i średnio mi się to uśmiecha (tam na 3000 dzieci jest 3 pediatrów). Od początku grudnia mamy prywatnie Medicover i nie wiem, czy jak pójdę na pierwszą wizytę jak Marika będzie miała miesiąc to nie będzie za późno????
U mnie też tak jest - pierwsza wizyta w okolicach 3 tygodni
Usg bioderek, to w Toruniu najbliższy termin był na początek stycznia więc Bartek miałby prawie 3 miesiące

A pierwsze szczepienie jest po szóstym tygodniu
Kalendarz szczepień:
- 1 rok życia
- w ciągu 24 godzin po urodzeniu
- WZW typu B - domięśniowo (pierwsza dawka)
- GRUŹLICA - śąódskórnie szczepionka BCG
- w ciągu 24 godzin po urodzeniu
- 2 miesiące życia (6-8 tydzień) (po 6 tygodniach po szczepieniu przeciw gruźlicy i WZW)
- WZW typu B - domięśniowo (druga dawka)
- BŁONICY, TĘŻCOWI, KRZTUŚCOWI (pierwsza dawka) - podskórna lub domięśniowo szczepionka DTP
- zakażenie HAEMOPHILUS INFLUENZAE typu b - domięśniowo lub podskórnie (pierwsza dawka)
- 2 miesiące życia (6-8 tydzień) (po 6 tygodniach po szczepieniu przeciw gruźlicy i WZW)
- przełom 3 i 4 miesiąc życia (po 6 tygodniach od poprzedniego szczepienia)
- BŁONICY, TĘŻCOWI, KRZTUŚCOWI (druga dawka) - podskórna lub domięśniowo szczepionka DTP
- POLIOMYELITIS - podskórne lub domięśniowo szczepionką inaktywowaną IPV poliwalentną (1,2,3 typ wirusa) (pierwsza dawka)
- zakażenie HAEMOPHILUS INFLUENZAE typu b - domięśniowo lub podskórnie (druga dawka)
- przełom 3 i 4 miesiąc życia (po 6 tygodniach od poprzedniego szczepienia)
- 5-6 miesiąc życia (po 6-8 tygodniach od poprzedniego szczepienia)
- BŁONICY, TĘŁCOWI, KRZTUŚCOWI(trzecia dawka) - podskórna lub domięśniowo szczepionka DTP
- POLIOMYELITIS - podskórne lub domięśniowo szczepionką inaktywowaną IPV poliwalentną (1,2,3 typ wirusa) (druga dawka)
- zakażenie HAEMOPHILUS INFLUENZAE typu b - domięśniowo lub podskórnie (trzecia dawka)
- 5-6 miesiąc życia (po 6-8 tygodniach od poprzedniego szczepienia)
- 7 miesiąc życia
- WZW typu B - domięśniowo (trzecia dawka)
- 7 miesiąc życia
- 2 rok życia
- 13-14 miesiąc życia
- ODRZE, ŚWINCE, RÓŻYCZCE - podskórnie żywą szczepionką skojarzoną (pierwsza dawka)
- 13-14 miesiąc życia
- 16-18 miesiąc życia
- BŁONICY, TĘŻCOWI, KRZTUŚCOWI (czwarta dawka) - podskórna lub domięśniowo szczepionka DTP
- POLIOMYELITIS - podskórne lub domięśniowo szczepionką inaktywowaną IPV poliwalentną (1,2,3 typ wirusa) (trzecia dawka)
- zakażenie HAEMOPHILUS INFLUENZAE typu b - domięśniowo lub podskórnie
Kate - widzę, że wiele dziewczyn też później miało wizytę !! ja mam wyznaczoną wyjątkowo wcześniej, bo już w najbliższy czweartek, czyli prakltycznie 2 tygodnie i 1 dzień po porodzie... trochę to wcześnie, tym bardziej, że pogoda jest jaka jest. Ale może dowiem się kiedy mogę z Małym zacząć wychodzić na spacerki.Dziewczyny, kiedy byłyście po raz pierwszy ze swoimi maluszkami u lekarza? Bo my po wizycie położnej i ona kazała się zapisywać do lekarza już teraz od 3 tyg., ale teraz to musiałabym iść do państwowej przychodni i średnio mi się to uśmiecha (tam na 3000 dzieci jest 3 pediatrów). Od początku grudnia mamy prywatnie Medicover i nie wiem, czy jak pójdę na pierwszą wizytę jak Marika będzie miała miesiąc to nie będzie za późno????
reklama
dorota123456789
oliwka,alanek i lilianka
jA TEZ BYLAM BARDZO WCZESNIE NA PIERSZEJ WIZYCIE :-)